Обов’язковою частиною обіднього столу стане традиційне перше блюдо – рисовий суп, рецепт якого знайомий багатьом з дитинства. Його варять на воді, овочевому або м’ясному бульйоні. Все залежить від особистих переваг. Перші два варіанти ідеально підходять для складання пісного і вегетаріанського меню. Суп виходить досить легким, але ситним. Це пов’язано з наявністю в його складі рису, який відмінно насичує і забезпечує тривале відчуття ситості.
Процес приготування рисового супу без м’яса займе всього півгодини! При цьому блюдо підійде не тільки для обіду, але і для сніданку або вечері, коли перекусити хочеться, але немає необхідності переїдати. Рисовий суп припаде до смаку дітям. Адже це дуже смачно і поживно. Довгозернистий рис слід брати такий, який не розварюється і має низьку клейкість. Якщо ви хочете підвищити поживність першої страви і отримати від нього максимум користі, то потрібно використовувати коричневий рис з оболонкою, в якій збережені всі цінні речовини.
Простий суп з рисом: рецепт на швидку руку
Якщо ви хочете, щоб бульйон був прозорим, то шліфований рис слід ретельно промити. Взагалі, промити краще будь-який рис. Справа в тому, що в рисі міститься рисове борошно, яка робить бульйон каламутним. Крім рису, будуть потрібні овочі. Як правило, це морква, картопля, цибуля. Свіжа зелень і спеції тільки зроблять першу страву більш ароматним і смачним.
Подавати рисовий суп краще з сірим або бородинським хлібом. Можна приготувати часникові грінки, які стануть в нагоді. Вони підкреслять нейтральний смак першої страви. Щоб урізноманітнити вечерю, можна подати подрібнене варене яйце і свіжі овочі. Кількість інгредієнтів вказано на літр рідини.
Інгредієнти:
- Довгозерниста рисова каша – 1/2 склянки;
- Картопля – 2-3 штуки;
- Морква – 1 середня;
- Цибуля ріпчаста – 1 головка;
- Будь-яка зелень – за бажанням;
- Часник – 1 зубчик / за бажанням;
- Сіль, чорний мелений перець, спеції – за смаком.
Спосіб приготування:
- Закип’ятіть воду в каструлі. Додати зубчик часнику, розплющений ножем;
- Ретельно промийте крупу. Білястість повинна повністю зникнути;
- Моркву вимийте, очистіть, наріжте тонкою соломкою. Можна використовувати велику тертку. Те ж саме зробіть з картоплею і цибулею, але наріжте їх кубиками;
- Додайте в основу супу цибулю і моркву, тушкуйте їх близько 5-7 хвилин. Вода не повинна сильно кипіти;
- Додаємо картоплю і крупи. Варіть суп близько 20 хвилин;
- За пару хвилин до закінчення процесу посоліть і поперчіть суп, приправте спеціями;
- Доповнити подрібненою зеленню.
Для супу можна приготувати часникову заправку на основі вершкового масла. В цьому випадку пропустіть часник через прес і змішайте з розтопленим вершковим маслом. Після того як суп звариться, доповніть його заправкою.
Ароматний рисовий суп з яловичою вирізкою
Якщо перший варіант супу підійде для літнього періоду, коли хочеться чогось легкого, то варіант з м’ясом ідеально підійде для холодної погоди. Він дозволяє розім’ятися. Завдяки наявності в складі м’яса, перша страва відмінно втамовує голод і дає тривале відчуття ситості.
Для приготування бульйону можна використовувати будь-яке м’ясо. Але найкраще підійде нежирна яловичина. В цьому випадку основа виходить насиченого кольору з апетитним ароматом. Беріть тільки свіжу вирізку. Краще віддавати перевагу шматочкам на кісточці. В цьому випадку бульйон буде більш ароматним і насиченим. Готовий бульйон краще процідити, щоб він став прозорим.
Інгредієнти:
- Нежирна яловича вирізка – 500 грамів;
- Вода – 2,5 літра;
- Рис – 100 грамів;
- Морква – 1 штука;
- Картопля – 3-4 бульби;
- Рослинна олія – 2 ст.л .;
- Томатна паста – 2 ст.л .;
- Сіль – 1 ст.;
- Лавровий лист – 2 штуки;
- Чорний перець – щіпка;
- Будь-яка свіжа зелень – 1 середній пучок.
Спосіб приготування:
- Вимийте вирізку, очистіть її від прожилок і плівок, залийте холодною водою і варіть не менше 1,5 години. Видаліть накип шумівкою;
- Поки вариться бульйон, займемося іншими інгредієнтами. Промийте крупу холодною водою до прозорості;
- Вимийте і очистіть овочі. Моркву нарізати соломкою, картоплю – кубиками;
- Зваривши вирізку, процідіть бульйон, знову поставте його на вогонь, наріжте яловичину невеликими шматочками і відправте назад на основу;/li>
- Обсмажте цибулю і моркву на рослинному маслі до м’якості. Додаємо до них томатну пасту і варимо ще 3-5 хвилин;
- Додайте в основу супу крупи і картоплю. Варити 15 хвилин. Після цього додаємо овочеву суміш. Дайте масі покипіти 5-7 хвилин, потім посоліть її, додайте спеції, вимкніть вогонь;
- Настоювати страву 15-20 хвилин;
- Зелень помити, обсушити і подрібнити;
- Розливаємо по тарілках, додаємо зелень і подаємо до столу.
Першу не забудьте доповнити грінками і сметаною. Хоча блюдо володіє відмінними смаковими характеристиками і виходить смачним саме по собі.
Дієтичний рисовий суп: рецепт з фото крок за кроком
Ідеальною основою для першої страви стане курячий бульйон, який краще готувати з грудки. У цьому випадку він виходить дієтичним. Крім того, біле м’ясо чудово насичує. Дієтичний суп можна включати в раціон тих, хто дотримується строгих дієт і хоче схуднути.
Урізноманітнити смак першої страви допоможуть різні овочі та зелень. Крім традиційних цибулі, моркви і картоплі, слід додати стебло селери, базилік, свіжу петрушку.
Інгредієнти:
- Рис – чверть склянки 250 грам;
- Картопля – 3 штуки;
- Цибуля ріпчаста – 1 головка;
- Морква – 1 штука;
- Горошок зелений консервований – 1 банка. Можна використовувати заморожений горошок;
- Селера – 1-2 стебла;
- Петрушка – 1 невеликий пучок;
- Рослинна олія – 2 столові ложки;
- Куряча грудка – 1 штука;
- Сіль, чорний мелений перець, улюблені спеції – за смаком;
- Лавровий лист – 2 штуки.
Спосіб приготування:
- Промийте грудку, залийте водою і поставте на вогонь. У міру його утворення знімайте накип шумівкою. Основа буде набагато ароматніше, якщо її доповнити лавровим листом і перцем у вигляді горошку;
- Варіть грудку близько години. Як тільки м’якоть почне легко відходити від кісточки, вимикаємо вогонь, а основу проціджуємо;
- Відокремте куряче філе від кістки і наріжте його шматочками;
- Поверніть основу у вогонь;
- Промийте крупу до тих пір, поки вода не стане прозорою, потім відправте її в бульйон;
- Надішліть до рису кубики картоплі. Те ж саме зробіть з коренем селери, який необхідно нарізати тонкими смужками;
- Подрібніть овочі і обсмажте їх до м’якості;
- Для приготування крупи потрібно 20 хвилин. за 5 хвилин до закінчення варіння додати пасеровані овочі і зелений горошок без рідини (її слід злити);
- Зніміть суп з вогню, дайте йому настоятися близько 10-15 хвилин;
- Перші розливаємо по тарілках і додаємо рубану зелень.
Ароматний крем-суп
Першу страву з рису можна подавати дуже ефектно, якщо змінити його консистенцію. Особливу ніжність супу додадуть жирні вершки.
Відмінним доповненням до супу стануть грінки або тости, обсмажені з часником. Сметану в суп додавати не варто. Адже він вже виходить з приємним вершковим ароматом. Єдине, що може урізноманітнити смак – це спеції і трави. Ці інгредієнти ніколи не бувають зайвими!
Інгредієнти:
- Рис – 1 склянка;
- Вершки жирністю 20% – 100 мл;
- Морква – 2 великі штуки;
- Вода або курячий бульйон – 1 літр;
- Цибуля ріпчаста – 2 головки;
- Ароматний крем-суп
- Спосіб приготування:
- Приготуйте рисову крупу, як і в попередніх рецептах. Потім прокип’ятіть його близько 10 хвилин. Його необхідно довести до напівготовності;
- Відкиньте крупу на друшляк, щоб видалити зайву воду;
- Обсмажте цибулю, потім відправте до нього моркву. Процес повинен зайняти близько 15 хвилин;
- Надішліть овочеву суміш в каструлю разом з крупою, залийте водою і дайте масі поваритися близько 10 хвилин;
- Вимкнувши вогонь, пюрируйте вміст сковороди;
- Наливаємо в каструлю вершки і доводимо суп до необхідної густоти. Потім доведіть масу до кипіння і відразу ж вимкніть вогонь;
- Дайте страві постояти 3-5 хвилин, потім розлийте його по тарілках і подавайте до столу.
- Тепер ви знаєте, як приготувати смачний рисовий суп. Насправді існує маса рецептів першої страви, в які додається рис. Це і знамените харчо, і улюблений розсольник, і всілякі японські супи.Рисові супи можуть бути як традиційними, так і у вигляді крем-супів. На основі крупи можна приготувати дуже оригінальні перші страви. До них відноситься турецький рисовий суп з йогуртом і м’ятою. В італійській кухні є суп з сиром, рисом і капустою. На смак він неймовірно ніжний. Мабуть, в кухні всіх народів світу є смачне перше блюдо на основі рису. Тому завжди можна приготувати відмінний суп, який припаде до смаку вашим близьким і гостям!