Легкозасвоюваний білок, відмінна насиченість організму, можливість включати в раціон салати, другі страви, супи – все це робить квасолю практично незамінною, рецепти приготування страв з неї дуже різноманітні. Бобові вважаються основними рослинними замінниками м’яса. Тому їх включають до складу багатьох вегетаріанських страв. Існує кілька видів квасолі, кожен з яких має свої корисні характеристики. Але є і загальні плюси. Так всі види квасолі виводять з організму шлаки і токсини, нормалізують обмінні процеси, знімають нервову напругу. Бобові позитивно впливають як на жіночий, так і на чоловічий організм.
Квасоля має щільну оболонку, яка перешкоджає руйнуванню корисних речовин при термічній обробці. Бобові можна варити, тушкувати, запікати, консервувати. При будь-якому способі обробки вони зберігають свою харчову цінність. Але дієтологи рекомендують звернути увагу на варену квасолю. Він вважається найбезпечнішим.
Як смачно приготувати квасолю?
Багато людей вважають, що квасоля досить складна в приготуванні. Тому вони виключають його зі свого раціону, роблячи це абсолютно даремно. Важливо розділити бобові на два види: стручкову квасолю і зріле насіння. Найчастіше з останніх готують. Хоча стручкова квасоля зараз продається повсюдно, як в свіжому, так і в замороженому вигляді.
Квасоля поєднується з різними овочами, макаронними виробами, спеціями і прянощами. Завдяки нейтральному смаку його можна включати в різні страви, не боячись поєднувати його з найсміливішими продуктами. Бобові повинні бути гладкими, однорідними за кольором і розміром.
Щоб смачно приготувати квасолю, потрібно:
- Замочіть бобові на 12-24 години в холодній воді. У воді зерна трохи набухнуть і стануть м’якше. Завдяки цьому скорочується час приготування;
- При замочуванні додавайте харчову соду. Додайте у воду 1 чайну ложку соди на кожен літр води;
- Перед приготуванням ретельно промийте квасолю в холодній воді;
- Соліть бобові тільки в кінці часу варіння. Сіль зробить зерна жорсткими і збільшить час варіння.
Що можна приготувати з квасолею?
Квасоля є основним компонентом грузинського лобіо. Готувати продукт можна з різних видів бобових. Він виходить кашоподібної консистенції. Тому блюдо можна використовувати і в якості закуски, і як гарнір до м’яса. Лобіо виходить дуже смачним і ситним. Найголовніше, що це досить корисне блюдо. У ньому дуже багато корисних речовин.
Лобіо – це поєднання квасолі, цибулі, часнику і зелені. Страва підходить для вегетаріанців. У ньому немає продуктів тваринного походження. Лобіо дозволить урізноманітнити меню і насолодитися смачним обідом або вечерею.
Інгредієнти:
- Червона квасоля – 1 склянка (200 мл);
- Цибуля ріпчаста – 2 великі головки;
- Часник – 2 зубчики;
- Волоські горіхи – 50-70 грам;
- Кінза – 1 великий пучок;
- Сіль і спеції (хмелі-сунелі, чорний перець, коріандр) – за смаком / приблизно 1/2 або 1/4 столової ложки;
- Рослинна олія -2 столові ложки;
Спосіб приготування:
- Підготуйте квасолю, як описано вище, потім залийте холодною водою і поставте на повільний вогонь. Води має бути багато, так як вона википить в процесі варіння;
- Очистіть цибулю. Одну цибулину нарізати середніми кубиками і відправити варитися разом з зернами;
- Варіть зерна близько 2 годин. Ступінь варіння визначається шляхом дроблення бобів. Зерна повинні легко розминатися пальцями;
- У каструлі повинна залишитися рідина. Зливати його не потрібно!
- Вимішуємо вміст сковороди. Частина зерен повинна залишитися цілою. Вміст каструлі має нагадувати густий соус, а не картопляне пюре;
- Частину, що залишилася цибулю наріжте дрібними кубиками, часник пропустіть через прес;
- Змішайте всі сухі спеції;
- Відправляємо в наш соус часник і спеції. Якщо в якості насіння був узятий коріандр, то їх слід подрібнити і тільки потім додавати в соус;
- Подрібнену цибулю обсмажити на олії і додати до основи;
- Те ж саме зробіть і з зеленню. Його слід промити, обсушити і подрібнити;
- Надішліть лобіо на вогонь і варіть його буквально 2-3 хвилини. Його слід постійно помішувати, щоб він не прилип до дна;
- Очищені волоські горіхи перебрати, подрібнити ступкою або блендером. Кілька штук можна залишити для прикраси;
- Надішліть горіхи на блюдо, ретельно перемішайте;
- Дайте лобіо охолонути і подавайте!
Лобіо відмінно поєднується зі свіжою зеленню і лавашем. У Грузії його люблять подавати з гострою аджикою. Якщо ви хочете спробувати це грузинське блюдо, але у вас зовсім немає часу замочувати і варити квасолю, то цілком можна використовувати консервований продукт. В цьому випадку лобіо можна доповнити овочевим або м’ясним бульйоном.
Що можна приготувати з білої квасолі?
Ви коли-небудь уявляли, що страва з білої квасолі може бути досить пікантною і навіть вишуканою? Якщо ні, то цей рецепт супу-пюре створений саме для вас. Це просто, але неймовірно смачно. Прекрасним доповненням до супу стануть грінки або грінки. Для приготування першої страви краще брати білу квасолю. В цьому випадку колір супу буде ніжним вершковим.
Квасолевий суп-пюре хороший сам по собі, але його можна доповнити беконом, відвареним курячим філе і навіть креветками. Суп містить вершки. Але при бажанні можна обійтися і зовсім без них. В такому випадку для пісного столу ідеально підійде перша страва. За одиницю виміру візьмемо стакан об’ємом 200 мл.
Інгредієнти:
- Біла квасоля – 1 склянка;
- Куряче філе – 1 штука / за бажанням;
- Цибуля ріпчаста – 1 головка;
- Вершки 20% жирності – 1/4 склянки;
- Часник – 3 зубчики;
- Розмарин – 1 гілочка;
- Лавровий лист – 1 штука;
- Рослинна олія – за смаком;
- Сіль і чорний мелений перець – за смаком.
Спосіб приготування:
- Підготуйте зерна квасолі, потім залийте холодною водою і поставте варитися на повільний вогонь. Додайте до бобових розмарин і лавровий лист. Варити до готовності. Зерна повинні стати дуже м’якими, щоб вони легко перетворилися в пюре;
- Цибулю нарізати півкільцями і обсмажити на олії до прозорості. Потім додаємо пропущений через прес часник і тушкуємо ще 1-2 хвилини;
- Додайте зажарку до квасолі і варіть близько 10 хвилин;
- Відварюємо куряче філе в окремій каструлі. За бажанням курку можна нарізати невеликими кубиками і обсмажити на рослинному маслі. Перший варіант буде більш корисним і дієтичним;
- Додаємо в основу сіль і чорний мелений перець;
- Видаліть розмарин і лавровий лист з основи. За допомогою блендера збиваємо його до однорідної маси і ставимо на вогонь. Частину бульйону попередньо злийте, щоб можна було регулювати консистенцію готового супу;
- Додати вершки і, якщо потрібно, бульйон;
- Подавайте суп з грінками і шматочками курки. Його можна доповнити свіжою зеленню. Вийде дуже смачно!
Як смачно приготувати стручкову квасолю?
Вам напевно буде цікаво дізнатися, що квасоля ідеально підходить для приготування начинки для пирогів. У цьому рецепті ми будемо використовувати стручкову квасолю. Підійдуть як свіжі, так і заморожені продукти. В ідеалі кіш подається теплим, але він також хороший в охолодженому вигляді. Пиріг підійде в якості ситного перекусу або доповнення до чаю або кави. Його можна подавати з першими і другими стравами.
Доповнити стручкову квасолю можна консервованим тунцем, шинкою, сиром та іншими інгредієнтами. Виходить дуже смачно з будь-якими варіаціями. Тому завжди можна проявити свою фантазію. Користь кіша з квасолею в тому, що він ситний, смачний і корисний!
Інгредієнти:
- Картопля відварна – 200 грам;
- Борошно пшеничне – 200 грам;
- Вершкове масло -1/2 пачки (100 грам);
- Сіль – за смаком;
- Свіжа стручкова квасоля – 500 грам;
- Помідори – 3 штуки середнього розміру;
- Сметана – 2 столові ложки;
- Картопляний крохмаль – 3 столові ложки;
- Томатна паста – 3 столові ложки;
- Твердий сир – 300 грам;
- Прованські трави – 1 чайна ложка.
Спосіб приготування:
- Відваріть стручкову квасолю до готовності. Важливо постійно стежити за тим, щоб він не пересмажиться, адже його все одно доведеться запікати в духовці. Дайте стручкам охолонути, потім наріжте їх шматочками по 4-5 см;
- Картоплю відварити до готовності, додати трохи солі і вимісити. Після того як він охолоне, додаємо розм’якшене вершкове масло і знову добре вимішуємо;
- Додаємо до картоплі просіяне борошно і замішуємо тісто. Він вийде досить щільним. Скачайте тісто в кулю і приберіть його в холодильник на 30 хвилин;
- Дістаньте основу, розкачайте її в пласт. Її діаметр повинен бути трохи більше діаметра форми для запікання;
- Викладаємо тісто, формуємо бортики. Всередину покладіть пергамент і вантаж, наприклад, горох або гречку;
- Випікайте основу при 200 градусах близько 15 хвилин;
- Поки наше тісто випікається, займемося приготуванням начинки. Квасоля вже підготовлена і нарізана скибочками. Сир натріть на крупній тертці, помідор очистіть від шкірки і наріжте півкільцями. Важливо, щоб товщина скибочок помідорів була приблизно однаковою;
- У мисці змішуємо томатну пасту зі сметаною, спеціями, крохмалем і половиною сиру. Отриману заправку з’єднати з квасолею;
- Дістаньте основу кіша з духовки і відразу ж зніміть пергамент з гнітом. Не зволікайте. В іншому випадку пергамент прилипне;
- Покладіть квасолю з соусом в основу, потім покладіть помідор і сир, що залишився;
- Випікайте ще 15-20 хвилин при 180 градусах.
З бобових можна приготувати смачні салати. Найпростіший робиться на основі консервованої квасолі, козячого сиру і запеченого гарбуза. Для приготування заправки потрібно змішати гірчицю, оливкова олія і бальзамічний оцет.
Освоївши представлені рецепти, ви зрозумієте: наскільки смачною і незамінною може бути квасоля, рецепти приготування настільки різноманітні, що ви почнете експериментувати, домагаючись потрібних смакових характеристик.
Безкоштовна доставка навіть за місто!
Шефмаркет привозить продукти з рецептами, щоб можна було легко і смачно готувати в домашніх умовах. Доставка завжди безкоштовна, навіть на країну! Ми приїжджаємо до 60 км від Москви, до 30 км з Санкт-Петербурга і до 30 км з Нижнього Новгорода.
Новий тиждень – нове меню! 60 страв на вибір. Поспішайте замовити все найсмачніше в Chefmarket❤