Лобіо – одна з найцікавіших страв грузинської кухні. Саме слово «лобіо» перекладається з грузинської як «квасоля», яка є основним інгредієнтом цієї страви. На даний момент існує безліч варіацій класичного грузинського рецепта. І якщо ви шукаєте, як приготувати лобіо, то вибрати основний рецепт буде не так просто.
Нижче ми зібрали кращі рецепти лобіо. У цій добірці можна знайти як класичний варіант, так і всілякі його модифікації.
Класичний рецепт лобіо
Цей рецепт лобіо любить приправи, як і всі грузинські страви. Квасоля дуже гармонійно поєднується з різними прянощами, такими як червоний перець, коріандр і базилік. Також не варто забувати про фірмову грузинську приправу хмелі-сунелі, яка також стане відмінним вибором для лобіо.
Інгредієнти:
- півкілограма квасолі;
- 2-3 великі цибулини;
- чайна ложка винного оцту;
- столова ложка рослинної олії;
- пару гілочок естрагону;
- чайна ложка хмелі-сунелі;
- чайна ложка мелених насіння коріандру;
- 50 грам волоських горіхів;
- чверть чайної ложки меленого червоного перцю;
- 4 зубчики часнику;
- чайна ложка винного оцту.
Етапи приготування:
- Для класичного лобіо залийте квасолю 6 склянками води і залиште в такому вигляді на 14 годин. Після цього промийте квасолю кілька разів, поклавши її в казан з товстими стінками.
- Залийте квасолю водою і проваріть протягом години на повільному вогні. Взагалі, класичне лобіо слід варити до тих пір, поки вода повністю не вбереться або не випарується. Якщо він залишиться, його потрібно буде процідити.
- Очистіть і добре промийте цибулю, а потім наріжте його квадратиками середнього розміру. Покладіть його в каструлю, попередньо розігріту до потрібної температури. Обсмажте цибулю до прозорості. Зазвичай на це йде не більше 7 хвилин.
- Тепер вимийте естрагон, потім дрібно наріжте. Далі його слід перекласти в ступку, розтерши з чайною ложкою оцту.
- Підготуйте приправу. Для цього очистіть часник від лушпиння і пропустіть його через давилку. Також в ступці слід подрібнити горіхи, які потім змішати з часником. Додаємо червоний перець, і знову перемішуємо, поки продукти не придбають однорідну масу. Останнім кроком необхідно додати чайну ложку винного оцту.
- Злийте решту води з квасолі. Якщо є можливість відварити квасолю до повного випаровування вологи, відмінно. Перекладіть квасолю в миску зі смаженою цибулею, поки вона гаряча. Додаємо сіль, помішуючи, смажимо 4 хвилини. Зазвичай цього часу якраз достатньо, щоб квасоля як слід ввібрала гарячу олію.
- Зніміть каструлю з вогню і висипте в окрему миску бобові і цибулю. Тепер потрібно додати подрібнений естрагон, хмелі-сунелі і приправи. Також в цю страву можна додати насіння коріандру, чорнобривці, гвоздику.
- Зелень рубаємо якомога дрібніше і додаємо її в нашу страву. Добре перемішайте, і традиційне грузинське лобіо можна подавати до столу.
Приготування лобіо в томаті
Ще один цікавий рецепт лобіо, який можна назвати класичним. Готувати таку страву можна як з квасолі, так і зі стручкової квасолі. Але найкраще брати звичайну сушену квасолю, яка дуже добре поєднується з томатом.
Інгредієнти:
- стакан сухої квасолі;
- півсклянки томатної пасти;
- 50 грам кінзи;
- 2 столові ложки рослинної олії;
- половина чайної ложки спецій для грузинських страв або плову;
- 5 зубчиків часнику;
- половина чайної ложки солі.
Етапи приготування:
- Починаємо з того, що перебираємо і промиваємо квасолю. Потім його замочують, чим довше, тим краще, але не менше ніж на 6 годин.
- Візьміть казан або товстостінну каструлю і налийте в нього літр води. Доведіть її до кипіння, а потім висипте в неї квасолю. Варити до готовності, встановивши невеликий вогонь. Як правило, буде достатньо півтори години приготування. Потім зніміть квасолю з вогню для охолодження. Не забудьте злити воду.
- Очищений часник дрібно наріжте.
- Зелень промийте, потім дрібно наріжте.
- На розігріту сковороду наливаємо рослинне масло. Коли сковорода злегка розігріється, виливаємо на неї томатну пасту, яку необхідно обсмажити пару хвилин.
- Додаємо в каструлю квасолю, яку слід проварити в томатному пюре протягом трьох хвилин, виставивши мінімальний вогонь.
- На останньому етапі слід додати спеції.
- Лобіо слід подавати в гарячому вигляді. Смачного!
Приготування лобіо з волоськими горіхами
Незважаючи на те, що в класичне лобіо додають і волоські горіхи, цей рецепт має деякі відмінності. Якщо ви хочете внести оригінальну нотку в добре знайому страву, то цей варіант саме те, що вам потрібно. Лобіо з волоськими горіхами не тільки дуже смачне, але і неймовірно ситне.
Інгредієнти:
- 500 грам сухої квасолі;
- велика цибулина;
- пару столових ложок рослинної олії;
- велика морква;
- 50 грам волоських горіхів, очищених від шкаралупи;
- 3 столові ложки томатного кетчупу;
- 2 столові ложки кінзи (якщо її немає, можна взяти петрушку);
- сіль;
- 1 лавровий лист;
- червоний перець.
Покроковий рецепт лобіо виглядає наступним чином:
- Суху квасолю потрібно правильно підготувати. Спочатку промийте його, а потім замочіть у воді на ніч. Після цього ще раз ретельно промийте.
- Візьміть каструлю з товстими стінками і насипте в неї квасолю. Заливаємо його водою так, щоб квасоля була повністю покрита. Доводимо до кипіння, додаємо лавровий лист і варимо півтори-дві години.
- Волоські горіхи очистіть від шкірки і розділіть на четвертинки.
- Коли квасоля буде готова, її потрібно відкинути на друшляк, щоб стекла вся вода.
- Очистіть і промийте цибулю, а потім наріжте якомога дрібніше.
- Попередньо вимитий перець очистіть від насіння, потім наріжте їх невеликою соломкою.
- Моркву очистіть і промийте, потім наріжте соломкою.
- У сковороду наливаємо невелику кількість рослинного масла і розігріваємо його. Потім викладаємо цибулю і моркву. Постійно помішуючи, тушкуємо на середньому вогні 4 хвилини.
- Додати перець і тушкувати ще 2 хвилини. Потім виливаємо в каструлю кетчуп, додаємо спеції і ретельно перемішуємо. Тушкуйте ще близько 3 хвилин.
- Горіхи роздавити качалкою. Переборщувати тут не потрібно, щоб не перемолоти їх в борошно.
- Вимийте зелень, після чого її слід дрібно нарізати.
- Очищений часник дрібно порубати ножем. До тушкованих овочів додаємо горіхи і квасолю. Добре перемішайте.
- На останньому етапі додаємо часник і зелень. Знову перемішуємо і тушкуємо наше блюдо ще 3-4 хвилини.
Тепер готове лобіо можна знімати з вогню і подавати до столу.
Рецепт лобіо із зеленої квасолі
Ще один цікавий рецепт, який досить простий у приготуванні, але при цьому блюдо виходить дуже смачним і ситним. Якщо ви хочете порадувати своїх рідних і близьких чимось незвичайним, то такий вибір буде більш ніж вдалим. Можете бути впевнені, що одного разу спробувавши це чудове грузинське блюдо, ви неодмінно захочете ще.
Одним із секретів справжнього грузинського лобіо є додавання великої кількості спецій і трав. Але тут дуже важливо підібрати правильне поєднання, адже не всі сушені трави добре поєднуються один з одним.
Інгредієнти:
- 450 грам стручкової квасолі;
- пара середніх помідорів;
- один болгарський перець;
- цибулина середнього розміру;
- пару зубчиків часнику;
- 45-50 грам волоських горіхів;
- пару гілочок свіжої петрушки і стільки ж кінзи;
- 4 горошини перцю;
- по половині чайної ложки хмелі-сунелі і меленого кмину;
- пару гілочок чебрецю;
- щіпка солі;
- по половині чайної ложки меленого коріандру і солодкої паприки.
Етапи приготування:
- Засипте квасолю в киплячу воду, після чого її слід проварити протягом 20-25 хвилин.
- Часник очистіть від лушпиння і дрібно порубати ножем. Те ж саме зробіть і з цибулею. Солодкий перець потрібно очистити від насіння, а потім нарізати тонкою соломкою.
- Дрібно наріжте чебрець, петрушку і кінзу.
- На сковороді розігрійте соняшникову олію. Покладіть в неї цибулю, після чого обсмажте його пару хвилин на середньому вогні. Після того як цибуля стане прозорим, його можна вважати готовим.
- Додавши болгарський перець, потрібно смажити протягом 7 хвилин, поки перці не стануть м’якими.
- Відварену квасолю процідіть і також висипте в каструлю. Добре перемішайте і тушкуйте 5 хвилин.
- Тепер потрібно підготувати помідори. Ошпарте їх окропом, потім зніміть шкірку. Далі нарізаємо помідори невеликими кубиками і висипаємо їх в каструлю, додаємо до інших інгредієнтів.
- Додайте подрібнений часник, коріандр, паприку та інші спеції. Потім все слід добре перемішати.
- Горіхи очистити від шкаралупи, нарізати ножем. Не варто різати занадто довго – шматки повинні бути досить великими. Ще раз ретельно перемішайте, потім вимкніть вогонь. Тепер наше лобіо має гарненько настоятися. Для цього достатньо потримати його під кришкою протягом 5-7 хвилин.
- Таке лобіо чудово смакує як в гарячому, так і в холодному вигляді. Його можна використовувати як гарнір до м’яса або як закуску.
Лобіо з грибами
Відмінне блюдо для розвантажувального дня. Оригінальності класичному лобіо додадуть гриби.
Інгредієнти:
- 200 грам сухої квасолі і стільки ж грибів;
- цибулина середнього розміру;
- 0,5 склянки очищених волоських горіхів;
- 2 столові ложки виноградного оцту;
- пару зубчиків часнику;
- 2,5-3 столові ложки рослинної олії;
- Зелені.
Етапи приготування:
- Квасоля перебрати, після чого її слід добре промити, склавши в казан. Залийте її холодною водою і залиште квасолю в такому вигляді замочуватися на 4 години.
- Злийте воду, потім знову залийте квасолю холодною водою (так, щоб вона покрила бобові). Поставте казан на вогонь і варіть під кришкою трохи більше години. В ідеалі вода повинна википіти. Якщо ні, злийте його і дайте квасолі охолонути.
- Очистіть і помийте ріпчасту цибулю, після чого його потрібно дрібно нарізати.
- Очищений часник пропустіть через давилку.
- Вимийте і наріжте гриби шматочками, потім обсмажте їх разом з цибулею на сковороді. Час обсмажування – не більше 7 хвилин. За цей час цибуля повинна підрум’янитися.
- Додайте сіль і спеції до грибів і цибулі, а також волоські горіхи і часник. Ретельно перемішайте.
- Додаємо до квасолі оцет і гриби, а потім все ретельно перемішуємо.
- Надішліть казан на вогонь, накривши кришкою. Зменшіть вогонь до мінімуму і тушкуйте 7 хвилин.
- Зелень ретельно вимийте і дрібно наріжте. Додайте його в каструлю, потім знову перемішайте і вимкніть вогонь.
- Лобіо готове!
Вас також можуть зацікавити новини:
Макарони з фаршем: рецепт в духовці
Бісквітний рулет: рецепт
Прості рецепти приготування листкових пончиків
Рецепти з фореллю
Сподобалися наші статті? Підпишіться та шукайте смачні та корисні ідеї на chefmarket.ru 🙂