Всесвітньо відомі рецепти млинців сягають корінням в язичницькі часи. У той час, коли на Русі зародилося свято Масляної. З цим святом слов’янські предки прощалися з довгою зимою і зустрічали весняне сонце. Слов’яни вірили, що духи не виносять шуму. Тому святкування завжди було галасливим: з піснями, танцями, загальним спалюванням різного мотлоху.
Також на Масляній були обов’язкові частування і від них бере свій початок сучасний рецепт млинців. Оскільки вони не вміли пекти інший хліб, то пекли круглий млинець. Рум’яний, золотистий, він символізував зароджується сонце. В основі млинця лежало торішнє борошно, молоко та яйця.
Пізніше їх стали робити здобними і простими, дріжджовими і прісними. Рецепт млинців з випічкою став дуже популярним. Так називається начинка, яка додається при випічці безпосередньо на сковороду. Найчастіше це були подрібнені круті яйця, цибуля, ковбаси, шинка, риба.
Щоб тісто не рвалося, щоб добре пропеклося, господині вважали за краще випікати млинці на чавунних сковородах. Їх поверхню змащували марлевим тампоном, змоченим в розтопленому жирі. Трохи рослинного масла додали і в саме тісто. Але в цьому випадку сковороду змащували жиром тільки перед тим, як смажити перший млинець. Оригінальний рецепт млинців сьогодні вдосконалений до самостійної страви, основи вишуканої закуски до будь-якого столу.
Млинці звичайні
Такі млинці стануть відмінним варіантом смачного сніданку для всієї родини. Вам напевно ще не раз захочеться приготувати їх для своїх близьких. Подавати з розтопленим вершковим маслом, ароматним варенням або шинкою. У процесі є тонкість: яйця поділяються на білки і жовтки, потім вводяться окремо. Білки додають в самому кінці приготування тіста акуратними рухами, щоб не випускати бульбашки повітря. Дізнайтеся, як приготувати млинці за рецептом прямо зараз.
Інгредієнти:
- 2 склянки молока;
- 400 грам борошна;
- 30 грам олії;
- 2 яйця;
- 1 чайна ложка цукру;
- 20 грам дріжджів;
- 1/2 чайної ложки солі.
Порядок приготування:
- Нагрійте три чверті норми молока, розведіть в ньому дріжджі і цукор.
- Просійте борошно в миску, влийте в неї молоко, розмішайте. Поставити в тепле місце, дати піднятися.
- Розмішайте жовтки і масло в молоці, що залишилося.
- Додати сіль, перемішати.
- Вливаємо в тісто, перемішуємо, даємо тісту знову піднятися за рецептом для звичайних млинців.
- Максимально збийте яєчні білки до стійких піків.
- Обережно додайте яєчні білки в тісто, що піднялося.
- Розігрійте сковороду, змастіть її тонким шаром олії.
- Випікайте млинці по черзі, складайте їх стопкою. Кожен млинець змащуємо маслом.
Тонкі млинці
Такі млинці виходять тоншими за попередні. Вони стають чудовою основою для приготування десертів і закусок. На їх основі готують налисники з сиром та іншими начинками. У них загортають червону рибу і ікру. Дізнайтеся, як приготувати рецепт тонких млинців, він стане в нагоді вам ще не раз.
Інгредієнти:
- 3 склянки молока;
- 500 грам борошна;
- 3 яйця;
- 1 столова ложка цукру;
- Дрібка солі;
- 0,5 чайної ложки соди;
- 0,5 чайної ложки лимонної або вишневої кислоти;
- 2 столові ложки соняшникової олії.
Порядок приготування:
- Збийте яйця віночком з цукром, содою і сіллю.
- Додайте молоко, перемішайте.
- Додаємо борошно, постійно помішуючи або помішуючи, щоб не було грудочок.
- У склянці з 1/4 води розведіть кислоту, влийте в тісто.
- Додайте в тісто соняшникову олію, добре розмішайте.
- Залиште трохи постояти (10-15 хвилин) і приступайте до смаження млинців.
- Розігрійте сковороду, змастіть її тонким шаром олії.
- Налийте приблизно 2/3 ополоника тіста або відповідно до діаметра сковороди. Млинець повинен вийти тонким.
- Підрум’яньте з одного боку, потім переверніть на інший широким шпателем.
- Готовий млинець змащуємо маслом по краях. Таким же чином приготуйте всі млинці.
Млинці з заварним кремом
Якщо ви хочете приготувати щось незвичайне, повторіть рецепт заварних млинців. Він готується на основі суміші пшеничного і гречаного борошна і виходить дуже цікавим на смак. Відсутність цукру в тесті визначає призначення страви. Це закуска, хороша основа для гастрономічної нарізки, подачі з овочевим соте або рибою.
Інгредієнти:
- 2 склянки молока;
- 400 грам гречаного борошна;
- 400 грам пшеничного борошна;
- 3 яйця;
- 40 грам дріжджів;
- 50 грам олії.
Порядок приготування:
- Закип’ятіть воду, просійте борошно.
- Висипаємо в миску половину борошна, заварюємо її окропом.
- Ретельно перемішайте, щоб рецепт млинців вийшов без грудочок, остудіть.
- Коли тісто стане теплим, розведіть на 1/2 стопки. Воду, дріжджі і влити в тісто.
- Добре перемішайте дріжджі з заварним тістом.
- Поставте миску з тістом в миску з підігрітою водою.
- Коли тісто підніметься, влийте 1/2 теплого молока.
- Просійте решту борошна, добре перемішайте і дайте піднятися більше.
- За півгодини до випікання млинців проваріть другу частину молочної норми з 50 гр. Олія.
- Вилийте масляну суміш на тісто, перемішайте.
- Поки тісто остигає, продовжуємо рецепт млинців, збивши яйця з сіллю.
- В охолоджене тісто до теплого стану вливаємо яйця, замішуємо тісто.
- Дайте тісту знову піднятися, тепер можна приступати до випічки пишних, легких, пористих млинців.
Пшоняні оладки
Де є різноманітність, так це в млинцях. Можна досхочу поекспериментувати не тільки з начинками, але і з основою тіста. Кожен новий рецепт млинців – це не тільки досвід, але і майстерність господині. Такі ласощі обов’язково знайдуть своїх поціновувачів за сімейним або святковим столом. Будьте впевнені, закуски на пшоняних оладках будуть користуватися набагато більшим попитом, ніж на звичайних скибочках хліба. Це означає, що не зайвим буде заздалегідь потренуватися в приготуванні рецепта пшоняних млинців.
Інгредієнти для каші:
- 1,5 склянки пшона;
- 3 склянки молока;
- 1 чайна ложка солі;
- 2 столові ложки цукру.
Для тіста:
- 5 яєць;
- 50 грам вершкового масла;
- 2,5 склянки борошна;
- 0,5 літра молока;
- 40 грам дріжджів.
Порядок приготування:
- Пшоно переберіть, промийте його.
- У киплячу воду засипати пшоно (з розрахунку три-чотири частини води на одну частину крупи).
- Коли крупа почне варитися, злийте воду, влийте молоко.
- Додати цукор, сіль і варити, помішуючи, до готовності пшона, основу в рецепті млинців.
- Приготуйте закваску: підігрійте молоко, додайте дріжджі, 2,5 скл. борошна, змішати всі інгредієнти. Дайте йому трохи піднятися.
- Готову пшоняну кашу трохи остудити, потім за допомогою качалки, сита або блендера розтерти до однорідної маси.
- Додайте в масу закваску, яєчні жовтки, розтоплене вершкове масло.
- Перемішайте, дайте піднятися.
- Окремо збийте яєчні білки, вмішайте їх в тісто. Вводити його потрібно, помішуючи знизу вгору.
- Дайте тісту знову піднятися і можна приступати до випікання млинців.
Оладки на кефірі
Рецепт оладок на кефірі ще не раз виручить, коли в холодильнику є цей доступний продукт. Для дітей на сніданок, для чоловіка в ланч-боксі з шинкою – смачний і ситний перекус завжди знайде застосування. Адже це не просто смачно, але і ніжно, а головне – просто!
Інгредієнти:
- 350 мілілітрів кефіру жирністю 3,2%;
- 1 столова ложка цукру;
- 3 яйця;
- 250 мілілітрів окропу;
- 0,5 чайної ложки соди;
- Дрібка солі;
- 250 грам борошна;
- 3 столові ложки соняшникової олії в тісто, трохи більше для змащування сковороди;
- Вершкове масло для змащування млинців.
Порядок приготування:
- Почніть рецепт млинців з кип’ятіння води: поставте воду кип’ятити.
- Збийте яйця з цукром в мисці за допомогою віночка.
- Не перестаючи збивати, тонкою цівкою додаємо окріп. Помішуючи віночком, ви помітите, як маса почне збільшуватися в розмірах.
- Окремо в склянці змішайте соду з кефіром.
- До варених яєць поступово додаємо борошно, потім додаємо кефір з содою.
- Ретельно перемішайте віночком, намагайтеся не піднімати його часто, щоб не заважати повітрю.
- Завершіть рецепт млинців, додавши олію в тісто. Перемішайте, залиште на 5-10 хвилин.
- Розігрійте сковороду, змастіть її тонким шаром олії.
- Випікайте млинці на середньому вогні до золотистої скоринки з обох сторін.
- Готові порції змащуємо маслом по краях.
Доставка за 1 день!
Безоплатно. І навіть за містом! Ми приїжджаємо до 60 км від Москви, до 30 км з Санкт-Петербурга і до 30 км з Нижнього Новгорода.