Англійська кухня сьогодні досить різноманітна. Свій початок вона бере ще з 3700 до н.е., коли в раціоні стали з’являтися перші приготовані продукти. Жінки вчилися готувати найпростіші страви, багато з яких і сьогодні користуються популярністю.
Передісторія
Історія кулінарії Великобританії бере свій початок з 3700 року до н.е. тоді господині навчилися пекти хліб. Для цього вони змішували кілька видів зерен, перемелювали їх в борошно, додавали воду.
Приблизно в 1000 році до н.е. в раціоні англійців з’явилася вівсянка, яку вони їдять і сьогодні. Через 500 років стали вживати пшеницю. З круп робили каші.
В кінці залізного віку з’явилося м’ясо кролика. Його смажили на багатті і частіше подавали на свята і торжества.
Римська епоха
У період в 43 до 410 рік меню британця значно розширилося. З’явилися приправи:
- коріандр;
- майоран;
- рута;
- розмарин.
Доповнився і список овочів, фруктів. З тих пір на столах англійців можна було побачити селеру і спаржу, огірки, ріпчасту цибулю, горох, ріпу і яблука. Господині навчилися готувати фазана.
Середньовіччя до відкриття Нового Світу
Після відкриття деяких торгових шляхів і початку торгівлі зі своїми сусідами, на столах в Англії з’явилися наступні продукти:
- персик;
- Риба копчена;
- очерет цукровий;
- апельсин;
- морква;
- житній хліб.
Копчену рибу стали використовувати як самостійну страву. З цукрової тростини виготовляли цукор.
Період з 1492 по 1914 рік
Традиція пити ввечері чай прийшла в Англію тільки після 1610 року, коли в країні з’явився цей напій. Трохи пізніше була завезена кава.
У XVI столітті англійці стали самостійно вирощувати персики і лимон. Приблизно в цей же час на столах у англійців з’явилися:
- індичка;
- цукор-рафінад;
- петрушка;
- картопля;
- хрін;
- червоний стручковий перець.
Через близько 120-150 років почали вживати шоколад, банани і морозиво, що значно розширило список десертів.
У XVIII столітті в раціон додалися помідори, брокколі, каррі. Британці стали робити бутерброди з копченою рибою, огірком. Трохи пізніше з’явився ревінь. У 1858, а за іншими даними в 1863 році англійці спробували чіпси, які міцно осіли в раціоні.
У 1809 році на території Британії був відкритий перший індійський ресторан, його гостям був запропонований обід, що складається з трьох страв.
Період після 1914 року
У цей період з’явилися нарізаний хліб і цукровий буряк. У 1937 році був відкритий китайський ресторан. Раціон британців практично не змінився з тих часів. Його просто підлаштували під сучасний ритм життя.
Англійська кухня розвивалася поступово. Що примітно, британці практично не запозичили чужих традицій, а поступово розвивали свої. При цьому зберігши багато з них і до цього дня. І сьогодні вони їдять на сніданок вівсянку, п’ють о 17:00 чай з різною випічкою. Їх кухня проста, але досить різноманітна, в раціон входить багато овочів, фруктів і морепродуктів.