Хронологія появи продуктів і способів кулінарії у Великобританії

Англійська кухня сьогодні досить різноманітна. Свій початок вона бере ще з 3700 до н.е., коли в раціоні стали з’являтися перші приготовані продукти. Жінки вчилися готувати найпростіші страви, багато з яких і сьогодні користуються популярністю.


                                    Хронология появления продуктов и способов кулинарии в Великобритании

Передісторія

Історія кулінарії Великобританії бере свій початок з 3700 року до н.е. тоді господині навчилися пекти хліб. Для цього вони змішували кілька видів зерен, перемелювали їх в борошно, додавали воду.

Приблизно в 1000 році до н.е. в раціоні англійців з’явилася вівсянка, яку вони їдять і сьогодні. Через 500 років стали вживати пшеницю. З круп робили каші. 

В кінці залізного віку з’явилося м’ясо кролика. Його смажили на багатті і частіше подавали на свята і торжества.

Римська епоха

У період в 43 до 410 рік меню британця значно розширилося. З’явилися приправи:

  • коріандр;
  • майоран;
  • рута;
  • розмарин.

Доповнився і список овочів, фруктів. З тих пір на столах англійців можна було побачити селеру і спаржу, огірки, ріпчасту цибулю, горох, ріпу і яблука. Господині навчилися готувати фазана.

Середньовіччя до відкриття Нового Світу

Після відкриття деяких торгових шляхів і початку торгівлі зі своїми сусідами, на столах в Англії з’явилися наступні продукти:

  • персик;
  • Риба копчена;
  • очерет цукровий;
  • апельсин;
  • морква;
  • житній хліб.

Копчену рибу стали використовувати як самостійну страву. З цукрової тростини виготовляли цукор.

Період з 1492 по 1914 рік

Традиція пити ввечері чай прийшла в Англію тільки після 1610 року, коли в країні з’явився цей напій. Трохи пізніше була завезена кава.

У XVI столітті англійці стали самостійно вирощувати персики і лимон. Приблизно в цей же час на столах у англійців з’явилися:

  • індичка;
  • цукор-рафінад;
  • петрушка;
  • картопля;
  • хрін;
  • червоний стручковий перець.

Через близько 120-150 років почали вживати шоколад, банани і морозиво, що значно розширило список десертів.

У XVIII столітті в раціон додалися помідори, брокколі, каррі. Британці стали робити бутерброди з копченою рибою, огірком. Трохи пізніше з’явився ревінь. У 1858, а за іншими даними в 1863 році англійці спробували чіпси, які міцно осіли в раціоні.

У 1809 році на території Британії був відкритий перший індійський ресторан, його гостям був запропонований обід, що складається з трьох страв.

Період після 1914 року

У цей період з’явилися нарізаний хліб і цукровий буряк. У 1937 році був відкритий китайський ресторан. Раціон британців практично не змінився з тих часів. Його просто підлаштували під сучасний ритм життя.

Англійська кухня розвивалася поступово. Що примітно, британці практично не запозичили чужих традицій, а поступово розвивали свої. При цьому зберігши багато з них і до цього дня. І сьогодні вони їдять на сніданок вівсянку, п’ють о 17:00 чай з різною випічкою. Їх кухня проста, але досить різноманітна, в раціон входить багато овочів, фруктів і морепродуктів.