Неймовірно ароматна і смачна хрустка чіабатта, рецепт в духовці дозволяє приготувати італійський хліб в домашніх умовах. Булочка готується з пшеничного борошна і оливкової олії, дріжджів або пшеничної закваски. Що стосується додаткових інгредієнтів, то до складу хліба можуть входити зелень, сир, оливки, молоко, вершки. За класичним рецептом чіабатта випікається в кам’яній печі з тіста, яке відпочило не менше 12 годин.
Італійський хліб подають з супами, гарячими стравами і салатами. Він відмінно підходить для приготування бутербродів і популярної брускетти. Чіабатта ідеально поєднується з помідорами, шинкою, сиром і вином. Він низькокалорійний. Тому його можна віднести до дієтичних продуктів. Але зловживати навіть корисною випічкою все одно не варто. Будь-яка їжа, навіть найсмачніша, повинна бути в міру.
Італійський хліб чіабатта, рецепт з хитрощами
Приготувати італійську булочку дуже просто. Але є деякі хитрощі, яких слід дотримуватися. В іншому випадку результат залишить бажати кращого. В Італії існує безліч способів і прийомів приготування хліба. Тому краще спробувати скористатися декількома рецептами, щоб вибрати для себе оптимальний варіант.
Що потрібно врахувати, щоб отримати смачний рецепт чіабатти в духовці в домашніх умовах:
- Закваску готують напередодні випічки. Він повинен добре бродити при кімнатній температурі. Як правило, процес займає не менше 4-12 годин.
- Готова закваска може зберігатися до 96 годин. Тому його можна приготувати заздалегідь, щоб побалувати себе смачною домашньою випічкою на вихідних!
- Борошно необхідно просіяти двічі. В цьому випадку крихта буде пористою і повітряної;
- Тісто для чіабатти має бути рідким. Його консистенція нагадує густу вівсянку. Тісто не повинно стікати з ложки. У той же час він повинен бути досить рідким для замісу;
- Замішане тісто має постояти від 6 до 24 годин. Як правило, ночі для вистоювання цілком достатньо. Але якщо ви хочете ідеального результату, то наполягайте хліб протягом доби;
- Замішувати тісто краще на міксері. Він повинен бути пластичним і однорідним;
- При формуванні виробу тісто не мнеться, а згортається.
Італійський хліб чіабатта: рецепт з фото
Пшеничне борошно використовується для приготування хліба. Можна взяти цільнозернові продукти. В цьому випадку хліб буде більш корисним і дієтичним. Базовий рецепт готується з мінімального набору продуктів. До його складу не входять різні добавки. При бажанні його можна поліпшити, ввівши спеції, сир, часник.
М’якуш нерівномірно пористий, а скоринка хрустка. Це відмінна риса італійської булочки.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 430 грам;
- Дріжджі – 1 грам. Краще брати живі або швидкодіючі дріжджі. Їх додають безпосередньо в борошно;
- Вода – 330 мл;
- Сіль – 1 чайна ложка.
Спосіб приготування:
- Просійте борошно в миску, додайте дріжджі і сіль. Акуратно перемішайте суміш;
- Посередині зробіть поглиблення, налийте в нього воду;
- Швидко замісити тісто. Зробити це можна за допомогою звичайної ложки. Не потрібно довго помішувати;
- Миску накриваємо харчовою плівкою, в якій робимо проколи. Це необхідно для того, щоб основа могла дихати;
- Тримати основу при кімнатній температурі 12-15 годин;
- Щедро посипаємо стіл борошном, кладемо туди основу і починаємо її складати;
- Можна скласти його в конвертик. Можна просто скласти краю до центру, а потім повторити процедуру з бортиками. В результаті у вас повинен вийти прямокутник;
- Розділіть заготовку на дві частини;
- Беремо пергаментний папір, гарненько посипаємо її тестом, викладаємо наші заготовки. Підперіть краї паперу рушником, який буде тримати форму і не давати йому виповзати;
- Тримати заготовки близько години;
- Потім помістіть їх в розігріту духовку;
- Готувати хліб при температурі 220 градусів;
- Перші 10 хвилин готуйте булочку на пару. Поставте ємність з водою на дно духовки;
- Потім прибираємо пар і готуємо хліб ще 20-25 хвилин. Булочка повинна піднятися і підрум’янитися;
- Остудіть тісто на решітці, дайте йому відпочити 20 хвилин і можна подавати!
Оригінальний рецепт чіабатти в домашніх умовах з сиром
Ніжний італійський хліб з сирною начинкою – відмінне самостійне блюдо. Його можна їсти на сніданок з чаєм або кавою. Сир можна взяти будь-який. Краще використовувати тверді або розсолені сири. В останньому випадку смак буде більш ніжним.
Інгредієнти:
- Цільнозернове борошно – 250 грам;
- Дріжджі сухі пресовані – 10 грам;
- Твердий сир – 100 грам;
- Вода – 250 грам;
- Сіль – 1 чайна ложка;
- Цукор – 1/3 чайної ложки.
Спосіб приготування:
- Трохи підігрійте воду в мікрохвильовій печі. Вона повинна бути близько 40 градусів. Розчиніть в ньому дріжджі. Додати сіль і цукор;
- Залиште дріжджі на 10-15 хвилин в теплі;
- Просійте борошно в воду і замісіть основу ложкою;
- Накрийте миску рушником і залиште в теплі на 4 години;
- Добре посипаємо стіл борошном і виливаємо на нього тісто. Складіть основу в квадрат, потім трохи розтягніть її в формі прямокутника і залиште ще на годину;
- Сир натерти на крупній тертці і покласти в середину основи;
- Зігніть краю заготовки так, щоб начинка виявилася всередині булочки;
- Викласти заготовку на деко, застелене пергаментним папером, і готувати 40 хвилин при 200 градусах;
- Остудіть хліб під рушником і подавайте до столу!
Рецепт хліба чіабатта в духовці з оливковою олією
Оливкова олія містить поліненасичені жирні кислоти. Тому рекомендується вживати його в їжу регулярно. На відміну від звичайної соняшникової олії, оливкова олія дуже ароматна і має ніжний смак. Це додає приємний смак випічці та робить її справді італійською!
Хліб з оливковою олією ідеально підходить для приготування закусок і бутербродів. Вона виявляється мокрою всередині.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 400 грам;
- Оливкова олія – 2 неповні столові ложки;
- Вода – 250 мілілітрів;
- Сіль – 1/2 чайної ложки;
- Дріжджі свіжі – 7 грам.
Спосіб приготування:
- Для початку підготуйте закваску. Для цього просійте борошно в миску 2 рази, потім додайте до неї дріжджі і воду. Використовуємо рівно половину борошна і води;
- Акуратно перемішайте основу, накрийте харчовою плівкою і тримайте при кімнатній температурі близько 24 годин;
- У закваску просійте борошно, що залишилося, додайте воду, сіль і оливкове масло. Замісити тісто і залишити його ще на пару годин під рушником;
- Посипаємо стіл борошном і викладаємо на нього основу. Розділіть тісто на 3-4 рівні частини і починайте складати у формі квадрата. Витягнути заготовки і викласти їх на рушник, посипаний борошном;
- Зверху заготовки накрийте другим рушником і залиште ще на 45 хвилин;
- Розкладіть заготовки на пергаментному папері і відправте готуватися на 25 хвилин при 220 градусах. Стінки духовки можна збризкнути водою. В цьому випадку вдасться домогтися пару, і хліб вийде більш повітряним.
Як ви вже зрозуміли, рецепт чіабатти в духовці в домашніх умовах досить простий. Потрібно просто настояти тісто. Робити це можна і на ніч. Щоб вранці побалувати своїх близьких і рідних ароматною випічкою. Домашній хліб дуже смачний. Але його потрібно більше варити. Адже вся родина збереться за ароматом свіжої випічки!