Як правильно організувати раціон у Великий піст і принести більше користі організму

Кожна православна людина знайома з обмеженнями вживання деяких продуктів під час Пасхального посту. Хтось вже особисто випробував на собі всі заборони, інші тільки збираються з думками, щоб з гідністю подолати труднощі на шляху до духовного зростання.


Как правильно организовать рацион в Великий пост и принести больше пользы организму

Початок посту щороку випадає на різну календарну дату і залежить від часу святкування Великодня. Орієнтиром служить день весняного рівнодення. Цей піст вважається найсуворішим і вимагає великих обмежень в щоденному раціоні. Для тих, хто знайде в собі сили впоратися з труднощами, з’явиться можливість поліпшити самопочуття і почати правильно харчуватися. 

Які продукти прибрати на час посту, а які залишити

Так як Великий піст є складним, розглянемо основні продукти і правила по їх вживанню.

Заборонений:

  • Їжа тваринного походження. Птиця, м’ясо, субпродукти, а також ковбасні вироби і фастфуд виключаються з раціону. Риба і морепродукти також не повинні в нього входити, проте послаблення на них допускається в певні дні.
  • Молочні продукти. Не можна їсти сири, пити молоко і кефір. Поміняйте звичні ласощі на їжу нетваринного походження. Зараз на ринку безліч замінників у вигляді мигдального або кокосового молока.
  • Яйця і страви на їх основі. Відмовтеся від майонезу, соусів і бісквітів.
  • Насолода. Можна дозволити цукор.
  • Спиртні напої. У певні дні посту допускається випити трохи вина.

Дозволений:

  • Фрукти та овочі;
  • Крупи;
  • Гриб;
  • Водорості та тофу;
  • Хліб, макарони, пиріжки з прісного тіста;
  • Горіхи, насіння, сухофрукти та мед;
  • Чай кава.

Особливості харчування в залежності від днів Великого посту

Найсуворішим часом вважаються перша і остання седмиці. У день початку посту рекомендується повністю утриматися від прийому їжі. 

Далі дотримуйтеся схеми:

  • Сухоїдіння-понеділки і середи. Сухоїдіння означає, що їдять продукти, які не пройшли термічну обробку (хліб, свіжі фрукти і овочі, горіхи).
  • У вівторок дозволені хліб і вода.
  • Варені і тушковані продукти без додавання масла – по вівторках і четвергах.
  • Варена їжа з маслом і трохи вина – по суботах і неділях.
  • Відварені продукти без масла – по п’ятницях.

Послаблення встановлюються на Благовіщення – 7 квітня на 4 тижні (дозволяється приготувати рибу). У суботу на 6 тижні можна з’їсти ікру, в неділю – рибне блюдо. В останній тиждень з Понеділка по четвер необхідно дотримуватися сухоїдіння і харчуватися один раз в день. У п’ятницю, іменовану Страсної, вживати їжу заборонено.

Як не допустити дефіцит вітамінів і мінералів в організмі 

Ваше харчування в строгий піст має бути не тільки на підставі традицій, а й містити в собі поживні речовини. Для підтримки водно-сольового балансу-випивайте склянку води:

  • після підйому;
  • за 30 хвилин до прийому їжі і через 1,5-2 години після;
  • перед сном за 30-60 хвилин;

Поповнюйте дефіцит кальцію в організмі за допомогою капусти, горіхів, насіння соняшнику.

Тваринний білок замініть рослинним, що містяться в альтернативних видах молока, сої. Додавайте в страви рослинні і оливкові масла.

Як не нашкодити собі і своїй родині

Майте на увазі, що є групи людей, яким духовенство дозволяє не дотримуватися Великого посту:

  • особи, які мають хронічні захворювання, і ті, хто в даний момент хворіє;
  • вагітні та годуючі грудьми жінки;
  • діти.

При дотриманні правил прийому їжі в період Великоднього посту необхідно тверезо оцінювати можливості свого організму і підходити з розумом до відмови від конкретних продуктів. Обмеження повинні сприяти позбавленню вас від шкідливих звичок, зміцненню імунітету, підняття емоційного стану. Завдяки як фізичним, так і духовним обмеженням можна домогтися відмінних позитивних результатів в поліпшенні свого здоров’я.