Що повинно входити в весняний раціон дитини

Навесні дітям потрібно більше корисних складових. Отримати їх можна з продуктів харчування. Різноманітний раціон забезпечує дитину необхідними вітамінами і мінералами. У весняний період зростаючому організму вони особливо потрібні, щоб захиститися від авітамінозу і зміцнити імунну систему. Що саме слід включити в меню в конкретному випадку допоможе визначити дієтолог після здачі аналізів. Розглянемо загальні складові корисного раціону в весняний період.


                                    Что должно входить в весенний рацион ребенка

Каша і хліб

Сніданок краще починати з каші і хліба. У цих інгредієнтах багато мікроелементів і клітковини. Найкорисніша з каш-гречана. В її складі багато елементів групи B, а також магній, залізо і кальцій. 

Якщо у дитини є схильність до повноти, рекомендується вибирати рисову кашу. Вона низькокалорійна, дає швидке і тривале насичення завдяки «складним» вуглеводів. 

Вибір хліба залежить від смакових уподобань. Віддавати перевагу бажано випічці без розпушувачів. Корисні види-житній і пшеничний. 

Фрукт

Для повноцінного насичення вітамінами навесні важливо включати в раціон фрукти і ягоди.

Доступні та корисні:

  • абрикос-бета-каротин, калій, залізо, вітаміни A, B, C, E і H;
  • яблуко-фтор, цинк, магній, фітонутрієнти, антиоксиданти;
  • малина-вітаміни A, B, C, E, йод, залізо, фосфор, селен;
  • груша-флавоніди, вітаміни A, B, C, E, K, PP, фітонциди;
  • слива-клітковина, антиоксиданти, фітонутрієнти, магній, цинк і фосфор. 

На вибір певних видів впливає сезонність. Краще купувати вітчизняні: умови вирощування фруктів в інших країнах можуть вплинути на їх якість і природний смак. 

Молочні та кисломолочні продукти

Вводити в харчування молочні продукти можна з 6-місячного віку. 

Одні з найкорисніших у весняному раціоні: 

  • Кефір. Містить вітаміни групи B, холін і бета-каротин, фосфор, мідь, калій. 
  • Йогурт. У складі калій, залізо, тваринний білок, вітаміни групи A, C і B.
  • Коров’яче молоко. Джерело казеїну, йоду, вітаміну B12, магнію, кальцію. 

При введенні молочних продуктів потрібно перевірити засвоює організм лактозу. 

Овочі та зелень

Корисні овочі для весняного раціону дітей навіть юного віку:

  • Брокколі мають в складі залізо, цинк, вітаміни групи C, B, E і K, бета-каротин. 
  • Кабачок. Багаті вітамінами А, В1, кальцієм, міддю і марганцем, молібденом, натрієм. 
  • Цвітна капуста містить натрій, фосфор, калій, магній, кальцій.
  • Гарбуз. Насичує організм фолієвою кислотою, цинком, калієм, залізом і фтором, вітамінами B, PP, D і E. 
  • Морква-джерело калію, заліза, йоду, каротину, аскорбінової кислоти.
  • Вибір овочів залежить від віку малюка. Брокколі, кабачок і цвітну капусту можна вводити прикорм, навіть якщо дитині не виповнилося й року. Сезонні овочі-помідори, огірки – можна давати після року, якщо немає алергії. 

    Яловичина

    Продукти з м’яса необхідно включати в дитячий раціон. Вони містять білки, органічні кислоти, харчові волокна. М’ясо індички і курки вважається дієтичним: допомагає набрати м’язову масу, що корисно для активних і спортивних малюків, а також схильних до повноти. 

    Морепродукт

    Дари моря багаті поліненасиченими жирами, макроелементами. Весняний раціон дитини повинен включати рибу. Креветки і мідії дозволено давати дітям від трьох років. Морепродукти подаються з гарніром: рисом, овочевими кашами.