Навесні дітям потрібно більше корисних складових. Отримати їх можна з продуктів харчування. Різноманітний раціон забезпечує дитину необхідними вітамінами і мінералами. У весняний період зростаючому організму вони особливо потрібні, щоб захиститися від авітамінозу і зміцнити імунну систему. Що саме слід включити в меню в конкретному випадку допоможе визначити дієтолог після здачі аналізів. Розглянемо загальні складові корисного раціону в весняний період.
Каша і хліб
Сніданок краще починати з каші і хліба. У цих інгредієнтах багато мікроелементів і клітковини. Найкорисніша з каш-гречана. В її складі багато елементів групи B, а також магній, залізо і кальцій.
Якщо у дитини є схильність до повноти, рекомендується вибирати рисову кашу. Вона низькокалорійна, дає швидке і тривале насичення завдяки «складним» вуглеводів.
Вибір хліба залежить від смакових уподобань. Віддавати перевагу бажано випічці без розпушувачів. Корисні види-житній і пшеничний.
Фрукт
Для повноцінного насичення вітамінами навесні важливо включати в раціон фрукти і ягоди.
Доступні та корисні:
- абрикос-бета-каротин, калій, залізо, вітаміни A, B, C, E і H;
- яблуко-фтор, цинк, магній, фітонутрієнти, антиоксиданти;
- малина-вітаміни A, B, C, E, йод, залізо, фосфор, селен;
- груша-флавоніди, вітаміни A, B, C, E, K, PP, фітонциди;
- слива-клітковина, антиоксиданти, фітонутрієнти, магній, цинк і фосфор.
На вибір певних видів впливає сезонність. Краще купувати вітчизняні: умови вирощування фруктів в інших країнах можуть вплинути на їх якість і природний смак.
Молочні та кисломолочні продукти
Вводити в харчування молочні продукти можна з 6-місячного віку.
Одні з найкорисніших у весняному раціоні:
- Кефір. Містить вітаміни групи B, холін і бета-каротин, фосфор, мідь, калій.
- Йогурт. У складі калій, залізо, тваринний білок, вітаміни групи A, C і B.
- Коров’яче молоко. Джерело казеїну, йоду, вітаміну B12, магнію, кальцію.
При введенні молочних продуктів потрібно перевірити засвоює організм лактозу.
Овочі та зелень
Корисні овочі для весняного раціону дітей навіть юного віку:
Вибір овочів залежить від віку малюка. Брокколі, кабачок і цвітну капусту можна вводити прикорм, навіть якщо дитині не виповнилося й року. Сезонні овочі-помідори, огірки – можна давати після року, якщо немає алергії.
Яловичина
Продукти з м’яса необхідно включати в дитячий раціон. Вони містять білки, органічні кислоти, харчові волокна. М’ясо індички і курки вважається дієтичним: допомагає набрати м’язову масу, що корисно для активних і спортивних малюків, а також схильних до повноти.
Морепродукт
Дари моря багаті поліненасиченими жирами, макроелементами. Весняний раціон дитини повинен включати рибу. Креветки і мідії дозволено давати дітям від трьох років. Морепродукти подаються з гарніром: рисом, овочевими кашами.