Застуда: харчуємося правильно і одужуємо

При застуді особливо важливо правильно харчуватися: це прискорить одужання. Про те, як скласти меню в період ГРВІ, читайте нижче.


                                    Простуда: питаемся правильно и выздоравливаем

Основні правила

Бульйон-номер один

Щоб швидше повернутися до звичного способу життя, зробіть курячий бульйон головним блюдом. Він:

  • підтримає організм;
  • зігрівши;
  • надасть цілющу дію.

У складі цього частування містяться:

  • вітаміни групи В;
  • фолієва кислота;
  • вітамін H;
  • цинк, сірка, магній і фосфор.

Ці елементи життєво необхідні людині. Курячий бульйон-натуральні ліки без хімічних компонентів.

Дрібно – значить правильно

Під час хвороби їжте потроху, але регулярно, приблизно 5 разів на день – так само, як при дотриманні дієти.

Краще рідке

В даний період вам піде на користь рідка їжа. Включіть в раціон:

  • Різні супи.
  • Киселі (натуральні).
  • Каші: гречану, манну, вівсяну та ін.
  • Овочі та фрукти

    Без них не обійтися як під час застуди, так і в звичайному житті. Однак від цитрусових слід на час відмовитися, щоб не дратувати слизову оболонку дихальних шляхів і шлунка. Також не рекомендовані банани і виноград.

    Під забороною

    Щоб поправитися якомога швидше, виключіть з раціону смажені, солоні і гострі страви. Вони так само, як цитруси, дратують слизову і посилюють набряки дихальних шляхів.

    Також важливо не вживати солодощі – цукерки, випічку з цукром, чіпси, майонез, фастфуд. Ця їжа не тільки не допоможе одужати, але і зашкодить вам.

    Рекомендовані напої

    Одна з ключових складових раціону при нежиті і кашлі – правильне пиття. Дотримуватися питний режим в цей непростий для організму період вкрай важливо.

    Збільште кількість споживаної рідини до 2,5 літрів на день. Так ви зможете:

    • зволожити слизову оболонку дихальних шляхів: важливо, щоб вона не пересихала, інакше застуда затягнеться надовго;
    • позбутися від мікробів;
    • вивести з організму шлаки і токсини, а значить – встати на шлях одужання.

    Слід вживати лужні напої або з нейтральним середовищем, а від кислих відмовитися. Багато хто звик пити під час хвороби морс з журавлини або чай з лимоном. Це не зовсім правильно: краще вибрати чаї з протизастудною дією з:

    • ехінацеєю;
    • солодець;
    • рута;
    • шавлія.

    Напої повинні бути теплими, ні в якому разі не гарячими. Це особливо важливо для тих, хто хворіє на ангіну. А ось при лихоманці, високій температурі можна випити і гаряче.

    Важливо! Навіть якщо у вас немає апетиту, обмежуватися одним питвом при застуді не слід. Таким чином ви позбавите себе калорій, і організму не вистачить сил на боротьбу з вірусом.

    Зразкове меню

    Важливо, щоб в раціон під час хвороби входили, в першу чергу, насичені білком продукти.

    Так, на сніданок можна з’їсти яйця, а на обід відварити куряче філе. Також корисні телятина, риба нежирних видів, будь-які бобові і сир.

    Важливо! Складіть меню таким чином, щоб добова доза білка становила не менше 1 г на 1 кг ваги.

    Не нехтуйте і вуглеводами. Налягайте на крупи, мед, фрукти з солодким смаком. Корисні свіжовичавлені соки без цукру.

    Мед слід додавати в чай або в теплу воду. При болях в горлі медики рекомендують розсмоктувати після їжі ½ чайної ложки меду двічі – тричі на день. У поєднанні з медом корисна кориця: вона полегшує дихання і знижує температуру.

    Уникайте вуглеводи, який посилюють бродіння в кишечнику. Виключіть білокачанну капусту, сливи і груші.

    Жири під час ГРВІ вживати можна, проте не більше 10 г на добу. Додавайте в страви соняшникова, оливкова і вершкове масла, але дотримуйтесь міру.