При застуді особливо важливо правильно харчуватися: це прискорить одужання. Про те, як скласти меню в період ГРВІ, читайте нижче.
Основні правила
Бульйон-номер один
Щоб швидше повернутися до звичного способу життя, зробіть курячий бульйон головним блюдом. Він:
- підтримає організм;
- зігрівши;
- надасть цілющу дію.
У складі цього частування містяться:
- вітаміни групи В;
- фолієва кислота;
- вітамін H;
- цинк, сірка, магній і фосфор.
Ці елементи життєво необхідні людині. Курячий бульйон-натуральні ліки без хімічних компонентів.
Дрібно – значить правильно
Під час хвороби їжте потроху, але регулярно, приблизно 5 разів на день – так само, як при дотриманні дієти.
Краще рідке
В даний період вам піде на користь рідка їжа. Включіть в раціон:
Овочі та фрукти
Без них не обійтися як під час застуди, так і в звичайному житті. Однак від цитрусових слід на час відмовитися, щоб не дратувати слизову оболонку дихальних шляхів і шлунка. Також не рекомендовані банани і виноград.
Під забороною
Щоб поправитися якомога швидше, виключіть з раціону смажені, солоні і гострі страви. Вони так само, як цитруси, дратують слизову і посилюють набряки дихальних шляхів.
Також важливо не вживати солодощі – цукерки, випічку з цукром, чіпси, майонез, фастфуд. Ця їжа не тільки не допоможе одужати, але і зашкодить вам.
Рекомендовані напої
Одна з ключових складових раціону при нежиті і кашлі – правильне пиття. Дотримуватися питний режим в цей непростий для організму період вкрай важливо.
Збільште кількість споживаної рідини до 2,5 літрів на день. Так ви зможете:
- зволожити слизову оболонку дихальних шляхів: важливо, щоб вона не пересихала, інакше застуда затягнеться надовго;
- позбутися від мікробів;
- вивести з організму шлаки і токсини, а значить – встати на шлях одужання.
Слід вживати лужні напої або з нейтральним середовищем, а від кислих відмовитися. Багато хто звик пити під час хвороби морс з журавлини або чай з лимоном. Це не зовсім правильно: краще вибрати чаї з протизастудною дією з:
- ехінацеєю;
- солодець;
- рута;
- шавлія.
Напої повинні бути теплими, ні в якому разі не гарячими. Це особливо важливо для тих, хто хворіє на ангіну. А ось при лихоманці, високій температурі можна випити і гаряче.
Важливо! Навіть якщо у вас немає апетиту, обмежуватися одним питвом при застуді не слід. Таким чином ви позбавите себе калорій, і організму не вистачить сил на боротьбу з вірусом.
Зразкове меню
Важливо, щоб в раціон під час хвороби входили, в першу чергу, насичені білком продукти.
Так, на сніданок можна з’їсти яйця, а на обід відварити куряче філе. Також корисні телятина, риба нежирних видів, будь-які бобові і сир.
Важливо! Складіть меню таким чином, щоб добова доза білка становила не менше 1 г на 1 кг ваги.
Не нехтуйте і вуглеводами. Налягайте на крупи, мед, фрукти з солодким смаком. Корисні свіжовичавлені соки без цукру.
Мед слід додавати в чай або в теплу воду. При болях в горлі медики рекомендують розсмоктувати після їжі ½ чайної ложки меду двічі – тричі на день. У поєднанні з медом корисна кориця: вона полегшує дихання і знижує температуру.
Уникайте вуглеводи, який посилюють бродіння в кишечнику. Виключіть білокачанну капусту, сливи і груші.
Жири під час ГРВІ вживати можна, проте не більше 10 г на добу. Додавайте в страви соняшникова, оливкова і вершкове масла, але дотримуйтесь міру.