Як вдома сушити базилік

Базилік-універсальна, корисна, смачна зелень. Однак її не так-то просто постійно тримати вдома в свіжому вигляді. Набагато краще мати про запас пакетики (або мініатюрні баночки) з сушеної пряної травою. І на щастя, його не обов’язково купувати в магазині — адже базилік можна не тільки вирощувати, але і сушити в домашніх умовах.


                                    Как дома сушить базилик

Які сорти підходять для сушки

Теоретично всі сорти базиліка підходять для заготівлі. Головне, вибрати ті, які найбільше відповідають особистим смакам і перевагам.

Однак ботаніки впевнені, що найбільшу цінність при даному способі представляють фіолетово-червоні сорти культури, оскільки вони відрізняються підвищеним вмістом ефірних масел і, отже, здатні передати будь-яких страв і напоїв більш багаті смак і аромат.

Як сушити базилік 

Знімати базаліковий урожай рекомендується на стадії початку цвітіння рослин, рано вранці або ввечері перед заходом, в ясну, суху погоду.

Щоб кущик не втратив потенціалу повторно приносити урожай, при зрізку необхідно зберегти мінімум 15 см від висоти стебла з 4 парами листя.

Сушка змушує рослини втрачати до 80% вологи. А це, природно, призводить до втрати ефірних масел. І на жаль, можна зіткнутися з проблемою, коли не тільки базилік, а й будь-яка інша ароматна трав’яниста зелень, перетворюється в якесь сушене непорозуміння з сумнівним запахом, найбільше нагадує сіно.

Всього цього можна уникнути за допомогою дотримання декількох простих правил.

У заміському будинку або на дачі цю рослину найкраще сушити на сонці.

Для цього його ретельно промивають і первинно обсушують на паперових рушниках. Потім переміщують на листи, покриті бавовняними, тобто звичайними вафельними рушниками. І прикривши марлею в 1-2 шари залишають на сонці в провітрюваному, сухому місці, наприклад, на веранді або під навісом літньої кухні.

Але якщо мова йде про міській квартирі, то так висушити базилік будинку не вийде.

В цьому випадку підійдуть два варіанти його заготовки:

  • в електричній сушарці;
  • у духовці.

Вибираючи перший варіант, потрібно просто діяти згідно з рекомендаціями, викладеними в керівництві користувача до цієї малої побутової кухонної техніки. А щоб заготовити пряну зелень в духовці, потрібно діяти в такій послідовності:

  • рослина попередньо підготувати, як і для сушки на сонці-промити і підсушити на паперових рушниках, періодично змінюючи їх;
  • застелити деко пергаментним папером і розкласти зелень;
  • поставити деко в розігріту до 90-100 градусів духовку;
  • залишити дверцята духової шафи трохи прочиненими і відрахувати на заготовку прянощі 1,5-2 години.

Як перевірити готовність

Плануючи будинку сушити базилік, важливо пам’ятати про те, що не до кінця просушена зелень швидко псується, а, отже, краще її пересушити, ніж навпаки. Для перевірки готовності базиліка досить зламати його стебло — він повинен піддатися відразу ж з легким тріском, а листочки легко розтиратися між пальцями в порошок.

Якщо зелень ще не дійшла до готовності, потрібно просто повернути її в духовку.

Як правильно зберігати

Готову ароматну трав’янисту приправу можна зберігати, використовуючи:

  • паперові пакети;
  • мішечки з незабарвленої бавовняної або лляної тканини;
  • тару з пластику або скла з щільно закриваються кришечками.

Місце для зберігання запасів базиліка повинно бути темним, сухим і прохолодним.

Чим корисний

Дієтологи схвалюють ідею будинку сушити базилік і радять вживати його 2-3 рази в тиждень. Регулярне надходження його біологічно активних речовин в організм людини сприяє:

  • зміцнення імунітету;
  • підвищення фізичної витривалості;
  • профілактиці мігрені на тлі емоційної перевтоми;
  • попередження суглобових захворювань;
  • нормалізації кров’яного тиску;
  • зміцненню серцевого м’яза.

Де використовується

Базилік є невід’ємним інгредієнтом італійської, грузинської, турецької, болгарської кухні. Він набув широкого поширення в гастрономічних традиціях народів країн Північної Африки.

Провідні шеф-кухарі наполягають, що базилік, як ніяка інша приправа облагороджує піцу, різотто, страви з макаронних виробів.

Він добре поєднується з м’ясом птиці, додається в ковбасні вироби і гармонійно відтіняє Збірні страви з морепродуктів на зразок супу буйабес.

Його можна додавати в хлібобулочні вироби, несолодкі бельгійські вафлі і оладки.

Плануючи будинку сушити базилік і всіма доступними способами з його допомогою вносити різноманітність в меню, корисно знати, що він придатний і для десертів, особливо шоколадних, а також зі смаком полуниці або манго.

Рецепт кексу з базиліком

Солодка випічка з ним в XVIII столітті вважалася прикрасою застіль у Версалі. Але і на домашній кухні можна приготувати щось подібне, якщо трохи адаптувати рецепт. Для приготування кексу потрібно:

  • 240 г пшеничного борошна;
  • 8 г розпушувача;
  • щіпка солі;
  • 250 г тростинного цукру;
  • 1,5 ст. л. сухої лимонної цедри;
  • 190 мл йогурту без добавок;
  • 1 ст. л. соку лимонного;
  • 120 мл рослинного масла без запаху;
  • 2 яйця;
  • за смаком сушений базилік.

Процес приготування складається з наступних кроків:

  • Яйця розтерти з цукром.
  • Додати цедру, лимонний сік, сіль, йогурт, яйця і базилік, все розмішати.
  • Перемішати борошно з розпушувачем.
  • Всипати борошно, завести тісто.
  • Залити в силіконову форму для випічки і на 40-50 хвилин відправити випікатися в духовку при 180 градусів.