Властивості і застосування базиліка

Трава базилік з сімейства Ясноткові високо цінується в Європі, починаючи з епохи Стародавнього Риму, де вірили, що, додавши його в будь-яку страву, можна уподібнити його смак тому, що їдять боги. Базилік-це ТА рослина, яку легко виростити навіть на домашньому підвіконні. А ще він володіє особливими властивостями для здоров’я людини.


Свойства и применение базилика

Вид

Ботаніки налічують 69 різновидів цієї рослини, але як культивовані для вживання в їжу, поширення набули 2 види:

  • звичайний (запашний, городній, камфорний), від якого походить більшість сучасних сортів;
  • евгенольний, що відрізняється характерними пряно-пекучим, гіркуватим відтінком смаку і аромату.

Селекціонери і городники, не покладаючись лише на класифікацію від ботаніки, взяли за правило розділяти всі сорти базиліка на 3 групи, що розрізняються кольором листя:

  • Зелений. Має виражений аромат і м’який смак, належить до європейської кухні.
  • Фіолетовий. Практично позбавлений аромату, має грубуватий, різкий присмак, традиційна приправа в кухнях Кавказу і Південно-Східної Азії.
  • Червоний. Вважається різновидом фіолетового. Відрізняється солодкуватим присмаком.
  • Крім того, всі сорти можна розділити за характером аромату на перцево-м’ятні, гвоздичні, перцеві і гвоздично-перцеві, карамельні, лимонні, анісові, ванільні, ментолові. За рахунок своїх властивостей базилік підходить навіть для додавання в десерти.

    Який корисніше: зелений або фіолетовий

    Ключова відмінність полягає в тому, що фіолетові (лілові, червоні, бордові і т.п.) сорти відрізняються присутністю фарбувальних пігментів під назвою антоціани. Аналогічні біологічно активні речовини містяться в темних сортах винограду. Вважається, що вони покращують стан серцево-судинної системи, а також захищають клітини від згубного впливу вільних радикалів.

    Але зелені сорти містять приблизно на 30% більше ефірних масел, вплив яких на організм людини виражається в посиленні роботи нервової системи і нормалізації гормонального фону.

    Склад і калорійність

    Як і більшість зелені, базилік відрізняється мізерно малою енергетичною цінністю — всього 27 ккал на 100 г. а ось вітамінно-мінеральний склад вражає набагато більше:

    • вітамін А-264 мкг (забезпечує 29% від добової норми);
    • бета-каротин – 3,14 мг (покриває 64% від денної норми);
    • вітамін до-414 мкг (забезпечує 345% від добової норми);
    • Марганець – 1,1 мг (покриває 49% від денної норми);
    • мідь – 177 мг (забезпечує 17% від добової норми).

    Корисні властивості базиліка

    Дієтологи вважають, що базилік може прискорювати енергетичний обмін і сприяти набору м’язової маси.

    Крім того, ця рослина здатна:

    • нормалізувати рівень глюкози в крові;
    • покращувати функціонування печінки;
    • сприяти виведенню зайвої рідини з організму;
    • підвищувати насичуваність кісток кальцієм.

    Користь чаю з базиліком

    На Сході чай з листям прянощі традиційно вважається засобом від головного і зубного болю.

    Такий чай позитивно впливає на емоційний фон людини, роблячи його менш вразливим для стресів і покращуючи настрій.

    Чим корисний базилік в сушеному вигляді

    Процес висушування майже на 50% зменшує в ньому вміст ефірних масел, але в 8-10 разів підвищує вміст вітамінів і мінералів, а якщо говорити про червоно-фіолетової зелені, то сушка ніяк не позначається на кількості антоціанів.

    Сушений базилік нарівні з липовим цвітом вважається потогінним і иммунноукрепляющим засобом.

    Він сприяє збудженню апетиту і виробленню травних ферментів, в тому числі, необхідних для розщеплення білків з м’яса і кисломолочних продуктів.

    Застосування в кулінарії

    Базилік вважається одним з кращих видів зелені для піци. Нарівні з томатами і моцарелою, він є головним компонентом Маргарити. Свіжа і сушена зелень також рекомендується для приготування:

    • м’ясних паштетів;
    • лазаньї, пасти та інших страв з макаронних виробів;
    • запеченої риби;
    • випічки на зразок чіабатти;
    • салатів зі свіжих овочів з заправками на основі оливкової олії.

    У свіжому вигляді рослина додають в шоколад, кавовий крем, фруктове морозиво, літні освіжаючі коктейлі.

    Шкода і протипоказання

    Насиченість ефірними маслами робить цю пряність шкідливою при захворюваннях підшлункової залози.

    Надмірне і часте вживання може привести до помітного зниження артеріального тиску у гіпотоніків.

    Зелень культури необхідно ретельно промивати в проточній воді, а ще краще — перед вживанням замочувати на півгодини і потім обполіскувати. Справа в тому, що саме на базиліку, нарівні з крес-салатом і майораном, часто активно розмножуються специфічні паразити, що викликають порушення функцій шлунково-кишкового тракту.

    Як правильно зберігати 

    Зрізаний базилік може зберігатися на манер квіткового букета, тобто поставленим в ємність з водою, протягом 3 днів з періодичним обприскуванням.

    У щільному поліетиленовому пакеті, в холодильнику у відділенні для овочів і фруктів, залишається свіжим 2 тижні, а наявність спеціальної ультрафіолетового підсвічування продовжує цей термін ще на 1 тиждень.

    Також ця зелень чудово переносить заморозку. Як і кріп, базилік можна порубати і перемішати з вершковим маслом.