Чим корисний аспарагус і як правильно приготувати

Весна і літо — період, коли прилавки магазинів і ринки наповнюються овочами, фруктами і зеленню. Приправлена пряним оцтом дрібно нашатковану молода капуста, пікантний салат з листям черемші, класичне асорті з помідорами, огірками і петрушкою — безсумнівно, смачно. Але банально.


                                    Чем полезен аспарагус и как правильно приготовить

У статті розповімо про рослину, яка розширить горизонти гастрономічних інтересів тих, хто дотримується здорового харчування і стежить за своєю фігурою. Воно знайоме всім як» спаржа”, але ми назвемо її правильно. Читайте найцікавіше про аспарагус: як виглядає, де вирощується, яку користь приносить для організму і чи існують протипоказання до споживання соковитих пагонів.

Історія застосування та поширення

Це одне з найдавніших рослин, вирощуваних людиною. Відомо, що в їжу його почали вживати більш, ніж 2000 років тому. Стародавні єгиптяни плели з яскраво-зелених гілочок вінки для весільних обрядів, а Середньовічні знахарі рекомендували їх як афродизіак. Слов’яни культивували аспарагус як мінімум з XVII століття.

Аспарагус невибагливий до кліматичних умов, віддає перевагу помірним, морозостійкий. Тому географія його зростання досить широка: майже вся Європа, Центральна Америка, Австралія. У Росії» облюбував ” піщані береги Волги (європейська частина країни). Виростити культуру можна і на власному городі. Але варто враховувати, що кущі займають багато місця — у висоту досягають 1,5 м, і не сприймають «сусідів» ближче, ніж на 60 см.

Опис і характеристики

Аспарагус-наукова назва спаржі. Це велике кущова рослина, але в їжу вживаються тільки пагони. Причому молоді, які навіть не вийшли з грунту. Перебуваючи під землею, вони мають білий колір, але, показуючись на поверхню, зеленіють — такий продукт ще можна їсти. А ось фіолетові паростки сильно гірчать, до того ж встигають розгубити корисні властивості. Чим молодша зелень, тим вона смачніша.

Ця рослина-джерело необхідних для людського організму мікроелементів. Воно містить:

  • Вітамін А, який необхідний для здоров’я волосся і нігтів. Він також незамінний в боротьбі з сезонними простудними захворюваннями.
  • Вітамін З, який бере участь в процесі зміцнення сполучних тканин і судин. Допомагає засвоєнню заліза і благотворно впливає на процес загоєння ран.
  • Калій у складі аспарагуса, підтримує водний баланс тіла, нормалізує рівень цукру в крові, знижує артеріальний тиск.

Спаржа-єдина рослина, з якої отримують аспарагін. Це перша в світі амінокислота, яка була отримана людиною. Аспарагін робить позитивний вплив на роботу нервової системи.

Рослина є дієтичним продуктом, тому його можна включити в свій раціон тим, хто намагається знизити вагу. У 100 г відварених пагонів всього 20 ккал.

Увага! Тому продукт не рекомендується вживати у великих кількостях тим, хто страждає від захворювань шлунково-кишкового тракту. Процес перетравлення аспарагуса викликає подразнення слизових шлунка і кишечника.

Вибір, Зберігання та приготування

Свіжа рослина-як білого, так і зеленого кольору, — продається в супермаркетах і на ринках. Пагони повинні бути щільними, не дуже великими. Найкращий час для покупки — квітень, травень і червень, потім спаржа старіє і стає гіркою на смак.

Продукт швидко втрачає свіжість. Навіть за умови зберігання в холодильнику, його слід вжити в їжу протягом 7 днів.

Аспарагус їдять як сирим, так і пройшли термічну обробку. Його можна готувати на пару, тушкувати, обсмажувати і запікати. Головне не перетримати, процес займає не більше 5-7 хвилин. Шкірку з втечі в їжу не вживають, її потрібно зняти. Нижня, найщільніша частина, як правило, теж зрізається — занадто жорстка.

Паростки додають в супи, салати, подають як гарніри і використовують як самостійну страву.