Смачні і корисні салати з овочів і фруктів завжди були важливою складовою харчування людини. Вони стають джерелами життєвої енергії, поживних речовин, які благотворно впливають на здоров’я споживача. І в наш час більшість людей усвідомлюють величезну роль, яку відіграє рослинна їжа в підтримці фізичної форми.
У цій публікації ви знайдете рецепти смачних салатів, які зроблять меню збалансованим і корисним. Дотримуючись простих рекомендацій, ви зможете самостійно приготувати ресторанні страви в домашніх умовах.
Панцанелла або хлібний салат з помідорами
Якщо вам набридли класичні овочеві мікси, приготуйте панцанеллу. Цей смачний і корисний салат вразить своїм насиченим смаком, прикрасить святковий стіл, стане родзинкою сімейної вечері.
Потреба:
- 110 гр. італійський хліб;
- 4-5 гр. свіже листя базиліка;
- 340 гр. Помідори;
- 5 г. Каперсів;
- 3 гр. Часник;
- 10 філе анчоусів;
- 40 гр. стебла селери;
- 85 гр. жовтий перець;
- 85 гр. червоний перець;
- 110 гр. огірки-корнішони;
- 150 гр. заправки з винним оцтом.
Як приготувати:
- З італійського хліба чіабатта виходять смачні та корисні салати. Адже в ньому містяться вітаміни Е і А, деякі з групи В, фолієва кислота, цинк, магній та інші елементи. Крім того, для салату використовується підсушений хліб. Нарізати скибочками, обсмажити на сухій сковороді.
- Часник очистіть і подрібніть.
- Огірки, перець, помідори вимити, нарізати кубиками.
- Стебла селери обов’язково доповнять нарізані смачні та корисні салати. У них міститься велика кількість вітамінів В5, РР, С, К, В2, Е, В1, А.
- Вимийте, крупно наріжте листя базиліка.
- Філе анчоуса нарізати шматочками за бажанням.
- Змішайте всі підготовлені інгредієнти, додайте каперси без розсолу.
- Приготуйте заправку: змішайте 40 мл. винного оцту, 1,5 гр. гірчиці, 2 г. цибулі-шалот, дрібка солі, 80 мл. За бажанням додайте зелень.
- Заправте салат заправкою, подавайте до столу.
Середземноморський салат зі смаженим хлібом
Така страва викличе приємні спогади від відвідування Греції, Кіпру та інших регіонів Середземномор’я. Смачні та корисні салати середземноморської кухні включають в себе типові продукти, такі як: оливкова олія, свіжі овочі, зелень, хліб. Разом вони створюють неперевершений тандем.
Потреба:
- 300 гр. коржі з лаваша;
- 180 гр. оливкова олія;
- 55 гр. жовтий перець;
- 50 мл натурального лимонного соку;
- 95 г. Редис;
- 300 гр. огірки-корнішони;
- 300 гр. Помідори;
- 3 гр. Часник;
- 50 мл червоного винного оцту;
- 4 г. Чебрець;
- 1/3 ч. л. кайенского перцю;
- 7 г. Сахара;
- Сіль за смаком;
- 25 гр. Петру́шка;
- 65 гр. зелена цибуля.
Як приготувати:
- Смачні і корисні салати легко приготувати як з покупних, так і з домашніх коржів. Наріжте їх на шматочки, обваляйте в 30 мл. оливкової олії, посипте перцем і сіллю. Запікайте в духовці або на сухій сковороді до хрусткої скоринки.
- Вимийте овочі, помідори очистіть від насіння, наріжте кубиками середнього розміру.
- Редис нарізати скибочками.
- Жовтий перець очистіть від насіння, наріжте невеликими кубиками.
- Дрібно наріжте цибулю і петрушку.
- Часник очистіть і подрібніть.
- Приготуйте заправку для смачного і корисного салату. З’єднайте в мисці лимонний сік, часник, подрібнений чебрець, винний оцет, перець, цукор, сіль. Перемішайте, поступово додайте масло, вимішуючи масу віночком.
- Змішайте підготовлені інгредієнти з заправкою.
- Додайте шматочки коржів, подавайте до столу.
Салат з квасолі
Таке блюдо буде не просто повноцінним салатом, але і цілком гідним гарніром. Щоб отримати насичений смак, приділіть час і бажання здивувати.
Потреба:
- 100 гр. чорна квасоля;
- 100 гр. квасоля звичайна;
- 40 гр. Селера;
- 45 гр. червона сочевиця;
- 100 гр. Нут;
- 60 гр. червона цибуля;
- 2 р. Петру́шка;
- Перець, сіль за смаком;
- Вишукана заправка.
Як приготувати:
- Почніть рецепт смачного і корисного салату з відварювання бобових. Кожен вид промийте, покладіть в каструлю, залийте водою, варіть до готовності.
- Щоб бобові приготувалися швидше, їх попередньо замочують на 6-8 годин. Зручніше це робити в нічний час.
- Нут варять з водою в пропорції 1 до 4. Після замочування досить проварити нут протягом 40 хвилин після закипання.
- Сочевицю, на відміну від нуту і квасолі, замочувати не потрібно. Червоний сорт добре розварюється через 15-20 хвилин після закипання.
- Пропонуємо заправити смачний і корисний салат вишуканим соусом; У ньому міститься 50 мл. хересного оцту, 30 мл. лимонного соку, 110 мл. оливкової та соняшникової олій, 35 гр. Естрагон і кервель подрібнити.
- Відварені бобові відкиньте на друшляк, дайте стекти рідини.
- Цибулю і селеру очистіть від лушпиння, дрібно наріжте. Змішайте бобові, додайте цибулю і селеру, подрібнену петрушку.
- Заправити заправкою, перемішати, поставити в холодильник на добу. За цей час інгредієнти промаринуються і у вас вийде смачний і корисний салат.
- Доведіть за смаком сіллю і перцем, подавайте до столу.
Простий і смачний азіатський салат
Легкість, гармонія смаків заправки, поживність і користь – це те, що робить азіатський салат бажаним на кожному столі. Ми рекомендуємо готувати його до будь-якого виду м’яса або риби.
Потреба:
- 150 гр. пекінська капуста;
- 3-5 гілочок зеленої цибулі;
- 60 гр. Морква;
- 60 гр. відварене куряче філе;
- 2-4 перцю чилі (за смаком);
- 2 см кореня імбиру;
- Заповнення.
Як приготувати:
- Щоб приготувати смачний і корисний салат, почніть рецепт із заправки. Для соусу з’єднайте 1 ч. л. кунжутної олії, 3 ст. л. соєвого соусу, 1 ст. білого винного оцту (або яблучного, якщо його немає), 1 ст.
- Пекінську капусту нашаткувати.
- Філе нарізати тонкими скибочками.
- Перець чилі нарізати кільцями разом з насінням. Якщо ви любите легкі пряні смаки, використовуйте 2 перці.
- Зелену цибулю наріжте шматочками середнього розміру по діагоналі.
- Моркву очистити, нарізати тонкою соломкою.
- Очистіть 2 см кореня імбиру, натріть на тертці. Також смачні і корисні салати готують з часником, якщо імбир не припаде до смаку.
- З’єднати овочі і зелень, додати імбир, перемішати.
- Приправте заправкою, додайте скибочки курки, перемішайте і подавайте до столу.
Теплий салат зі спаржею і помідорами
Ароматні помідори, виразна смарагдова спаржа, яскравий жовток, що розтікається по різнокольорових овочах – ну хто ж відмовиться спробувати таке блюдо? При цьому смачний і корисний салат подається в теплому вигляді, який також додасть страві родзинку і додасть їй оригінальності.
Потреба:
- 70 гр. Спаржа;
- 1 цибуля-шалот;
- 3-5 гілочок зеленої цибулі;
- 6-7 помідорів чері;
- 1 куряче яйце;
- 1 ч. л. білого винного оцту;
- Перець, сіль;
- 3 зубчики часнику;
- л. оливкової олії;
- 1 ч. Л. меленого коріандру.
Як приготувати:
- Як свіжа (в сезон), так і заморожена спаржа використовується в приготуванні смачних і корисних салатів. Якщо використовуєте свіжий, відріжте нижній кінчик, очистіть від шкірки нижню частину. Заморожена вже очищена, тому її досить розморозити протягом 30 хвилин при кімнатній температурі.
- Закип’ятити, посолити воду, покласти спаржу, варити 3 хвилини.
- Дістаньте щипцями, перекладіть в ємність з крижаною водою. Це дозволить конструкції залишатися яскраво-зеленою і перебувати в стані аль денте.
- Через 5 хвилин прибираємо спаржу на паперовий рушник.
- Зваріть яйце некруто так, щоб жовток залишився рідким.
- Очистіть, дрібно наріжте цибулю-шалот. Цей компонент входить до складу багатьох смачних і корисних салатів. л. оливкової олії.
- Коли цибуля придбає напівпрозору структуру, додайте коріандр, перемішайте.
- Помідори черрі розрізати на четвертинки, покласти в каструлю.
- Перемішати, додати винний оцет.
- Зелену цибулю і очищені зубчики часнику подрібнити, додати в каструлю.
- Викладіть спаржу на тарілку.
- Зверху викладіть помідори і заправку з каструлі.
- Викладіть на салат акуратно очищене яйце.
- Приправте сіллю і перцем і, перед подачею на стіл, наріжте яйце.