У літню пору відмінним перекусом для багатьох людей є приготована шаурма в домашніх умовах, рецепт з фото дозволить швидко зробити закуску, маючи під рукою якісні компоненти. Великою популярністю користується вуличний фастфуд. Адже він дозволяє швидко перекусити, не витрачаючи дорогоцінний час. Але не завжди безпечно купувати шаурму в громадських закладах. Це пов’язано з можливістю використання зіпсованих продуктів і недотриманням санітарних умов. Тому краще приготувати закуску самостійно!
Традиційно шаурма готується з тонкого лаваша, який можна обсмажити на сковороді-гриль, після того, як закуска вже зібрана. Що стосується додаткових інгредієнтів, то вони можуть бути абсолютно будь-якими. Головне правило: багато м’яса і свіжих овочів! Для дієтичної шаурми варто взяти курячу грудку. Більш жирна закуска готується зі свинини або баранини. Можна використовувати кілька видів м’яса. Щоб смак продукту був більш гармонійним.
Як смачно приготувати шаурму: головні секрети
Всупереч поширеній думці, шаурма – це не жирна «зла» їжа, а цілком дієтичний і навіть корисний перекус, який замінить повноцінний прийом їжі. Щоб страва вийшла смачною і не завдала шкоди здоров’ю, варто скористатися ключовими порадами при її приготуванні:
- Вибирайте свіжий лаваш. Стара основа буде кришитися і ламатися. Тому він не зможе добре утримувати начинку;
- Перед тим як помістити начинку, лаваш потрібно скропити водою або змастити соусом;
- М’ясо потрібно брати свіже, щоб воно вийшло соковитим. Тому перед приготуванням його краще замаринувати. Також можна приготувати шаурму з грудки, але вона повинна бути добре просочена спеціями і маринадом, щоб м’ясо не пересохло в процесі приготування;
- Начинку кладуть сухою. Овочі слід добре промити, потім просушити, і тільки після цього додавати в закуску. Можна їх трохи протушкувати або потушкувати на сковороді-гриль, щоб пішла зайва волога, а готову страву не розкисло;
- Не варто забувати і про спеції. Приправи і спеції урізноманітнюють смак і дозволять розставити правильні акценти. Спеції можна використовувати будь-які. Чудово підходять сушений базилік, куркума, коріандр, паприка та каррі;
- Для підвищення харчової цінності в блюдо можна додати горіхи;
- Правильна підгодівля. Майонез і кетчуп використовують у вуличних закладах, але це в корені невірно. Закуска заправляється змішаним соусом, який готується зі сметани, йогурту і домашнього майонезу. Всі підгодівлі змішуються в рівних частинах. Соус повинен бути густим!
- Не розігрівайте шаурму в мікрохвильовій печі. Розігрійте закуску на сковороді. При використанні мікрохвильової печі ви зіпсуєте смак і аромат готової страви.
Простий рецепт шаурми
Можна швидко приготувати домашню шаурму з курки. М’ясо краще брати з стегон, так як в цьому випадку воно буде соковитим і ніжнішим. Просто обріжте м’якоть від кісточки і замаринуйте протягом півгодини в маринаді.
Для приготування слід брати сезонні овочі. Найпоширеніший варіант – помідори, огірки, молода або пекінська капуста. Не забудьте додати зелень, чим більше її буде, тим ароматніше вийде закуска!
Інгредієнти:
· Філе курячого стегна – 400 грам;
· вірменський лаваш – 2 штуки;
· Помідор – 1 штука;
· Огірок свіжий – 1 штука;
· пекінська капуста – 200 грамів;
· Свіжа зелень – 1 пучок;
· Червона цибуля – 1/2 головки за бажанням. Цибуля додасть трохи пікантності;
· Натуральний йогурт – 2 столові ложки;
· Сметана – 2 столові ложки;
· майонез – 2 столові ложки;
· Лимонний сік – 3 столові ложки;
· Часник – 2 зубчики;
· Вода – 2 столові ложки;
· Оливкова олія – 2 неповні столові ложки;
· Каррі – 1/2 чайної ложки;
· Сіль і чорний мелений перець – за смаком.
Спосіб приготування:
- Куряче філе нещільно загорнути в харчову плівку і відбити кілька хвилин;
- Змішайте воду, оливкову олію, каррі і столову ложку лимона.
- Додайте в маринад трохи солі;
- Залийте м’ясо маринадом і поставте його в холодильник на 2-4 години. Кожні півгодини дістаємо філе і змішуємо його з маринадом;
- Поки м’ясо маринується, приготуйте заправку. Для цього змішуємо всі соуси з пропущеним через прес часником і дрібно нарізаною зеленню;
- Обсмажте м’ясо на розпеченій сковороді до золотистої скоринки, дайте йому охолонути і наріжте невеликими шматочками;
- Овочі подрібнити. Помідори і огірки краще очистити від шкірки;
- Змішати овочеву суміш;
- Добре намажте лаваш соусом, відступивши трохи від краю;
- Потім викладаємо м’ясо-овочеву начинку. Зверху щедро полийте соусом;
- Скрутіть лаваш в конвертик, а потім в рулет;
- Викладіть лаваш на розігріту сковороду і прогрійте по 1 хвилині з кожного боку. Масло на сковороду додавати не потрібно!
- Подавайте шаурму гарячою!
Вишукана шаурма в домашніх умовах: рецепт з карамелізованою яловичиною
Домашня шаурма може стати справжньою прикрасою столу, якщо її приготувати з ніжної яловичої вирізки, тушкованої в карамелі. Ароматне блюдо виходить неймовірно смачним, а головне – корисним. Адже в закусці присутні свіжі овочі, багаті вітамінами і мінералами, а яловичина є джерелом білка.
Як і будь-яка закуска, вишукана шаурма готується досить швидко. М’ясо можна зробити про запас заздалегідь, але краще згорнути шаурму безпосередньо перед подачею на стіл. Соус використовується класичний. Його рецепт описаний вище.
Інгредієнти:
· Тонкий вірменський лаваш – 2 листи;
· Червона або білокачанна свіжа капуста – 200 грамів;
· Огірок – 1 штука;
· Болгарський перець – 1/2 штуки;
· Помідор – 2 штуки;
· Яловича вирізка – 300 грамів;
· Цибуля ріпчаста – 1 штука;
· Лимонний сік – 1 столова ложка;
· Соєвий соус – 1 столова ложка;
· Цукор – 1 чайна ложка;
· Сіль – за смаком;
· Рослинна олія – 3 столові ложки;
· Соус для шаурми – 4 столові ложки.
Спосіб приготування:
- Вирізку нарізати тонкими смужками і обсмажити на розпеченій сковороді до золотистої скоринки. Щоб м’ясо вийшло ніжнішим, можна додати трохи води і тушкувати близько 20-30 хвилин;
- Додаємо до м’яса нарізану півкільцями цибулю і тушкуємо до тих пір, поки він не стане прозорим;
- Додайте до м’яса соєвий соус, лимонний соус і цукор. Яловичина почне карамелізуватися. В кінці його потрібно спробувати на смак, при необхідності додати сіль;
- Лаваш змащуємо соусом і викладаємо на нього капусту, м’ясо, огірки, болгарський перець і нарізаний вузькою соломкою помідор. Капусту слід трохи розім’яти, а з помідора краще зняти шкірку;
- Овочі необхідно залити соусом;
- Згорніть закуску рулетом, обсмажте на сковороді-гриль без додавання масла і подавайте до столу.
Тепер ви знаєте, як приготувати шаурму в домашніх умовах. Не бійтеся експериментувати з компонентами. Дуже смачною виходить закуска з горіховим соусом. Просто додайте в заправку подрібнені горіхи! М’ясо можна замінити квасолею. Це буде відмінний вегетаріанський варіант, який відмінно вгамує голод.