Якщо ви не знаєте, що можна приготувати в домашніх умовах, то ми запропонуємо вам кілька простих і швидких рецептів, які урізноманітнюють ваш щоденний раціон. Чим простіше блюдо, тим легше воно засвоюється. Крім того, прості страви залишають час для відпочинку і спілкування з близькими. Як правило, сезонні продукти готуються максимально швидко. Вони приносять максимальну користь організму.
Влітку варто їсти більше фруктових, ягідних і овочевих страв. Багаті рецепти з м’яса, риби, гороху краще залишити на зиму. У цей період організму потрібно більше енергії. Тому їжа повинна бути більш калорійною і щільною. Щоб регулярно балувати себе домашньою їжею, слід робити заготовки. Голубці, вареники, соління допоможуть урізноманітнити стіл і зажадають мінімум часу на приготування.
Смачні рецепти: легко приготувати!
Щоб страви вийшли смачними, слід використовувати тільки якісні свіжі продукти, експериментувати з соусами і заправками, способом подачі і оформлення. Важливо розуміти, що різні способи обробки забезпечують різні смакові характеристики і калорійність. Наприклад, страви, приготовані на пару, зберігають свій натуральний смак. Вони менш калорійні, ніж продукти, приготовані в духовці. Смажена їжа вважається найбільш калорійною.
Краще набити його в руки і мати в своєму арсеналі пару рецептів, які можна приготувати, коли зовсім немає часу стояти біля плити! Намагайтеся використовувати свіжі овочі. Адже в них зберігається максимальна кількість вітамінів і мінералів. Вироби слід ретельно очистити і прополоскати. Саме так вдасться зберегти високу якість продуктів харчування.
Рецепти прості і смачні в домашніх умовах
Сучасне обладнання стає відмінним помічником в процесі приготування їжі. Пароварка і мультиварка дозволяють готувати крупи без постійного перемішування. Завдяки цьому процес приготування їжі стає менш трудомістким.
Ситна гречка з яйцем і помідором
Гречка поєднує в собі безліч корисних властивостей. Має збалансований склад і високу харчову цінність. Гречка складається з повільних вуглеводів і легкозасвоюваних білків. Саме тому дієтологи люблять включати його в склад багатьох програм по балансуванню ваги.
Гречка відмінно насичує організм. А в поєднанні з яєчним білком і помідорами він перетворюється в смачне повноцінне блюдо, яке можна вживати самостійно або як ситний гарнір.
Інгредієнти:
· Гречка – 100 грамів;
· Яйце куряче – 2 штуки;
· Помідор – 2 штуки;
· Рослинна олія – 1 столова ложка.
Спосіб приготування:
- Гречку відварюють до готовності. Щоб блюдо вийшло максимально корисним, краще готувати крупу в пароварці;
- Яйця відварити, натерти на крупній тертці;
- Помідор очистити від шкірки, нарізати кубиками і обсмажити на рослинному маслі. Як тільки помідор трохи освітлиться і випустить вологу, вимкніть вогонь;
- Змішайте помідор з яйцем і сіллю;
- До помідора і яйця додати гречку, перемішати;
- Можна подавати до столу. Блюдо буде набагато смачніше і корисніше в поєднанні зі свіжою зеленню.
Листкова піца на швидку руку
Який рецепт піци використовувати: класичний або оригінальний – вирішувати тільки вам. А ось листковий варіант підійде в тих випадках, коли під рукою немає кетчупу або іншого виду заправки. Якщо взяти листкове тісто, то блюдо можна приготувати всього за 20 хвилин!
Рецепт містить мінімум інгредієнтів. При цьому їх потрібно розташувати певним чином, щоб можна було отримати оригінальну піцу, або пиріг типу кіш.
Інгредієнти:
· Листкове тісто – 250 грам;
· Помідор – 3 середні штуки;
· Твердий сир – 250 грам;
· Ковбаса або шинка – 200 грамів;
· Рослинна олія – 1 столова ложка;
· Базилік – кілька листочків.
Спосіб приготування:
- Розкачати тісто і викласти його на деко;
- Сформуйте бортики, проткніть дно виделкою по периметру;
- Застеліть тісто пергаментним папером і засипте його горохом або квасолею, будь-якою крупою, яка буде служити вагою;
- Надішліть основу запікатися при 180 градусах на 15 хвилин;
- Після цього знімаємо масу і випікаємо основу ще 10 хвилин;
- Помідори нарізати кільцями, ковбасу і сир – пластикою;
- Покладіть ковбасу на дно основи;
- Потім починаємо викладати помідори і сир під кутом, чергуючи пластику;
- Збризніть начинку рослинним маслом;
- Коли піца буде викладена, відправляємо її запікатися в духовку на 7 хвилин, поки сир не розплавиться;
- Подавайте піцу, прикрасивши її листям базиліка.
Оригінальний печінковий торт
Куряча печінка є дієтичним продуктом. Вона багата цінними вітамінами, мінералами і особливо залізом. Тому його регулярне вживання сприяє підвищенню гемоглобіну в крові. На жаль, не всі люблять печінку. Але, як правило, це відбувається тому, що його просто не вміють готувати.
Печінкові коржі – дуже смачний і корисний продукт, який готується всього за півгодини. Крім печінки, вам знадобиться морква і майонез. Прикрасити блюдо можна тертим жовтком або просто змастивши майонезом.
Інгредієнти:
· Куряча печінка – 300 грамів;
· Яйце куряче – 1 штука;
· Цибуля ріпчаста – 1 штука;
· Борошно – 2 столові ложки;
· Рослинна олія для смаження;
· Морква – 1 штука;
· Майонез або сметана – 100 грамів;
· Сіль і чорний мелений перець за смаком;
· Свіжа зелень для подачі.
Спосіб приготування:
- Промити і висушити печінку;
- Печінку разом з цибулею і яйцем подрібнити в блендері;
- Додаємо в масу просіяне борошно і вимішуємо до кремоподібного стану;
- Викласти печінкову масу на розпечену сковороду і випікати, як звичайні млинці;
- Моркву натерти на крупній тертці і обсмажити до готовності;
- Починаємо формувати торт. Змастіть млинці сметаною або майонезом, посипте шаром моркви, потім покладіть другі млинці і повторіть процедуру кілька разів;
- Верх торта промазати сметаною або майонезом;
- Подається пиріг зі свіжою зеленню.
Шалено смачний пиріг з заливним сиром
Якщо ви не знаєте, де взяти рецепт хорошого пирога, то зверніть увагу на цей рецепт. Заливні пиріжки підійдуть в якості перекусу, на вечерю або просто можуть використовуватися замість хліба. Вони прості в приготуванні і виходять ніжними і неймовірно смачними.
Наповнювати основу можна будь-якими компонентами: ковбасою, м’ясом, яйцем, капустою. Дуже важливо, щоб пиріг містив велику кількість сиру і зелені.
Інгредієнти:
· Кефір – 1 склянка;
· майонез – 1 склянка;
· Борошно – 1 склянка;
· Твердий сир – 250 грам;
· Яйце куряче – 2 штуки;
· Зелень – 1 великий пучок;
Спосіб приготування:
- Сир нарізати середніми кубиками;
- Зелень дрібно нарізати;
- Змішайте кефір з майонезом, додайте яйця, в основу просійте борошно;
- Вимішувати тісто до виключення грудочок;
- Додати в тісто сир і зелень;
- Деко застелити пергаментним папером і наповнити тістом;
- Випікайте пиріг при 180 градусах 30-35 хвилин;
- Пиріг можна подавати як в гарячому, так і в холодному вигляді.
Тушкована капуста з часником
Якщо ви думаєте, що готувати в домашніх умовах швидко і смачно, то зверніть увагу на рецепт смачного гарніру з капусти. Готується він легко і швидко. Важливо лише дотримуватися ряду правил! Капусту потрібно нарізати середньою соломкою, цибулю – півкільцями, моркву – натерти на тертці.
Страва буде оригінально виглядати так, якщо її заправити томатним соусом з часником. Капусту потрібно гасити, а не смажити. Тому в процесі варіння слід додавати воду. Блюдо вийде ситним, оригінальним і неймовірно смачним! Його можна їсти на обід або вечерю.
Інгредієнти:
· Капуста білокачанна – 400 грам;
· Морква – 1 велика штука;
· Цибуля ріпчаста – 1 штука;
· Помідор – 2 штуки;
· Часник – 3 зубчики;
· Сіль і чорний мелений перець за смаком;
· Рослинна олія – 2 столові ложки.
Спосіб приготування:
- Капусту нарізати середніми смужками по 3-5 мм;
- Цибулю нарізати півкільцями і обсмажити на глибокій сковороді на рослинному маслі;
- Додаємо до цибулі терту моркву і смажимо ще пару хвилин;
- Додати в каструлю капусту, залити половиною склянки води і тушкувати, періодично помішуючи;
- Один помідор нарізати невеликими кубиками;
- Другу подрібнити разом з часником і рослинним маслом за допомогою блендера;
- Тушкуйте капусту 30 хвилин;
- Потім додати нарізані помідори і томатну заправку, тушкувати ще 7 хвилин;
- Вимкнувши вогонь, дайте страві настоятися протягом 20 хвилин;
- Можна подавати зі свіжою зеленню.
Різноманітні домашні рецепти допоможуть вам сформувати раціон на кожен день. Краще скласти меню на тиждень, щоб не думати про те, що приготувати сьогодні. Експериментуйте з заправками, щоб зробити звичні страви оригінальними!