Смачні салати стануть прекрасним доповненням до будь-якого обіднього і святкового столу. Приготувати закуску можна з інгредієнтів, які завжди є під рукою. Крім традиційних страв, на столі повинні бути і оригінальні салати. В цьому випадку гості зможуть по достоїнству оцінити кулінарні здібності господині. Салати слід готувати зі свіжих інгредієнтів. Якщо ви сумніваєтеся в якості будь-якого інгредієнта, то краще виключити його зі складу.
Крім основних компонентів, в салати слід додавати спеції, прянощі, різні насіння. Що стосується заправки, то відмінно підійде майонез, рослинні масла, сметана. Якщо ви хочете знизити жирність, можна додати йогурт. Деякі салати мають на увазі використання спеціальних соусів, які готуються з декількох компонентів. Можна експериментувати з заправкою, додавати в неї незвичайні компоненти. Він повинен підкреслювати смак ключових інгредієнтів, але не перебивати їх.
Найсмачніші салати з куркою
Куряче філе часто є основою салатів. Такі закуски смачні і ситні. Вони швидко засвоюються, не викликаючи відчуття тяжкості в шлунку. Перевага курки в тому, що вона має нейтральні смакові характеристики. Тому він відмінно поєднується з іншими інгредієнтами: фруктами, овочами, бобовими, горіхами, грибами.
Курку можна варити, коптити, смажити. Звичайно ж, перший варіант найкращий, так як в цьому випадку блюдо залишається низькокалорійним, а також більш корисним. При використанні копченої курки блюдо має неймовірний аромат і смак. Тому такий салат буде з’їдений дуже швидко. Куряче м’ясо слід смажити, коли шматок кладеться цілком. Наприклад, в салаті «Цезар» дуже апетитно виглядає смажене філе.
Салат з копченої курки з консервованою квасолею
Курка і квасоля добре поєднуються між собою. Найголовніше, що такий союз цілком задовольняє. Куряче м’ясо містить велику кількість білка, який швидко засвоюється. Квасоля теж багата білком, але овочевого кольору. Варять його досить довго. Тому краще використовувати консервований продукт, який вже готовий до вживання. Краще використовувати червону квасолю, яку слід промити перед додаванням в закуску.
Що стосується курки, то потрібно брати копченості. Наприклад, гомілка або стегно, тобто частина, в якій м’ясо м’яке і жирне. Звичайно, можна використовувати і грудку. Але в цьому випадку салат вийде сухуватим. Тому доведеться додати більше рослинного масла або майонезу. Можна використовувати будь-яку заправку для салату. Все залежить від особистих переваг.
Інгредієнти:
- Консервована червона квасоля – 1 банка;
- Кукурудза консервована – 1 банка;
- морква по-корейськи – 200 грам;
- Солоні огірки – 3 штуки середніх. Можна використовувати невеликі мариновані огірки. При цьому потрібно взяти 9 штук;
- Копчене стегно – 2 штуки;
- Рослинна олія – за смаком;
- Сіль, спеції – за смаком;
- Лист салату – за бажанням/для викладання салату.

Спосіб приготування:
- Відкрийте квасолю, відкиньте її на друшляк і промийте холодною водою. Продовжуйте процедуру до тих пір, поки вода не стане прозорою;
- Куряче м’ясо відокремити від кістки і нарізати кубиками. Можна нарізати курку великими шматками і не змішувати її з іншими інгредієнтами, а викласти зверху;
- Огірки нарізати невеликими кубиками;
- У салатнику змішайте всі інгредієнти, посоліть, поперчіть, заправте рослинним маслом. Замість масла можна використовувати майонез;
- Салат слід подавати в окремих тарілках. Закуска викладається на листя салату.
Ароматний салат з мандариновою заправкою
Курка відмінно поєднується з сиром. Замість традиційного твердого сиру можна використовувати моцарелу, яка має ніжну консистенцію. При бажанні можна поєднувати кілька видів сиру. У будь-якому випадку вийде дуже смачно. Доповнюється салат грінками, які слід обсмажити на сковороді в рослинному маслі.
Такий салат можна доповнити помідорами черрі. Але цей компонент не обов’язково використовувати. Цілком можна використовувати болгарський перець. Родзинкою цієї закуски є мандаринова заправка. Саме вона додасть страві свіжі цитрусові нотки і зробить його смак незвичайним.
Інгредієнти:
- Білий батон – 3 штуки;
- Куряче філе – 1 штука;
- Болгарський перець – 1 штука;
- Червона цибуля – 1/2 штуки;
- Вершкове масло – 2 столові ложки;
- Моцарелла – 10 маленьких кульок;
- Салат – 5-6 листків;
- Соєвий соус – 1 столова ложка;
- Кислий мандарин – 1/2 штуки;
- Часник – 1 зубчик;
- Оливкова олія – 2 столові ложки;
- Прованські трави і улюблені спеції – за смаком.

Спосіб приготування:
- Батон нарізати невеликими кубиками, посипати спеціями і акуратно перемішати;
- На сковороді розтопіть вершкове масло і обсмажте в ньому батон. Необхідно, щоб шматочки були рівномірно розподілені по дну. За бажанням можна змішати батон з розтопленим вершковим маслом і запекти в духовці кілька хвилин до золотистої скоринки;
- Куряче філе вимийте, очистіть від плівок і прожилок і обсмажте на вершковому маслі до хрусткої скоринки. Потім закрийте сковороду і дайте м’ясу варитися під закритою кришкою протягом 8-10 хвилин;
- Дайте курці охолонути, потім наріжте її середніми кубиками;
- Червону цибулю нарізати півкільцями, перець – невеликими скибочками, моцарелу – половинками або четвертинками (в залежності від розміру), листя салату порвати руками;
- Змішайте куряче м’ясо з овочами і сиром;
- Для приготування заправки змішайте в окремій ємності оливкову олію, соєвий соус, мандариновий сік і пропущений через прес часник;
- На дно салатниці викласти листя салату, потім основу салату, полити закуску заправкою і посипати сухариками.
Прості рецепти смачних рибних салатів
Рибні салати – атрибут будь-якого святкового столу, рецепти з фото допоможуть не тільки правильно приготувати закуску, але і вишукано її подати. На питання: «Як приготувати салат?» багато господинь дадуть відповідь, що потрібно просто подрібнити необхідні компоненти і змішати їх в салатнику. По суті, подавати салат можна, виклавши його шарами. Часто відомі шеф-кухарі замість тарілок використовують фрукти або овочі. Така закуска буде вишукано і оригінально виглядати на столі.
Риба відмінно поєднується з різними крупами, овочами і сиром. Тому він стане відмінною основою для салату. У будь-якому випадку риба повинна бути якісною. Закуски зі слабосоленого філе виходять дуже вишуканими. Краще використовувати сьомгу або форель. Ці види риби мають ніжну консистенцію і відмінні смакові якості. Тому салати з ними користуються величезною популярністю у гостей.
Інгредієнти:
- Філе слабосоленого лосося – 250 грамів;
- Стиглий авокадо – 1 штука;
- Помідор – 1/2 штуки для прикраси. Замість цього можна скрутити трояндочки з філе риби;
- Рис – 50 грам;
- Вершковий сир – 150 грамів;
- Твердий сир – 100 грам;
- Зелена цибуля – кілька пір’їнок;
- Кріп – кілька гілочок;
- Сіль, чорний мелений перець – за смаком. Замість солі можна використовувати 1 столову ложку соєвого соусу;
- Оливкова олія – 2 столові ложки.

Спосіб приготування:
- Філе очистіть від шкірки, видаліть великі кістки, якщо вони є, наріжте невеликими кубиками;
- Авокадо нарізати кубиками;
- Рис промити в проточній воді і відварити до готовності. Дайте йому охолонути до кімнатної температури;
- Сир натерти на дрібній тертці;
- Кріп подрібнити і змішати з вершковим сиром;
- Намажте салат сервірувальним кільцем;
- На дно покладіть рибу, потім рис, авокадо, вершковий сир і ще один шар риби;
- Змішайте оливкову олію з сіллю і перцем і просочіть цією сумішшю закуску;
- Зверху посипаємо сиром, викладаємо пір’я цибулі і прикрашаємо блюдо помідором або рибними трояндочками.
Вишуканий салат на чорному хлібі
Салати можна подавати як незвичайну закуску порційно. Виглядають вони дуже незвично. Найголовніше, що такий салат зручно їсти.
За основу береться сірий хліб, який необхідно обсмажити з двох сторін. Якщо ви хочете додати пряні нотки, то можна натерти хліб часником. Що стосується додаткових інгредієнтів, то слід брати свіжі овочі. Наприклад, влітку відмінно підійде редис.
Інгредієнти:
- Чорний хліб – 6 штук;
- Рослинна олія – 2 столові ложки;
- Жирний сир – 100 грамів;
- Авокадо – 1/2 штуки;
- Помідор – 1/2 штуки;
- Редис – 3 штуки;
- Перепелині яйця – 6 штук;
- Будь-яка червона риба – 150 грамів.

Спосіб приготування:
- У сковороді розігріти рослинне масло, обсмажити в ньому шматочки хліба до хрусткої скоринки;
- На кожен шматочок намажте сир;
- Яйця відварити до готовності, очистити від шкаралупи і розрізати на 2 половинки;
- На сир викласти шматочки авокадо, редьки, риби і помідора;
- Прикрасьте салат половинками яєць.
Якщо ви хочете зробити дуже смачний салат, то працювати слід тільки з улюбленими інгредієнтами. Не забувайте про незвичайні приправи, горіхи і різні насіння. З їх допомогою можна додати в готову страву пікантні нотки.
Багато дієтологів не рекомендують вживати в їжу майонез. Хоча майонез вважається класичною заправкою для багатьох салатів. При бажанні його можна замінити або використовувати разом зі сметаною або несолодким йогуртом.