Найпоширенішим видом супу-пюре є суп-пюре, рецепт його приготування передбачає подрібнення овочів, м’яса, риби та інших компонентів. Його ключовою відмінністю вважається високий вміст вершків або молока в складі. Ця перша страва має яскравий смак і, завдяки своїй однорідній консистенції, відмінно засвоюється організмом. У Росії цей варіант першої страви став досить популярним в останні роки. У всьому світі вважають за краще готувати крем-супи!
Якщо в основі супу лежать вершки, то ніяких інших соусів або заправок додавати не потрібно. Традиційним доповненням до супів-пюре стануть грінки або грінки. Багато господинь люблять просто посмажити тости і подавати їх до першої страви. Відомі кухарі намагаються додавати деякі компоненти цілими шматками, щоб готову страву виглядало більш ефектно. Наприклад, відмінним доповненням стануть смажені гриби або цілі шматки риби.
Як приготувати смачний крем-суп: розкриваємо секрети!
Готувати суп можна з будь-яких компонентів. Якщо ви хочете додати пряні нотки, то відмінно підійдуть такі компоненти, як алкоголь, фрукти, горіхи. Тертий сир стане прекрасним доповненням до супу. Його додають в самому кінці при подачі страви до столу.
Знаючи певні секрети, ви зможете приготувати ідеальний крем-суп:
- Консистенцію страви можна змінювати за бажанням. Якщо ви хочете, щоб суп вийшов густим, то слід додати в нього обсмажену на вершковому маслі борошно. Борошно також допоможе зберегти однорідну консистенцію. Коли він буде включений до складу, суп не буде розділятися на пюре і рідину;
- За допомогою пряних спецій можна додати приємний аромат. Влітку краще брати свіжу зелень, а взимку підійдуть сушені аналоги;
- Краще готувати страву на один раз. Після того як суп довго стоїть, він втрачає свої смакові характеристики;
- Готувати крем-супи можна не тільки в якості основної страви, але і на десерт. В останньому випадку беруться різні плоди. Фруктовий суп дуже сподобається дітям;
- Що стосується страв, то готувати страву можна як в звичайній каструлі, так і в мультиварці;
- Після приготування всі компоненти слід подрібнити за допомогою блендера. Якщо в супі залишилися тверді частинки, то його слід додатково перетерти через сито.
Овочевий крем-суп: рецепти з фото
Найпопулярнішим вважається овочевий крем-суп. Його готують з різних овочів. В якості основи виступають помідори, шпинат, кабачки, гарбуз. Колір готової страви буде визначатися кольором основного компонента. Такий суп ідеально підходить влітку, коли не хочеться перевантажувати шлунок м’ясом або рибою. Крім того, він ідеально підходить для городництва, коли всі необхідні овочі «під рукою».
Вершки слід брати густі не менше 20%. Вони заповнять дефіцит білка і допоможуть швидше насититися. Жир, що міститься в вершках, допоможе вітамінам і мінералам, що містяться в овочах, швидше засвоїтися. Крім того, цей кисломолочний продукт знижує рівень холестерину в крові. Але це справедливо тільки при частому вживанні вершків в їжу. Якщо у вас алергія на коров’ячий крем, то його можна замінити рослинним аналогом, наприклад, кокосовими вершками. А ось кокосовий продукт має характерний присмак. Це слід враховувати при включенні їх до складу страви.
Інгредієнти:
- Помідор – 4 великі штуки;
- Морква – 1 штука;
- Цибуля ріпчаста – 1 головка;
- Патисони – 1 маленький;
- Сіль – за смаком;
- прованські трави – за смаком;
- Борошно – 3 столові ложки;
- Вода або курячий бульйон – 900 мл;
- Жирні вершки – 1 склянка;
- Свіжа зелень за бажанням;
- Вершкове або рослинне масло для смаження.

Спосіб приготування:
- Обсмажте цибулю на сковороді до м’якості. Додаємо до нього помідор, очищений від шкірки і рідини з насінням, і спеції. Тушкуйте масу близько 7-10 хвилин. Помідори пустять сік, а суміш трохи загусне;
- У склянці змішайте невелику кількість води з борошном, дайте їй повністю розчинитися. Після цього відправляємо отриману масу до овочів;
- Додаємо інші овочі, вони повинні бути нарізані досить дрібно;
- Додати воду, що залишилася або бульйон, варити близько півгодини, поки всі компоненти не розм’якнуть;
- Зніміть суп з вогню, влийте вершки, добре перемішайте. Накрийте каструлю кришкою і залиште на 10 хвилин;
- Подрібніть вміст сковороди блендером, потім розлийте по тарілках і подавайте з рубаною зеленню.
Оригінальний крем-суп: простий рецепт
Якщо ви не боїтеся експериментів, то цей рецепт створений саме для вас. Його основу складають овочі та фрукти, а точніше апельсини. Така перша страва урізноманітнює звичний раціон і дозволить насолоджуватися сонячними нотками в прохолодну погоду.
Суп яскраво-оранжевого кольору підніме настрій і зарядить позитивом. Його готують з традиційних овочів. Тому це не стане обтяжливим для сімейного бюджету. Крім того, його можна готувати цілий рік. Апельсини додадуть страві приємну освіжаючу нотку і яскраво виражену кислинку. Одного разу приготувавши цей рецепт, ви побачите, що традиційні продукти можуть розкритися несподіваними кольорами!
Інгредієнти:
- Картопля – 2 великі штуки;
- Морква – 2 середні;
- Цибуля ріпчаста – 1 штука;
- Помаранчевий – 2 штуки;
- Вершкове масло – 2 столові ложки;
- Сіль і білий перець – за смаком;
- Збиті вершки – 1 столова ложка при подачі.

Спосіб приготування:
- Овочі очистити, нарізати кубиками;
- Спочатку обсмажуємо цибулю на вершковому маслі, потім додаємо до нього картоплю і моркву. Овочі слід злегка обсмажити, а потім залити водою;
- Вичавіть сік з апельсина. У вас повинно вийти близько 100 мл, натріть цедру 1 апельсина на дрібній тертці. Додайте ці компоненти до овочів;
- Варіть суп до тих пір, поки овочі не розм’якнуть. При необхідності додайте води;
- Пробиваємо масу до однорідної консистенції, приправляємо суп сіллю і перцем;
- Прикрасьте суп часточками апельсина, додайте збиті вершки і подавайте до столу.
Найсмачніший фруктовий крем-суп
Ідеальним десертом стануть фруктові супи. Їх не обов’язково готувати з вершками. Можна використовувати молоко, кефір, рідкий йогурт. Виходить дуже смачно, а головне – не калорійно. Тому фруктові супи можна готувати навіть тим, хто дотримується строгих дієт. З їх допомогою можна не тільки перекусити, але і забути про те, що хочеться солодкого!
Фруктові супи можуть бути холодними і гарячими. Перші подрібнюються відразу після змішування всіх компонентів. Останні вимагають термічної обробки. Кожен варіант хороший по-своєму і залежить від приводу, для якого він готується.
Інгредієнти:
- Банани – 2 штуки стиглі;
- Мандарини – 3 штуки;
- Яблуко – 2 штуки;
- Кефір – 1 літр;
- Рідкий мед – 2 чайні ложки для солодощі/за бажанням;
- Гарбузове насіння або подрібнені волоські горіхи – для подачі/за бажанням.

Спосіб приготування:
- Банани подрібнити. Те ж саме робимо з яблуками, але їх слід очистити від шкірки і видалити серцевину;
- Мандарини очистіть від шкірки і розділіть на часточки. Можна залишити кілька штук для прикраси готової страви;
- Подрібнені плоди залити кефіром, додати мед. Пробити масу блендером до однорідності;
- Розлийте суп по тарілках, прикрасьте гарбузовим насінням, подавайте до столу.
Багато дієтологів рекомендують включати в раціон крем-супи. Вони відмінно насичують і забезпечують тривале відчуття ситості. Саме тому з їх допомогою ви зможете швидше прийти в форму і скинути кілька зайвих кілограмів. Крім того, завдяки подрібненню консистенції вдасться домогтися незвичайних смакових характеристик. Тому крем-супи теж досить смачні.
Якщо ви рахуєте калорії, то замість вершків використовуйте молоко. Підійдуть знежирені аналоги і різні рослинні замінники, які є у продажу в будь-якому супермаркеті. Крем-супи – це прекрасна можливість поекспериментувати і проявити свої кулінарні здібності. З їх допомогою ви не будете замислюватися про те, що приготувати на обід. Адже вони настільки різноманітні, що здатні задовольнити смакові уподобання кожної людини!