За радянських часів супи були важливою частиною щоденного раціону. У кожної господині були рецепти з фото кулінарних колекцій. Першу страву подавали в обідню перерву: після закуски, але перед другою стравою. І зараз ця традиція харчування збереглася в школах і дитячих садках. Також він шанується в багатьох сім’ях.
Сучасні фахівці в області дієтології вважають, що смачний суп – це скоріше задоволення, ніж необхідність. І зовсім не обов’язково їсти його кожен день. Особливо для тих, хто страждає підвищеним кислотоутворенням, запаленням шлунка або захворюваннями 12-дену.
Але якщо ви не уявляєте свій раціон без супів, рекомендуємо вам отримати прості і смачні рецепти з нашої публікації. А перед цим ознайомтеся з порадами гастроентеролога щодо правильного застосування перших страв:
- Найсмачніший суп їжте правильно теплим. Не їжте його «гарячим, з вогню», холодний суп буде не найкращим рішенням.
- Першу страву готуйте на нежирному бульйоні. Оптимально використовувати курку, морепродукти або нежирні сорти м’яса.
- При приготуванні їжі відмовтеся від смаження. Разом з ним в організм будуть надходити трансжири. Віддавайте перевагу пасеруванню з невеликою кількістю вершкового масла, оливкової олії і бульйону.
- Уникайте хімічних добавок для посилення смаку. Кубики, приправи ніколи не зроблять бульйон смачніше, ніж з ним впорається натуральне м’ясо. Покладіть більше цього компонента і ви зможете готувати смачні супи за рецептами з фото абсолютно без упакованих приправ.
- Надлишки масла, жирні плями легко видалити за допомогою звичайної серветки. Просто покладіть тканину на поверхню і негайно видаліть її. Разом з папером ви заберете зайвий жир.
Гарбузовий суп з креветками
Восени саме час приготувати кулінарний шедевр з гарбуза. З цим барвистим овочем вийде яскравий і дуже смачний суп. Особливо, якщо запікати шматочки в духовці з додаванням зелені.
Підготувати:
- 600 гр. Гарбуз;
- 1 літр бульйону (курячого, м’ясного або овочевого);
- 4 стебла селери;
- 200 гр. Креветка;
- 300 гр. булгур;
- 3-4 зубчики часнику;
- 2 цибулини;
- сушені трави;
- кілька гілочок кропу для подачі;
- сіль за смаком.

Як приготувати:
- Якщо ви шукаєте найсмачніший гарбузовий суп у світі, рецепт прямо перед вами. Почніть готувати прямо зараз! Очистіть гарбуз від шкірки і насіння.
- М’якоть нарізати кубиками приблизно по 1,5 см.
- Увімкніть духовку на 180 градусів.
- Викладіть кубики гарбуза на деко, збризніть оливковою олією, посипте 1-2 ч. Л. сушеної зелені (базилік, орегано або ваша улюблена).
- Змішати кубики, поставити в духовку запікатися.
- Поки не буде досягнута м’яка консистенція, випікати потрібно буде близько 30 хвилин. Якщо шар нерівний, можна перемішувати гарбуз в процесі запікання.
- Багато з найсмачніших рецептів супів включають селеру. Користь цього овоча важко переоцінити. Крім усього іншого, він підвищує рівень гемоглобіну в крові, покращує пам’ять, а також володіє відмінними смаковими властивостями.
- Очистіть овочі, дрібно наріжте селеру, цибулю і часник.
- Підготуйте креветки. Якщо ви використовуєте заморожені, проваріть їх 2-3 хвилини.
- Очистіть креветки від панцирів.
- Обсмажте креветки в невеликій кількості оливкової олії буквально по 2 хвилини з кожного боку в каструлі, де ви будете готувати суп. Рецепт приготування в домашніх умовах: варити в 2-літрової ємності.
- Дістаньте креветки на тарілку, обсмажте в цьому ж маслі подрібнений часник.
- Буквально за хвилину додаємо селеру і цибулю.
- Коли цибуля придбає напівпрозору структуру, додаємо булгур. Ця крупа характеризується низькою калорійністю, високими поживними властивостями.
- Перемішайте булгур з вмістом сковороди, смажте 2-3 хвилини. У процесі змішування крупа вбере в себе аромати, якими насичене масло.
- Додайте бульйон, з яким вам подобається найсмачніший суп, перемішайте.
- До цього часу гарбуз повинна зваритися.
- Дістаньте деко з духовки.
- 1/3 запеченої гарбуза перекладіть на тарілку, розімніть в пюре.
- Отримане пюре перекладіть в каструлю. Оцініть консистенцію. Якщо ви любите більш густий, додайте в бульйон ще частину кубиків у вигляді пюре.
- Додайте сіль за смаком, перемішайте.
- Доведіть до кипіння, проваріть 2-3 хвилини, якщо крупа готова, її можна вимкнути.
- Додайте креветки та кубики гарбуза в суп, перемішайте, щоб з’єднати. Можна подавати з гілочками кропу.
Суп-пюре з цвітної капусти
У цьому рецепті ви відкриєте для себе смачний незвичайний суп з найніжнішої цвітної капусти з акцентом гірчичного сухарика. Таке блюдо несподівано просте і досить швидке в приготуванні. А ось пікантний акцент гірчичного смаку додає особливого шарму.
Це цікаво: цвітну капусту називають не через її особливого забарвлення, а тому, що в їжу вживають не листя, а суцвіття. У вигляді щільного кулі вони утворені тисячами дрібних квіток, які з’являються при дозріванні овоча. Характерний колір цвітної капусти злегка зеленуватий або жовтуватий.
А зараз ви будете ще більше здивовані, адже набір продуктів для цього супу абсолютно простий. Те, що потрібно для дивовижного страви, легко знайти в найближчому магазині.
Для супу знадобиться:
- 1 кг цвітної капусти;
- 1 цибулина;
- 2 картоплини;
- 100 гр. твердий сир;
- 200 мл.
- 3 зубчики часнику;
- 50 г. оливкова і вершкове масла;
- 1,5 літра бульйону.
Для грінок знадобиться:
- 30 г. оливкова і вершкове масла;
- л. гірчиці;
- 100 гр. Багет;
- 20 гр. твердий сир.

Як приготувати:
- Найсмачніші супи в домашніх умовах можна приготувати в своє задоволення. Гарний настрій і бажання вразити своїх рідних допоможуть вам створити справжній шедевр. Якщо бульйон не готовий, почніть з цього процесу. Для супу підійде м’ясний або курячий бульйон.
- Поки вариться бульйон, очистіть картоплю, цибулю та часник.
- Дрібно наріжте овочі.
- Розігрійте в каструлі два види масла, з яким плануєте приготувати смачний домашній суп.
- У розігріту олію викласти картоплю, цибулю і часник. Смажимо до прозорості цибулі.
- Цвітну капусту нарізати довільними шматочками. Якщо ви використовуєте свіжий, то смак вашої страви буде більш насиченим, ніж від супу з замороженими суцвіттями. А ось поза сезоном з нього можна готувати.
- У невелику форму для запікання наливаємо масло, зазначене на грінках, і гірчицю.
- Туди ж натріть сир.
- Багет нарізати невеликими кубиками, викласти у форму.
- Перемішайте вміст форми, поставте в розігріту до 180 градусів духовку.
- Готуємо смачні та оригінальні грінки в супах до золотистої скоринки зі скоринкою.
- Додайте цвітну капусту в каструлю з овочами.
- Влийте бульйон, додайте трохи солі за смаком.
- Варити до готовності овочів.
- Сир натерти на тертці.
- Коли овочі стануть м’якими, додайте тертий сир і пюрируйте всі інгредієнти в каструлі. Використовуйте молоко, щоб відрегулювати густоту. Доводимо до кипіння і відразу вимикаємо.
- Розливаємо по тарілках, зверху посипаємо грінками і подаємо до столу.
Суп з ароматною грудинкою
Для тих, хто любить готувати легкі, але ароматні і оригінальні рецепти супів в домашніх умовах, це блюдо в самий раз. Крім чудового балансу смаків, тут ви знайдете яскраві фарби і надихнетеся простотою технології приготування. Головне, використовувати всі продукти, зазначені в рецепті, і вибирати ті варіанти, які відрізняються гарною якістю.
Потреба:
- 200 гр. грудинка;
- 1,5 літра бульйону;
- 1 цибулина;
- 3 бульби картоплі;
- 1 невеликий качан пекінської капусти (150-20 г);
- 40 гр. заморожений горошок;
- 3 зубчики часнику;
- 20 мл.

Як приготувати:
- Найчастіше рецепти домашніх супів включають в себе курячий або овочевий бульйон. Підготуйте заздалегідь або заваріть зараз.
- Грудинку наріжте невеликими кубиками.
- У каструлі з високими бортиками розігрійте масло, покладіть в нього грудинку.
- Поки грудинка обсмажується, очистимо, подрібнюємо цибулю і часник.
- Додаємо в грудинку, обсмажуємо все разом до прозорості цибулі (близько 5 хвилин).
- Картоплю очистіть і наріжте невеликими кубиками, як в кращих супах. Рецепти багатьох страв мають на увазі дрібну нарізку картоплі.
- Надішліть нарізані шматочки в каструлю, обсмажте все разом.
- Поки інгредієнти смажаться, дрібно нашаткувати капусту.
- Приблизно до цього часу картопля повинна стати трохи м’якше. Тепер варто додати в каструлю бульйон. Додайте трохи солі за смаком.
- Як і інші домашні супи, готуйте за рецептом до готовності картоплі. Потім додаємо горошок і пекінську капусту.
- Прокип’ятіть пару хвилин і зніміть з вогню.
Суп з курячими фрикадельками
Ароматний легкий суп з курячими фрикадельками – відмінна їжа для дітей. Але якщо додати трохи спецій, доросла людина із задоволенням побалує себе таким обідом. Пропонуємо приготувати смачний суп для всієї родини. Налаштовуйте різкість з урахуванням індивідуальних потреб.
Потреба:
- 1,5 літра курячого бульйону;
- 1 велика морква;
- 1 цибулина;
- 50 гр. заморожений або свіжий горошок;
- 300 гр. Курка;
- л. меленого перцю чилі;
- 20 мл оливкової олії;
- 1 ч. л. меленого мускатного горіха;
- 4 зубчики часнику.

Як приготувати:
- Навіть рецепти незвичайних супів часто включають в себе моркву. Це не тільки корисний, але і яскравий овоч. З його допомогою супи виходять яскравими і апетитними. Морква готується досить довго через її високу щільність. Саме з нього варто почати процес приготування.
- Моркву очистити, розрізати по горизонталі навпіл, потім півкільцями середньої товщини (5-8 мм).
- Очистіть від лушпиння часник і цибулю, дрібно наріжте цибулю і 2 зубчики часнику.
- Налийте олію в каструлю, обсмажте цибулю і часник.
- Влийте бульйон, додайте моркву і варіть на середньому вогні.
- У рецептах супів в домашніх умовах з фото фаршу для котлет слід готувати самостійно. Для дрібного подрібнення використовуйте м’ясорубку або блендер.
- Решта 2 зубчики пропустіть через прес, додайте до м’яса.
- Відміряйте зазначені спеції до фаршу, перемішайте. Мокрими руками сформуйте невеликі фрикадельки, викладіть кульки на дошку.
- Опустіть фрикадельки в суп. Відрегулюйте вміст солі.
- Також, ви можете додати в супи рецепти з фото вдома і інші спеції або трави, які вам подобаються.
- Коли морква стане м’якою, додаємо горошок.
- Проварюємо всі інгредієнти разом буквально 5 хвилин і вимикаємо.
- Для подачі можна подрібнити пару гілочок кропу без стебел і крупно нарізати шматочки батона.