Що робить святковий стіл вдалим, так це не велика кількість м’яса, а красиво представлені смачні салати і закуски. Традиційно такі страви подають перед основним прийомом їжі. Учасники трапези самостійно вибирають, які ласощі покласти собі на тарілку. Закусочна і салатна частина заходу часто триває до двох годин і супроводжується алкогольними напоями.
Різноманітність поданих страв залежить від достатку господарів. Рецепти салатів і закусок зазвичай готують з копченою або солоною рибою, нарізаними ковбасними виробами, м’ясом, сирами, маринованими, свіжими або солоними овочами, грибами. Останнім часом найбільшим попитом користуються креветки та ікра, млинці та тарталетки.
З цієї публікації ви зможете дізнатися нові рецепти салатів і закусок. Кожен із запропонованих стане надбанням святкового столу і демонстрацією хорошого смаку організаторів торжества.
Карпаччо з тунця
Карпаччо з тунця – вишукана закуска, яка припаде до смаку навіть вимогливому гостю. Це не тільки смачно, але і корисно. Пропонуємо рецепт на 10 порцій. Цього достатньо для приготування смачних салатів або закусок. Рецепти для урочистостей з більшим розмахом готуються в подвійній порції.
Підготуйте для сирої сальси:
- 700 гр. тунець або желтоперий;
- 60 гр. червона цибуля;
- 6 г. лимонна цедра;
- 115 гр. солоні каперси;
- 60 гр. Петру́шка;
- 330 мл оливкової олії першого віджиму;
- 70 гр. корінь селери;
- 1 перець;
- 60 гр. Оливки;
- 2 зубчики часнику.
Підготуйте для грінок:
- 340 гр. білий хліб без скоринки;
- 480 мл соняшникової олії;
- Перець, сіль за смаком;
Підготуйте зелень:
- 110 гр. білі частини ендевіума кучерявого;
- 30 зелених оливок;
- 110 гр. Руколою;
- 110 гр. Фенхель;
- 6 редиски;
- 15 гр. листя селери;
- 30 мл лимонного соку;
- 60 мл оливкової олії;
- Посолити, поперчити за смаком.

Як приготувати:
- Процес приготування не складніше, ніж приготування простих салатів і закусок. Для сальси наріжте цибулю дрібними кубиками, каперси промийте, корінь селери наріжте тонкими скибочками.
- Маслини крупно нарізати, часник подрібнити, очищений перець нарізати кубиками.
- Петрушку дрібно наріжте.
- З’єднайте підготовлені інгредієнти в мисці. Посолити, поперчити, полити олією, перемішати.
- Гострим ножем нарізаємо тунець скибочками, вагою 70 г. кожний. На основі тунця готується безліч нових рецептів салатів і закусок з фото. Також можна замінити його на желтопера.
- Оберніть дошку харчовою плівкою, покладіть скибочки, зверху накрийте харчовою плівкою.
- Акуратно збиваємо скибочки до товщини, як аркуш паперу, охолоджуємо.
- Щоб приготувати грінки, підготуйте фритюрницю із зазначеною кількістю олії.
- Хліб нарізати кубиками, обсмажити до золотистої скоринки. Вийміть шумівкою на паперовий рушник.
- Посоліть і поперчіть скибочки, акуратно перемішайте.
- Для салатної частини крупно порвіть листові інгредієнти.
- Редьку нарізати соломкою, додати в салат.
- Заправте салат лимонним соком і маслом, перемішайте.
- Рецепти швидких салатів і закусок подаються на великих тарілках. Покладіть шматочок тунця на середину тарілки.
- Покладіть близько 45 гр. сирої сальси, рівномірно розподілити по скибочці.
- Зверху посипати сухариками, покласти дрібку листя салату.
- Покладіть 3 оливки в будь-якому місці. Налийте трохи олії та лимонного соку, подавайте до столу.
Креветки, смажені з часником
Креветки смачні і прості, ситні і дуже корисні. З них виходять красиві салати і закуски. Рецепти з фото готуються з вареними або смаженими ракоподібними. Приготуємо закуску зі смаженими креветками на 10 порцій. Якщо у вас бройлер, то блюдо вийде ідеальним.
Підготувати:
- 800 гр. Креветка;
- 120 гр. панірувальні сухарі;
- 170 гр. Масло;
- 15 гр. Часник;
- 2-3 (3 г) гілочки петрушки;
- 3 гр. Орегано;
- 1,5 ч. л. солі;
- 1/4 ч. л. меленого перцю.

Як приготувати:
- Зі смаженими креветками можна приготувати цікаві рецепти салатів і закусок. Також їх можна подавати як самостійну закуску на шпажках або грінках.
- Часник очистіть і подрібніть.
- Промийте, подрібніть петрушку і орегано.
- Очистіть, розплющте креветки з метеликом. Використовуйте креветки, яких на кілограм припадає близько 16-20 штук.
- У мисці змішуємо панірувальні сухарі, часник, рубану зелень.
- Додати розм’якшене вершкове масло, перемішати.
- Підготуйте керамічну форму для випічки. Запечені креветки відмінно доповнять рецепти незвичайних салатів і закусок.
- Помістіть креветки у форму. На кожну покладіть по 1-2 ч. Л. приготовленої суміші з панірувальних сухарів, зелені та олії.
- Випікайте до готовності і подавайте до столу. Запікати краще під бройлером або грилем. Якщо ні, скористайтеся духовкою.
Фаршировані креветки
Фаршировані креветки – це закуска, яка обов’язково приверне увагу. Будьте впевнені, таке блюдо не залишиться на столі. У всіх присутніх виявиться бажання побалувати себе порцією. Як і попередні рецепти простих і смачних салатів і закусок, пропонуємо приготувати фаршировані креветки на 10 порцій.
Підготувати:
- 800 гр. очищені креветки;
- 198 гр. очищене крабове м’ясо;
- 90 мл. вершків 33%;
- 40 гр. Олія;
- 40 гр. зелена цибуля;
- 40 гр. Борошно;
- 1 цибулина;
- 80 мл білого вина;
- 30-50 мл. лимонного соку;
- Сіль, перець;
- 60 гр. панірувальні сухарі;
- 30 мл вершкового масла.

Як приготувати:
- У мисці змішайте вершкове масло кімнатної температури та панірувальні сухарі.
- Ріпчасту цибулю очистити, нарізати кубиками.
- Зелену цибулю подрібнити.
- На сковороді розтопити трохи вершкового масла, обсмажити 2 види цибулі.
- Додаємо борошно, обсмажуємо все разом близько 3 хвилин.
- Додати вино, вершки, крабове м’ясо. Періодично помішуючи, доводимо до кипіння. З вином з білих креветок готують смачні салати і закуски. Рецепти з фото обов’язково включають біле несолодке вино.
- Після закипання проварити 5 хвилин. Маса повинна стати густішою. Якщо він не загусне, варіть довше до загустіння.
- Додати сіль, перець, лимонний сік. Перемішайте, дістаньте начинку остигати.
- Креветки повинні бути такого розміру, щоб вийшло 16-20 шт на кілограм.
- Нафарширувати кожен охолодженою начинкою, посипати панірувальними сухарями і вершковим маслом.
- Розігрійте духовку до 210 градусів, підрум’яньте креветки, подавайте до столу.
Оладки зі шпинатом з начинкою з морепродуктів
Млинці входять в традиційні російські рецепти салатів і закусок. З фотографіями процесів готувати його просто. Але технологія такої закуски настільки проста, що з нею впорається навіть новачок в кулінарії. Головне, дотримуватися наших рекомендацій.
Приготуйте для оладок зі шпинатом:
- 950 мл.
- 10 збитих яєць;
- 280 гр. пюре з листя шпинату;
- 280 гр. Борошно;
- 1 ч. л. солі;
- 0,5 ч. л. меленого перцю;
- л. соняшникової олії.
Підготуйте для начинки:
- 450 гр. Креветка;
- 300 гр. крабове м’ясо;
- 280 гр. лагунні гребінці;
- 480 мл соусу бешамель;
- 140 гр. Гриби;
- 10 гр. Шалот;
- 110 гр. масло;
- 140 гр. червоний перець;
- Сіль, перець за смаком;
- 600 мл.

Як приготувати:
- Якщо доповнити рецепти салатів і закусок фото апетитними млинцями, то святкове меню вийде не тільки смачним, але і ситним. Для приготування спочатку зробіть нарізку.
- Дрібно наріжте цибулю-шалот, гриби, креветки.
- Крабове м’ясо і гребінці нарізати кубиками.
- Червоний перець наріжте невеликими кубиками.
- Тепер приступаємо до млинців. Змішайте у великій мисці пюре з листя шпинату (подрібнити в блендері), молоко, окремо збиті яйця, сіль, перець, борошно. Додайте трохи соняшникової олії, випікайте тонкі млинці на млинцевій сковороді.
- Морепродукти є популярним інгредієнтом для салатів і закусок. Популярністю користуються рецепти з фото. Щоб задовольнити смаки, приготуйте вдалу начинку.
- Обсмажте цибулю-шалот з грибами на вершковому маслі.
- Додайте креветки, гребінці, крабове м’ясо. Смажимо до готовності.
- Додати соус бешамель, довести до кипіння, проварити 5-10 хвилин. Посоліть, поперчіть, покладіть в миску, залиште остигати.
- Начинити і згорнути млинці.
- Викладіть заготовки на деко, застелене пергаментом.
- Розігрійте в духовці при 177°C, щоб начинка стала гарячою.
- Якщо можливо, полийте млинці мусліновим соусом і злегка підрум’яньте під бройлером або саламандрою. Якщо ні, просто надішліть.