Новорічні та різдвяні свята користуються популярністю в багатьох країнах світу. У цей період можна забути про буденні проблеми і зануритися в атмосферу чарівництва і достатку. У багатьох країнах світу прийнято готувати на святковий стіл особливі страви. Детальніше про традиційну новорічну їжу різних країн можна дізнатися далі.
Європейські країни
Жителі Європи можуть похвалитися багатовіковими кулінарними традиціями. Саме в місцевих ресторанах працюють найзнаменитіші шеф-кухаря. Туристи з усього світу з’їжджаються, щоб спробувати делікатеси італійської, французької, австрійської, португальської кухні.
Австрія, Угорщина
Тут рідко готують птицю на свята. При цьому місцева кухня рясніє рибою, м’ясом і свіжою випічкою. В Угорщині на Новий рік випікають бейгли – рулети з додаванням горіхів і маку, а в Австрії – ароматний штрудель з ягідними або фруктовими начинками.
Данія, Швеція
На думку данців, символ достатку і щастя в наступаючому році – тріска. Блюдо з цієї риби під назвою «лютефікс» подають до святкового столу жителі Швеції.
Німеччина
Німецька кухня-джерело ситних яскравих рецептів, серед яких відварна рулька зі свинини, запечені ковбаски і тушкована з сосисками квашена капуста. Основною стравою на новорічному столі Німеччини є оселедець. Ця риба на думку місцевих жителів символізує щастя.
Голландія, Франція
Французи обов’язково ставлять на стіл устриці, гусячий паштет, смажені каштани, кілька видів місцевих сирів. Одне з основних святкових страв голландців – солоні боби. На додаток до них готують пончики.
Іспанія, Португалія
Виноградна лоза символізує прийдешнє радісне і безбідне життя. Одна з місцевих традицій-в момент настання Нового року з’їдати виноград в кількості, відповідній кількості ударів. На кожну ягоду можна загадати бажання.
Італія
Тут обов’язково ставлять на стіл сочевицю, виноград і горіхи для залучення щастя і здоров’я.
Східний регіон
У багатьох країнах, що відносяться до Східного регіону, Новий рік відзначають в різні пори року, що і відбивається у виборі страв.
Ізраїль
Святкування Нового року в Ізраїлі проходить в перший місяць осені. Місцеві жителі дотримуються кількох правил при сервіруванні столу: солоні, гіркі або кислі закуски відсутні. Під час свята слід їсти виключно ласощі: халу, фініки, яблука, мед, гранати. Це необхідно для того, щоб» підсолодити ” наступний рік.
Японія
Головний елемент японських новорічних страв-рисові тістечка “Моті” з фруктовими, ягідними, вершковими та іншими начинками. Важливо, щоб приготована в цей день локшина досягала максимальної довжини, це символізує тривалість життя. В якості закусок використовують боби, смажені каштани, зелений горох, морську капусту, відварну рибу.
Північна Америка
Кухня північноамериканського континенту-сукупність класичних рецептів різних країн. У свята тут готують м’ясо і рибу, повітряну здобну випічку і рум’яні пироги з пісочного тіста, запікають качку або індичку.
Канада
У канадській кулінарії простежується французький та англійський вплив. Незалежно від кількості і видів страв на столі, канадці подають незамінний для борошняних виробів кленовий сироп, а також місцеве вино з чорниці.
США
Американці-справжні цінителі різдвяних свят. Напередодні Різдва за традицією будинки місцевих жителів прикрашають гірлянди, а в духовці запікається ароматна індичка. Зазвичай м’ясо подають з журавлинним соусом. Як гарнір використовують картопляний салат або макарони з сиром. На столі можуть бути присутніми кукурудза і страви з гарбуза. Головний Різдвяний напій-яєчний коктейль або Egg Nog.
Незважаючи на відмінності в гастрономічних уподобаннях, жителів різних країн об’єднує прагнення зібратися з близькими людьми за святковим столом.