Традиції прийому їжі і типові страви різних регіонів Великобританії

Крім вівсянки вранці, чаю з вершками, у Великобританії і регіонах країни є багато інших страв, які можуть зацікавити. Та й традиції прийому їжі, особливо чаювання, у англійців переймають багато народів світу. Кожному хочеться іноді побути в ролі сера або леді.


                                    Традиции приема пищи и типичные блюда различных регионов Великобритании

Невеликий за розмірами Туманний Альбіон може похвалитися своїми багатовіковими звичаями. Кожен регіон Англії відрізняється від іншого і традиціями прийому їжі, і типовими стравами.

Кулінарні традиції англійців

Жителі Великобританії в своїх звичках незмінні:

  • рано вранці з 7 до 8 годин-сніданок;
  • з 13 до 14 – другий сніданок, або ланч;
  • о 17 годині-традиція пити чай, який можна замінити легким перекусом;
  • 19-00-час ситної вечері.

Не варто думати, що у англійців страви одноманітні і прісні. Люблять жителі поласувати м’ясом і готують його майстерно. Це не тільки ростбіф. На свята подають м’ясний батон. При готуванні разом з фаршем туди кладуть гриби, цибулю, посипають розмарином.

Англійці не оминають увагою рибу. Дуже смачна страва-фіш енд чіпс, риба з чіпсами.

Без супів важко уявити собі вечерю британців. Особливо популярний сирний суп з курятиною.

До чаю подаються пироги, булочки з родзинками.

Типові страви шотландської кухні

В основі кулінарних уподобань шотландців-м’ясні страви. Готують їх зазвичай з баранини, яловичини, оленини. Традиційно подають на стіл овечу требуху, запечену в баранячому шлунку, присмачену добре спеціями – Хаггіс.

Рибу також не обходять стороною. Славиться своєю незвичністю суп з копченої риби – куллен скінк. 

Вранці на сніданок жителі країни вважають за краще ситні каші з вівсяної, гречаної, перлової крупи. Люблять поласувати різними супами, м’ясом з підливами.

Чай теж обожнюють шотландці. Але в напій рідко додають молоко, а цукор використовують вприкуску. Гарний ароматний чай з ягідними джемами, здобним печивом. Саме в цьому регіоні придумали рецепт смачного вівсяного печива.

Що і як їдять в Північній Ірландії

Улюбленими продуктами жителів Північної області є:

  • Баранина. З неї готують чудове рагу.
  • Картопля. Овоч використовують в приготуванні пюре в поєднанні з капустою і цибулею, або колканнон, оладок – боксті.
  • Водорість. Їх додають в сушеному вигляді в супи, закуски.
  • З напоїв ірландці віддають перевагу каві, в який додають лікер, збиті вершки і цукор. З солодкого перевагу віддають медовим ірискам Йеллоумен, пшеничному пудингу.

    Уельс: традиції прийому їжі

    Типовими стравами валлійської кухні є овочі, особливо картопля та цибуля-порей. У супах таке поєднання овочів-часте явище. Варять їх на основі м’ясного бульйону. Тут перевага віддається баранині, ягняти, іноді свинині.

    З других страв особливо популярні смажене ягня з овочами, рагу з бекону з потрохами, Вегетаріанська ковбаса, в основі якої сир і цибуля-порей.

    Риба також популярна у валлійців. Вони смачно готують її, присмачуючи різними спеціями, маринуючи, фаршируючи.

    Вівсянка теж в пріоритеті у ірландських кулінарів. З неї готують пудинг фламери, млинці. 

    Чай в Уельсі п’ють в певний час, ласуючи булочками – кейками.

    На англійські традиції вплинули ті події, які відбувалися на острові в глибоку давнину. Багато взято у римлян, кельтів. Природні особливості кожного регіону Великобританії, в тому числі, відображаються на кулінарних пристрастях їх жителів.