Крім вівсянки вранці, чаю з вершками, у Великобританії і регіонах країни є багато інших страв, які можуть зацікавити. Та й традиції прийому їжі, особливо чаювання, у англійців переймають багато народів світу. Кожному хочеться іноді побути в ролі сера або леді.
Невеликий за розмірами Туманний Альбіон може похвалитися своїми багатовіковими звичаями. Кожен регіон Англії відрізняється від іншого і традиціями прийому їжі, і типовими стравами.
Кулінарні традиції англійців
Жителі Великобританії в своїх звичках незмінні:
- рано вранці з 7 до 8 годин-сніданок;
- з 13 до 14 – другий сніданок, або ланч;
- о 17 годині-традиція пити чай, який можна замінити легким перекусом;
- 19-00-час ситної вечері.
Не варто думати, що у англійців страви одноманітні і прісні. Люблять жителі поласувати м’ясом і готують його майстерно. Це не тільки ростбіф. На свята подають м’ясний батон. При готуванні разом з фаршем туди кладуть гриби, цибулю, посипають розмарином.
Англійці не оминають увагою рибу. Дуже смачна страва-фіш енд чіпс, риба з чіпсами.
Без супів важко уявити собі вечерю британців. Особливо популярний сирний суп з курятиною.
До чаю подаються пироги, булочки з родзинками.
Типові страви шотландської кухні
В основі кулінарних уподобань шотландців-м’ясні страви. Готують їх зазвичай з баранини, яловичини, оленини. Традиційно подають на стіл овечу требуху, запечену в баранячому шлунку, присмачену добре спеціями – Хаггіс.
Рибу також не обходять стороною. Славиться своєю незвичністю суп з копченої риби – куллен скінк.
Вранці на сніданок жителі країни вважають за краще ситні каші з вівсяної, гречаної, перлової крупи. Люблять поласувати різними супами, м’ясом з підливами.
Чай теж обожнюють шотландці. Але в напій рідко додають молоко, а цукор використовують вприкуску. Гарний ароматний чай з ягідними джемами, здобним печивом. Саме в цьому регіоні придумали рецепт смачного вівсяного печива.
Що і як їдять в Північній Ірландії
Улюбленими продуктами жителів Північної області є:
З напоїв ірландці віддають перевагу каві, в який додають лікер, збиті вершки і цукор. З солодкого перевагу віддають медовим ірискам Йеллоумен, пшеничному пудингу.
Уельс: традиції прийому їжі
Типовими стравами валлійської кухні є овочі, особливо картопля та цибуля-порей. У супах таке поєднання овочів-часте явище. Варять їх на основі м’ясного бульйону. Тут перевага віддається баранині, ягняти, іноді свинині.
З других страв особливо популярні смажене ягня з овочами, рагу з бекону з потрохами, Вегетаріанська ковбаса, в основі якої сир і цибуля-порей.
Риба також популярна у валлійців. Вони смачно готують її, присмачуючи різними спеціями, маринуючи, фаршируючи.
Вівсянка теж в пріоритеті у ірландських кулінарів. З неї готують пудинг фламери, млинці.
Чай в Уельсі п’ють в певний час, ласуючи булочками – кейками.
На англійські традиції вплинули ті події, які відбувалися на острові в глибоку давнину. Багато взято у римлян, кельтів. Природні особливості кожного регіону Великобританії, в тому числі, відображаються на кулінарних пристрастях їх жителів.