Стеатоз або ожиріння печінки – досить важке захворювання, при якому в органі утворюються жирові тканини, і він перестає виконувати свою функцію в організмі.
Хворим необхідно повністю поміняти свій спосіб життя, і головним змінам піддається харчування. Суворе підтримання дієти і здоровий спосіб життя дають шанси на повне одужання. Про те, що можна, а що не можна поговоримо в цій статті.
Правила харчування
Найголовніше правило харчування при ожирінні печінки – відмова від їжі з високим вмістом шкідливих жирів. Їсти потрібно п’ять разів на день рівними порціями.
Всі жири, які ми отримуємо разом з їжею діляться на три групи:
- Шкідливі жири надають на організм несприятливі умови, уповільнюють процеси в організмі і не перетравлюються до кінця;
- Нейтральні не роблять особливого впливу на організм;
- Корисні жири, які необхідні для правильної роботи організму і отримання необхідних мікроелементів.
При вибудовуванні дієти потрібно залишити в раціоні тільки корисні жири.
Дієта
Дієта призначається лікарем, головне її завдання відновити роботу печінки і «розвантажити» її роботу.
Від яких продуктів варто відмовитися:
- М’ясні бульйони;
- М’ясо і риба з вмістом жирів;
- Бобові культури, часник і цибуля;
- Газовані та кавові напої;
- Ковбаса і копчені продукти;
- Помідори, редис, редька;
- Молочні продукти з високим вмістом жирів.
Рекомендовані продукти:
- Супи з крупи, молочні, борщ і щі без м’яса;
- Молочні продукти з низьким вмістом жиру;
- Нежирне м’ясо, приготоване на пару або варене;
- Свіжі або варені овочі;
- Варені яйця, нежирні сорти сиру;
- Чай, соки, компоти;
- Желе з фруктів.
Зразкове меню на тиждень
Понеділок
- Сніданок: каша з вівсянки, чай, парові котлети;
- Другий сніданок: солодке яблуко;
- Обід: щі без м’яса, рис, чай;
- Полудень: нежирний йогурт, печиво;
- Вечеря: овочевий салат, булочка з яблучним желе, чай.
Вівторок
- Сніданок: гречана каша, яблуко, компот;
- Другий сніданок: кефір з низьким вмістом жирів;
- Обід: молочний суп, варене яйце, чай;
- Полудень: сухарики з родзинками, чай;
- Вечеря: варені овочі, сир, напій з шипшини.
Середовище
- Сніданок: омлет на пару, сухофрукти, чай;
- Другий сніданок: печиво, молоко з низьким вмістом жиру;
- Обід: суп з пшеничної крупи, свіжі овочі, компот;
- Полудень: печиво, морс з ягід;
- Вечеря: М’ясні котлети на пару, рис, чай.
Четвер
- Сніданок: вівсяна каша, сир, напій з шипшини;
- Другий сніданок: яблуко;
- Обід: суп з овочів, відварна індичка, чай;
- Полудень: желе з фруктів;
- Вечеря: риба на пару, картопляне пюре, ягідний морс.
П’ятниця
- Сніданок: рисова каша з молоком, чай;
- Другий сніданок; сухарики з родзинками, напій з шипшини;
- Обід: борщ без м’яса, парові котлети, чай;
- Полудень: йогурт з низьким вмістом жиру;
- Вечеря: гречана каша, овочі на пару, ягідний морс.
Субота
- Сніданок: вівсяна каша, фрукти, ягідний морс;
- Другий сніданок: кефір;
- Обід: молочний суп, філе курки відварне, чай;
- Полудень: желе з фруктів;
- Вечеря: індичка на пару, гарнір з овочів, напій з шипшини.
Неділя
- Сніданок: гречана каша, котлети на пару, чай;
- Другий сніданок: печиво, ягідний морс;
- Обід: овочевий суп, свіжі овочі, чай;
- Полудень: нездобна булочка, напій з шипшини;
- Вечеря: стейк з риби на пару, рис, чай.