Харчування при стеатозі печінки: дієта і меню

Стеатоз або ожиріння печінки – досить важке захворювання, при якому в органі утворюються жирові тканини, і він перестає виконувати свою функцію в організмі.


                                    Питание при стеатозе печени: диета и меню

Хворим необхідно повністю поміняти свій спосіб життя, і головним змінам піддається харчування. Суворе підтримання дієти і здоровий спосіб життя дають шанси на повне одужання. Про те, що можна, а що не можна поговоримо в цій статті.

Правила харчування

Найголовніше правило харчування при ожирінні печінки – відмова від їжі з високим вмістом шкідливих жирів. Їсти потрібно п’ять разів на день рівними порціями.

Всі жири, які ми отримуємо разом з їжею діляться на три групи:

  • Шкідливі жири надають на організм несприятливі умови, уповільнюють процеси в організмі і не перетравлюються до кінця;
  • Нейтральні не роблять особливого впливу на організм;
  • Корисні жири, які необхідні для правильної роботи організму і отримання необхідних мікроелементів.

При вибудовуванні дієти потрібно залишити в раціоні тільки корисні жири.

Дієта

Дієта призначається лікарем, головне її завдання відновити роботу печінки і «розвантажити» її роботу.

Від яких продуктів варто відмовитися:

  • М’ясні бульйони;
  • М’ясо і риба з вмістом жирів;
  • Бобові культури, часник і цибуля;
  • Газовані та кавові напої;
  • Ковбаса і копчені продукти;
  • Помідори, редис, редька;
  • Молочні продукти з високим вмістом жирів.

Рекомендовані продукти:

  • Супи з крупи, молочні, борщ і щі без м’яса;
  • Молочні продукти з низьким вмістом жиру;
  • Нежирне м’ясо, приготоване на пару або варене;
  • Свіжі або варені овочі;
  • Варені яйця, нежирні сорти сиру;
  • Чай, соки, компоти;
  • Желе з фруктів.

Зразкове меню на тиждень

Понеділок

  • Сніданок: каша з вівсянки, чай, парові котлети;
  • Другий сніданок: солодке яблуко;
  • Обід: щі без м’яса, рис, чай;
  • Полудень: нежирний йогурт, печиво;
  • Вечеря: овочевий салат, булочка з яблучним желе, чай.

Вівторок

  • Сніданок: гречана каша, яблуко, компот;
  • Другий сніданок: кефір з низьким вмістом жирів;
  • Обід: молочний суп, варене яйце, чай;
  • Полудень: сухарики з родзинками, чай;
  • Вечеря: варені овочі, сир, напій з шипшини.

Середовище

  • Сніданок: омлет на пару, сухофрукти, чай;
  • Другий сніданок: печиво, молоко з низьким вмістом жиру;
  • Обід: суп з пшеничної крупи, свіжі овочі, компот;
  • Полудень: печиво, морс з ягід;
  • Вечеря: М’ясні котлети на пару, рис, чай.

Четвер

  • Сніданок: вівсяна каша, сир, напій з шипшини;
  • Другий сніданок: яблуко;
  • Обід: суп з овочів, відварна індичка, чай;
  • Полудень: желе з фруктів;
  • Вечеря: риба на пару, картопляне пюре, ягідний морс.

П’ятниця

  • Сніданок: рисова каша з молоком, чай;
  • Другий сніданок; сухарики з родзинками, напій з шипшини;
  • Обід: борщ без м’яса, парові котлети, чай;
  • Полудень: йогурт з низьким вмістом жиру;
  • Вечеря: гречана каша, овочі на пару, ягідний морс.

Субота

  • Сніданок: вівсяна каша, фрукти, ягідний морс;
  • Другий сніданок: кефір;
  • Обід: молочний суп, філе курки відварне, чай;
  • Полудень: желе з фруктів;
  • Вечеря: індичка на пару, гарнір з овочів, напій з шипшини.

Неділя

  • Сніданок: гречана каша, котлети на пару, чай;
  • Другий сніданок: печиво, ягідний морс;
  • Обід: овочевий суп, свіжі овочі, чай;
  • Полудень: нездобна булочка, напій з шипшини;
  • Вечеря: стейк з риби на пару, рис, чай.