Для виробництва прошутто, що в перекладі з італійської означає «Шинка», використовуються спеціально виведені свині порід дюрок і велика біла ландрас. Тваринам дають зерно, фрукти і іноді каштани. У Пармі їх раціон також доповнюють сироваткою пармезану. На вирощування свиней відводиться дев’ять місяців. Туша досягає 160 кілограмів.
Історична довідка
Прошутто-це натуральна шинка з Італії. Історія пармської шинки сягає часів Римської імперії, оскільки свинина є джерелом їжі для жителів Парми вже понад 2000 років. Імовірно, її виробництво почалося, коли з’явився соляний джерело Сальсомаджоре, і селяни виявили, як консервувати м’ясо за допомогою солі. Катон детально описав метод виробництва в третьому столітті до нашої ери, і він в основному зберігся до сьогодні. Після цього шинка згадувалася в працях багатьох авторів, в тому числі Полібія, Страбона і Горація.
Делікатес являє собою свинячий окіст, який був посолений і висушений на сонці. Вважається, що Лангірано, розташований недалеко від Парми, є місцем походження цього делікатесу. З часом методи приготування розвивалися, а попит на делікатес зростав як в Італії, так і за її межами.
Технологія виробництва
Треба відзначити, що приготувати страву не так вже й складно. Потрібно всього три речі:
У деяких місцях шинка може бути приправлена спеціями (часник, перець).
У кухнях багатьох інших країн є аналоги прошутто (наприклад, хамон в Іспанії). Однак приготування цієї страви стало окремим видом мистецтва тільки в Італії. Там існує ряд звичаїв і рекомендацій з приготування страви.
Згідно з традиційним рецептом, період витримки повинен становити 12-14 місяців. На відкритому майданчику відбувається сушка. Стегно підвішується на спеціально створені для цього стійки. Блюдо не заморожують, так як в цьому випадку воно може втратити свій характерний смак і аромат. Соління і подальше в’ялення м’яса в традиційному стилі займає багато часу.
Склад і калорійність
Вітаміни A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, E і PP, а також мінерали калій, кальцій, магній, цинк, селен, мідь, марганець, залізо, фосфор і натрій входять до хімічного складу прошутто.
Калорійність становить 279 ккал на 100 грам.
Користь і шкода
У прошутто, як і в будь-якому іншому виді м’яса, є поживні речовини, необхідні організму для повноцінної роботи. Але оскільки в цьому м’ясі мало вітамінів і мінералів, особливої користі в ньому немає. Ця страва часто вживається в якості простого ласощі.
Завдяки великій кількості калію і солі поліпшується робота серцево-судинної системи і прискорюється зростання в фазі дозрівання. Завдяки високому вмісту білка, це м’ясо також корисно для спортсменів, які бажають наростити м’язову масу.
Зловживання цим продуктом може привести до набору зайвої ваги і підвищення рівня холестерину в крові.
Технологія, використовувана при виробництві, пропонує унікальну методику розщеплення тваринного жиру з посиленим синтезом травних ферментів ліпази та інших, які можуть перевантажувати підшлункову залозу, печінку і жовчні протоки. Крім того, надмірне вживання делікатесу підвищує ризик виникнення дискомфорту в суглобах, остеохондрозу, деформації суглобів, загострення гастриту або панкреатиту. Ожиріння і захворювання нирок також є протипоказаннями до вживання м’яса в надмірних кількостях.
Рецепт
Приготувати таку шинку в домашніх умовах може бути непросто, оскільки свинина вимагає певних умов для витримки, займає багато місця і виділяє специфічний запах.
Інгредієнт:
- 5 кг свинячого окосту.
- 250 г.солі.
Технологія:
В Італії шинка, виготовлена з сирого м’яса, відома як prosciutto crudo. При використанні мінімально провареного м’яса блюдо називається prosciutto cotto.