Який віскі вважається найкращим у Шотландії?

Шотландія-прекрасний регіон, де з пишних пагорбів стікають високогірні річки з кришталево чистою водою. Тут виробляється шотландський віскі.


                                    Какой виски считается лучшим в Шотландии?

Цікаві факти про віскі

Багато хто вважає, що його назва походить від гельської фрази «uisge beatha», що означає «вода Життя». Ніхто не скаже, коли він з’явився. Однак кажуть, що шотландські ченці першими відкрили секрет дистиляції. Спочатку напій використовувався як ліки. Коли під час Реформації ченці залишали свої монастирі, рецепт швидко поширився і вийшов далеко за межі країни.

Однак є підстави підозрювати, що історія напою складніша. Виявляється, спочатку створювати і продавати його дозволялося тільки цирульникам і хірургам. Потім виробників обклали такими податками, що більша частина напоїв вироблялася контрабандистами на несанкціонованих винокурнях. Виробництво стало приносити прибуток тільки після того, як в XVIII столітті були змінені податкові правила.

Пиво-прабатько віскі. Цей напій створюється з сусла, яке переганяється і потім витримується в дубових бочках. Сусло – це, по суті, пиво, до складу якого входять вода, солод і дріжджі.

Шотландці та ірландці давно сперечаються про те, хто винайшов напій, але перемагає Ірландія, оскільки ірландські джерела описують його на 100 років раніше. Найстаріша винокурня повинна знаходитися в одній з цих країн, проте це не так. Насправді перше виробництво під назвою Laird & Co знаходиться в США, а найперша згадка про нього належить початку 1780 року.

Класифікація напоїв

Загальне для всіх країн те, що віскі створюється з браги, настояної на зерні, а міцність готового продукту не менше 40%. Нижче перераховані популярні сорти:

  • Scotch (шотландський).
  • Ірландський.
  • Бурбон (Сполучені Штати Америки).
  • Є система класифікації, розподіляє напої за категоріями на основі їх різних смаків і виробничих характеристик.

    Особливості приготування віскі в Шотландії

    Щоб зрозуміти процес виготовлення віскі, потрібно звернути увагу на сировину, з якого він виробляється. Звичайно, можна приготувати різні марки, які поєднують солод і зерно з різних регіонів.

    Нижче пояснюється процес виготовлення найтиповішого для Шотландії солодового віскі.

  • Першим кроком у виробництві є вибір сировини. У Шотландії є різні регіони, які пропонують солод зі спеціальними характеристиками.
  • Зерно замочують у воді на кілька днів і залишають в спеціальних ємностях для проростання, після чого починається ферментативне перетворення крохмалів в цукор, який потім перетворюється в спирт.
  • Після пророщування зерно сушать в печах за допомогою гарячого повітря або торф’яного диму (деревного вугілля), що надає шотландському віскі характерний димний аромат, а також деякі своєрідні нотки, що відрізняють його від напою, виробленого в інших частинах світу. Цей процес триває три дні, поки зерно не досягне потрібного ступеня прожарювання.
  • Після солод подрібнюється і надходить в спеціальні ємності, де змішується з гарячою водою. В отримане сусло додають дріжджі і залишають для бродіння на три дні, щоб вони могли перетворити цукру в спирти.
  • Далі приходить час перебродити сусло (тепер зване брагою). При першій перегонці виходить рідина міцністю 25-30°, звана слабким вином; під час Другої фортеця досягає від 60 до 70°.
  • Після Другої ферментації напій переносять в бочки для витримки. Залежно від винокурні, бажаного результату і, перш за все, регіону, в якому він виробляється, віскі витримується в різних бочках, де він набуває свій характерний колір і ноти.
  • Для виробництва використовуються дубові бочки, в яких раніше витримувався херес або портвейн.

    Кращі сорти віскі в Шотландії

    У Шотландії 5 основних видом віскі:

    • Single Malt-солодовий, готується за суворими правилами в мідних ємностях.
    • Single Grain-однозерновий, теж зобов’язаний відповідати чітким критеріям, але рецептура виробництва інша.
    • Blended Malt-виробляється з декількох видів солоду.
    • Blended Grain – також різносолодовий напій, компоненти для приготування напою виробляється декількома віскікурнями;
    • Blended Scotch-алкоголь готується з комбінації солоду і зерна.

    Популярних і найякісніших віскі шотландських заводів більше 100 сортів. Найбільш затребувані і полюбилися в країні:

    • Glenfiddich-має грушевий аромат
    • Haig Club-відрізняється пряний яблучно-апельсиновим післясмаком.
    • The Famous Grouse-з ванільним смаком пряних трав і сухофруктів.
    • Hedonism-володіє відтінками суміші горіха, хмелю і ванілі.
    • Chivas Regal-карамельно-фруктовий післясмак.