Амарант – що це таке?

У перекладі з грецької означає “Ніколи не в’яне квітка”. Амарант, або щириця – чудове рослина, історія якого сягає вглиб століть. Понад 8 тис.років тому чоловік вперше його окультурив. Батьківщина-Південна Америка і Африка, де налічують 68 видів. За що так цінується ця культура?


                                    Амарант – что это такое?

Псевдозлак у стародавніх культурах

Зовнішній вигляд нагадує злаки, але не є ними. Першими в їжу почали вживати племена майя і ацтеки Центральної Америки.

Ацтеки, крім вживання зерна в їжу, використовували його і для релігійних цілей. Поклонялися фігурі божества, зробленої з щириці і меду.

На Русі стародавні слов’яни готували амарантовий хліб, який брали з собою в походи. Вважалося, що він дарує безсмертя і захищає воїна. Під час правління Петро I заборонив вживати рослину в їжу. Так, культура стала носити декоративний характер. Останнім часом псевдозлак все частіше називають «зерном XXI століття».

Користь рослини для організму

Амарант володіє великою кількістю корисних властивостей:

  • Насіння містять рекордну кількість білка;
  • Джерело вітамінів, мікроелементів;
  • Вміст клітковини досягає 14 %;
  • Пектин в складі вбирає в себе токсини і шлаки, виводить з організму;
  • Лізин має противірусну властивість, зменшує роздратування і тривогу, знижує головний біль;
  • Метіонін налагоджує роботу шлунково-кишкового тракту, знімає алергічні симптоми;
  • Заварені квітки підвищують імунітет, очищають тіло, знижують ризик розвитку онкологічних захворювань, сприяють відновленню роботи щитовидної залози;
  • Знижує рівень холестерину і цукру в крові, заспокоює аритмію і тахікардію.

Протипоказання до споживання

Незважаючи на всі корисні властивості, не рекомендується вживати при таких захворюваннях:

  • Гіпотонія;
  • Панкреатит;
  • Холецистит;
  • Сечокам’яна хвороба.
  • Як вживати в їжу

    У кулінарії застосовуються всі частини амаранту. Листя додають в салати, закуски, супи, готують різноманітні вітамінні пасти. Засушені листя використовують для виготовлення трав’яних зборів. Із зерна отримують борошно і масло. Воно має унікальний хімічний склад, вживання робить позитивну дію на організм:

    • зміцнює імунітет;
    • нейтралізує негативну дію вільних радикалів;
    • зволожує, живить, розгладжує шкіру, прискорює регенерацію пошкоджених покривів, уповільнює старіння;
    • знижує ризик розвитку онкоклітин;
    • лікує цукровий діабет, анемію, ожиріння, захворювання шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи та інших.

    Зерна щириці не містять глютен, за смаком схожі на горіхи. Отриману борошно використовують для випічки, соусів, панірування. З цього продукту можна приготувати багато смачних і корисних страв: котлети, оладки, пасти, салати, різноманітну випічку, хліб та ін.

    Суп з амарантової зелені

    Інгредієнт:

    • амарант – 1 пучок;
    • картопля – 4 шт.;
    • морква – 1 шт.;
    • цибуля ріпчаста-1 шт.;
    • часник – 2 зубчики;
    • вода – 1,5 л;
    • рослинна олія – 2 ст. л.;
    • помідори, зелений горошок, зелень – для прикраси;
    • сіль, перець-за смаком.

    Етапи приготування:

  • Налити в ємність воду, поставити на плиту.
  • Овочі помити, очистити.
  • Картоплю нарізати кубиками, моркву – соломкою, цибулю – півкільцями.
  • Обсмажте цибулю, додайте подрібнений часник і обсмажте ще хвилину.
  • Помістити підготовлені овочі в окріп і варити 15 хвилин на середньому вогні.
  • Подрібнене листя додати до овочевого бульйону.
  • Суп готовий.
  • Проявивши фантазію, можна готувати страви з амаранту на будь-який смак і побажання, і вони точно знайдуть своїх цінителів.