У перекладі з грецької означає “Ніколи не в’яне квітка”. Амарант, або щириця – чудове рослина, історія якого сягає вглиб століть. Понад 8 тис.років тому чоловік вперше його окультурив. Батьківщина-Південна Америка і Африка, де налічують 68 видів. За що так цінується ця культура?
Псевдозлак у стародавніх культурах
Зовнішній вигляд нагадує злаки, але не є ними. Першими в їжу почали вживати племена майя і ацтеки Центральної Америки.
Ацтеки, крім вживання зерна в їжу, використовували його і для релігійних цілей. Поклонялися фігурі божества, зробленої з щириці і меду.
На Русі стародавні слов’яни готували амарантовий хліб, який брали з собою в походи. Вважалося, що він дарує безсмертя і захищає воїна. Під час правління Петро I заборонив вживати рослину в їжу. Так, культура стала носити декоративний характер. Останнім часом псевдозлак все частіше називають «зерном XXI століття».
Користь рослини для організму
Амарант володіє великою кількістю корисних властивостей:
- Насіння містять рекордну кількість білка;
- Джерело вітамінів, мікроелементів;
- Вміст клітковини досягає 14 %;
- Пектин в складі вбирає в себе токсини і шлаки, виводить з організму;
- Лізин має противірусну властивість, зменшує роздратування і тривогу, знижує головний біль;
- Метіонін налагоджує роботу шлунково-кишкового тракту, знімає алергічні симптоми;
- Заварені квітки підвищують імунітет, очищають тіло, знижують ризик розвитку онкологічних захворювань, сприяють відновленню роботи щитовидної залози;
- Знижує рівень холестерину і цукру в крові, заспокоює аритмію і тахікардію.
Протипоказання до споживання
Незважаючи на всі корисні властивості, не рекомендується вживати при таких захворюваннях:
Як вживати в їжу
У кулінарії застосовуються всі частини амаранту. Листя додають в салати, закуски, супи, готують різноманітні вітамінні пасти. Засушені листя використовують для виготовлення трав’яних зборів. Із зерна отримують борошно і масло. Воно має унікальний хімічний склад, вживання робить позитивну дію на організм:
- зміцнює імунітет;
- нейтралізує негативну дію вільних радикалів;
- зволожує, живить, розгладжує шкіру, прискорює регенерацію пошкоджених покривів, уповільнює старіння;
- знижує ризик розвитку онкоклітин;
- лікує цукровий діабет, анемію, ожиріння, захворювання шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи та інших.
Зерна щириці не містять глютен, за смаком схожі на горіхи. Отриману борошно використовують для випічки, соусів, панірування. З цього продукту можна приготувати багато смачних і корисних страв: котлети, оладки, пасти, салати, різноманітну випічку, хліб та ін.
Суп з амарантової зелені
Інгредієнт:
- амарант – 1 пучок;
- картопля – 4 шт.;
- морква – 1 шт.;
- цибуля ріпчаста-1 шт.;
- часник – 2 зубчики;
- вода – 1,5 л;
- рослинна олія – 2 ст. л.;
- помідори, зелений горошок, зелень – для прикраси;
- сіль, перець-за смаком.
Етапи приготування:
Проявивши фантазію, можна готувати страви з амаранту на будь-який смак і побажання, і вони точно знайдуть своїх цінителів.