Кабачки належать до найдавніших окультурених людиною овочів-історики вважають, що їх почали вирощувати стародавні ацтеки. Але вже з XVI століття кабачок почав поширюватися по світу, гармонійно вплітаючись в кулінарні традиції майже всі країн світу. Кабачок-дивовижних овоч за своїми якостями. Розповімо, як вживати його з максимальними користю і смаком.
Чим відрізняються кабачки від цукіні
Цукіні є сортотипом кабачка, виведеним в Італії на початку XX століття. Плоди цукіні встигають швидше, відрізняються кращою лежкістю, а також перевершує врожайністю — приблизно на 300%.
М’якоть цукіні щільніше, в ній менш помітний характерний кабачковий присмак і тому ці овочі часто вживають в свіжому вигляді.
Чим відрізняється баклажан від кабачка
Вони належать до різних сімейств-кабачок до гарбузового, а баклажан — до пасльонового. У будь-якій страві баклажан має більш виражений, яскравий, характерний смак. І тільки баклажан здатний гірчити. Але є сорти, виведені без цього недоліку. Так само, щоб прибрати неприємний присмак, перед приготуванням баклажан крупно нарізають, посипають сіллю, залишають так на півгодини-годину і потім промивають водою.
Склад і калорійність
Енергетична цінність свіжих плодів становить 24 ккал на 100 г, але в зв’язку з тим, що він належить до крохмалистих овочів — дієтологи радять не будувати на ньому дієту тим, хто хоче схуднути.
З вітамінів найбільше міститься з (18 мг), В4 (9,6 мг) і В3 (0,5 мг). Серед палітри мінеральних речовин помітно вміст фосфору (38 мг), магнію (18 мг) і калію (261 мг).
Корисні властивості
Кабачок належить до легкозасвоюваних овочів, позитивно впливає на систему шлунково-кишкового тракту. Крім того, регулярне вживання плодів може обернутися наступними позитивними ефектами:
- поліпшенням стану шкіри;
- зниженням рівня цукру в крові;
- підвищення стресостійкості організму;
- профілактикою кісткових захворювань;
- нормалізацією серцевого ритми.
Чи корисні смажені кабачки
Дієтологи наполягають, що набагато корисніше їсти ці овочі запеченими — в духовій шафі або на решітці гриля. Не варто забувати про те, що смажена їжа створює значне навантаження на підшлункову залозу, плюс — через неправильний вибір температури смаження (занадто високою) і жиру для готування, в ній можуть міститися канцерогенні речовини.
Сік з кабачків: користь і шкода
Важливо підкреслити, що мова йде про свіжовичавленому соку з плодів молочної стиглості і рекомендується зберігати в ньому трохи їх клітковини — для очищення організму від шлаків. Такий напій створює відчуття ситості, покращує пам’ять навіть в літньому віці, а також сприяє нормалізації роботи нирок і профілактиці розвитку атеросклерозу. Дієтологи не рекомендують пити сік більше 1 склянки в день — надлишок загрожує діареєю і підвищенням кислотності шлункового соку. Крім того, є протипоказання для цього продукту — все запальні захворювання шлунково-кишкового тракту.
Користь насіння кабачків для організму
Про їх виняткову користь знали ще стародавні жителі Мексики-майя. Саме ця сама непоказна на перший погляд частина овоча є справжнім джерелом біологічно активних речовин, включаючи:
- рибофлавін-підвищує рівень антитіл у крові;
- пантотенова кислота-нормалізує гормональний фон;
- тіамін-покращує білковий і вуглеводний обміни;
- ретинол-захищає зір від погіршення при робочих навантаженнях за ПК.
Вживання насіння може принести серйозної шкоди при захворювання печінки і наявності каменів в жовчному міхурі.
Користь і шкода кабачкової ікри
Цей продукт, здатний швидко наситити і відновити сили — в ньому міститься не менше 98 ккал на 100 грам завдяки наявності в складі великої кількості нутрієнтів. Це збудлива апетит закуска. Але захоплюватися нею не варто, так як це загрожує надмірним вживанням солі. Не варто їсти ці консерви і при гастриті.
Шкода і протипоказання
Ці плоди протипоказані при панкреатиті в гострій фазі і при виразковій хворобі шлунка. З обережністю слід їх вживати людям, у яких порушена функція виведення калію нирками.
Крім вищеназваного шкоди, в сирому вигляді цей овоч шкодить тим, хто має будь-які захворювання слизових рота — так як може спровокувати сильне роздратування.
Що стосується алергії, то в принципі, на ці овочі вона зустрічається нечасто, але іноді проявляється шкірними висипаннями.
Як вибрати і зберігати
Для вживання в їжу придатні кабачки молочні і дозрілі, головне — щоб їх плоди були твердими, не в’ялими на дотик. На шкірці не повинно бути вм’ятин, подряпин, нальоту.
Залежно від сорту, овочі ці можуть зберігатися в свіжому вигляді від 1 до 4 місяців. Головне, щоб відібрані на зберігання плоди не мали пошкоджень, і щоб у них збереглися 5-7-сантиметрові плодоніжки.
Необхідними умовами для збереження врожаю вважаються:
- темне, провітрюване місце;
- температура повітря від 0 до + 10 градусів Цельсія;
- рівень вологості не більше 75%.
Плоди неприпустимо обертати в поліетиленові плівки, Пакети. Рекомендується розкладати кабачки так, щоб вони не стикалися один з одним.
Як правильно їсти кабачки
Овоч проник майже в усі національні кухні, вибір того, яким способом їх приготувати — дійсно великий. Якщо ж говорити про легко адаптуються варіантах (які не потребують обов’язкової наявності місцевих специалитетов, як наприклад, в кухнях тайської та індійської), то можна вибирати рецепти з кухонь італійської, грецької, турецької та французької.
Ця овочева культура високо оцінюється в наступних категоріях страв:
- супи-пюре;
- суфле овочеві;
- гратени.
Головний секрет приготування кабачків з будь-якого рецепту-помірна теплова обробка, так як при занадто високих температурах або тривалої готування, вони втрачають майже всі вітаміни і розвалюються.