Один з найбільш ошатно забарвлених овочів на світі — баклажан, відрізняється чудовими смаковими і поживними якостями. Але щоб купувати і зберігати його правильно, а вживати з користю і без шкоди, потрібно знати про нього певну інформацію.
Чим відрізняється баклажан від кабачка
Складно сказати, чому в якийсь історичний момент ці овочі почали плутати між собою. Можливо, це сталося через віддалену схожість зовнішнього вигляду і то, не за кольором, а за формою… але як би там не було, це абсолютно різні культури.
З ботанічної точки зору баклажан є трав’янистим багаторічником, видом з роду Паслін. Кабачок-кущова рослина, що належить до роду Гарбуз.
Розрізняються і смакові якості. Кабачок ніжний, можна сказати — нейтральний, не має запаху. Баклажан-більш пікантний, його м’якоть відрізняється щільністю, а в насиченому ароматі при обсмажуванні здається щось горіхове.
Склад і калорійність
Енергетична цінність продукту становить 24 ккал на 100 г в свіжому вигляді і природно, оскільки в такому вигляді ці овочі ніхто не їсть, важливо враховувати, як змінюється їх калорійність при різних способах кулінарної обробки.
Так, обсмажування без масла, наприклад — на грилі, піднімає її всього до 32 ккал, а на олії на сковороді — до 122 ккал.
Баклажан вважається помірно крохмалистим овочем, а також практично не містить цукрів. Майже на 90% його пружна, щільна м’якоть складається з води. Це не самий багатий вітамінами-мінералами овоч-найбільш помітно в ньому вміст калію, фосфору і вітаміну В5. Однак його цінують за багату палітру інших біологічно-активних речовин.
Корисні властивості
Значну користь для організму можна отримати з баклажана при серцево-судинних захворюваннях, так як він сприяє зниженню рівня холестерину в крові і виведення його з організму. Крім того, цей овоч відрізняється наступними властивостями:
- зменшує набряки, що виникають внаслідок порушення водного балансу;
- захищає клітини від пошкоджень вільними радикалами;
- прискорює процеси відновлення тканин головного мозку;
- зміцнює імунну систему;
- нормалізує гормональний фон у чоловіків і жінок;
- позитивно впливає на передачу нервових імпульсів.
Шкода і протипоказання
Від цього продукту доводиться відмовлятися при сечокам’яній хворобі і подагрі, оскільки вони, нарівні з щавлем, відрізняються максимальним серед овочів і зелені рівнем вмісту щавлевої кислоти.
Також важливо врахувати, що вживання цих плодів у великій кількості здатне знизити рівень глюкози в крові, а також створити навантаження на підшлункову залозу.
Як вибрати і зберігати
Хороші плоди мають темно-зелену на вигляд свіжу або трохи сухувату плодоніжки, їх шкірка відрізняється глянцевим блиском і гладкістю, на ній немає ні «зморшок», ні зовнішніх пошкоджень. Забарвлення може сильно варіюватися в залежності від сорту, сьогодні можна зустріти не тільки темно-фіолетові з синюватим відтінком овочі, але і з червонуватим відливом і навіть в біло-лілову смужку.
Пару днів куплені овочі можуть полежати при кімнатній температурі, але якщо хочеться зберегти їх у свіжому вигляді довше — до 4-6 тижнів, то їх необхідно перемістити в льох або підвал, де температура повітря тримається в межах 10°C.
Як прибрати гіркоту
Причиною неприємного гіркого присмаку є глікозид соланін, який може бути присутнім і в деяких інших овочах, наприклад — в зеленуватому картоплі.
Соланін у великих кількостях дуже шкідливий для організму людини. Баклажани можуть накопичувати його з багатьох причин, включаючи:
- запізнілий збір урожаю;
- добові перепади температур в період дозрівання плодів;
- недостатній або занадто рясний полив.
Корисно знати, що найбільшу користь для організму можна отримати з баклажана певних сортів, які працями селекціонерів найменш схильні до накопичення соланіну. Це Олексіївський, Брюнет, Квартет, а також гібридні Ненсі, Пінг-Понг. Але природно, поза власною дачі, тобто на прилавках ринків і магазинів — неможливо визначити приналежність цих чорнильно-фіолетових овочів до конкретного сорту.
Ось чому можна і потрібно просто користуватися перевіреним способом видалення гіркоти з баклажанів. Для цього їх нарізати скибочками і витримати півгодини в солоній воді, а потім — промити під водою проточною.
Чи можна отруїтися баклажанами
Теоретично це можливо, як і при вживанні зеленуватою, що почала проростати картоплі. Ось чому важливо їсти не перестиглі, якісні плоди. А людям зі слабким травленням, тобто особам похилого віку, вагітним жінкам і маленьким дітям, рекомендується вживати ці овочі, приготовані без шкірки — в якій і може сконцентруватися максимум шкідливих речовин, включаючи нітрати.
Чи можна заморожувати
Рівноцінну користь для організму можна отримати з баклажана свіжого і замороженого, він також зберігає смакові якості після розморожування. Головне-дотримуватися правил їх заготівлі, які можна привести у вигляді наступних рекомендацій:
- перед заморожуванням овочі обробляють для видалення гіркоти;
- нарізані плоди заморожують, виклавши в один шар при -18°C;
- через 2-3 години глибоко проморожені овочі засипають в поліетиленовий пакет або пластиковий контейнер і прибирають на постійне зберігання.
Тримати баклажани в морозилці можна до 12 місяців.