Хліб-це веганський продукт?

Історики кажуть, що хліб був першим продуктом з декількох інгредієнтів, який навчилася готувати людина. За тисячолітню історію свого існування, він пекся в незліченній безлічі варіацій, але ніколи раніше так, як сьогодні, не був затребуваний веганський хліб. Цей оригінальний продукт відрізняється великою користю для організму людини і якщо його не знайшлося в магазині — його легко можна приготувати на домашній кухні.


                                    Хлеб - это веганский продукт?

Склад

Якщо звернутися до базової рецептури цієї випічки, то виявиться, що теоретично хліб – це веганські продукт. Адже в ньому присутні всього чотири базових складових елемента — борошно, сіль, вода і дріжджі. Всі дріжджі-хоч свіжі, хоч сухі, є специфічними мікроскопічними грибами, які сприяють підняттю тесту за рахунок того, що розмножуються. Але важливо підкреслити той факт, що дріжджі з біологічної точки зору не можна визнати твариною. Так що протиріччя з тим, що хлібобулочні вироби можна вживати в веганському раціоні, немає.

Але багато різновидів хліба містять додаткові інгредієнти:

  • масло вершкове;
  • молоко, Вершки, молочну сироватку;
  • яйце;
  • мед.

І в такому випадку, природно, вже не можна сказати, що хліб – це веганський продукт.

Крім того, повинен насторожувати в складі лецитин. Цей емульгатор зазвичай виробляють з соєвих бобів, але можуть виробляти і з яєць.

Поширені види веганського хліба

До них відносяться багато популярних у світі хлібобулочних виробів, включаючи:

  • багет – один із символів Паризької кухні, що відрізняється хрусткою ламкою скоринкою і повітряним м’якушем;
  • чіабатта-без нього немислима італійська кухня, відрізняється нерівномірною за розмірами отворів пористістю м’якушки, часто готується з часником, в’яленими томатами і пряними травами;
  • лаваш-тонкі коржі, поширені в кухнях Середньої Азії і Кавказу, підходять для приготування несолодких і солодких рулетів.

Як замінити невеганські інгредієнти?

На жаль, багато рецептів цього не терплять. Інакше кажучи, неможливо приготувати булочки Сіннабон без яєць і вершкового масла. Але якщо рецептура допускає коригування, то щоб про результат кухарських праць можна було сказати, що цей хліб-це веганські продукт, корисно орієнтуватися на наступні варіанти заміни інгредієнтів:

  • Молоко-професійні кухарі не радять пекти на соєвому молоці, так тісто не особливо піднімається, якщо хоч трохи помилитися з температурою печі. Можна взяти горіхове (мигдальне, кокосове) або вівсяне молоко.
  • Мед-альтернативою йому може стати кленовий сироп, який рекомендується додавати в тих же пропорціях. Однак небажано використовувати кленовий сироп, якщо хочеться приготувати виріб з солодкою глазур’ю, оскільки він, не будучи в складі тесту, може підгоріти. Мед надає тесту вишуканий смак. Щоб трохи наблизити його, можна спробувати додати в тісто трохи коричневого, тобто тростинного цукру.
  • Вершкове масло – альтернативами є оливкова або кокосова олія. Причому, оливкова має бути виключно рафінованим, інакше випічка буде відрізнятися характерним ароматом. Нерафінована олія можна використовувати в самому кінці приготування для змазування ще гарячої випічки.
  • Яйця-для них існує єдина альтернатива і це насіння Чіа. Щоб замінити 1 яйце, потрібно перемішати 15 г зерен Чіа з 50 мл теплої води, потім потрібно почекати, поки суміш не придбає желеподібну консистенцію і можна вводити її в тісто.