Буженина являє собою великого розміру шматок м’яса, щедро нашпигований ароматними овочами, корінням, натертий спеціями з сіллю і запечений до готовності.
Історична довідка
Багато істориків називають буженину споконвічно російським блюдом і це вірно — рецепт її можна виявити ще в Домострої. Але якщо звернутися до гастрономічного минулого інших країн, наприклад, Іспанії та Англії, то і там вже в куховарських книгах раннього середньовіччя можна виявити аналогічні рецепти. В цьому немає нічого дивно — адже спосіб приготування цього продукту, де б її не готували по суті завжди однаковий.
Технологія виготовлення
Буженину можна попередньо маринувати або відварювати з додаванням спецій і вина, а потім вже запікати. Але все-таки, найбільш класичним і широко поширеним варіантом її приготування можна вважати той, при якому великий шматок м’яса, тривалий час млоять в помірному спеці духової шафи. На сучасних кухнях цей продукт часто готують, обернувши фольгою, яку розгортають вже в самому кінці її приготування для того, щоб дати утворитися рум’яної скоринки.
Найбільшого поширення набула буженина зі свинини, для якої береться окіст без кістки. Також можна готувати цю страву з баранини або дикого кабана.
Буженина і її смакові якості значно розрізняються як від виду обраного м’яса, так і від набору інгредієнтів. Але завжди це блюдо відрізняється соковитістю і ніжністю, воно виходить ніби трохи розсипчастим, дуже пікантним.
Хімічний склад, калорійність
Енергетична цінність продукту становить близько 270 ккал на 100 г.завдяки своїй технології приготування, білок зберігається в легкозасвоюваним вигляді, також в організм людини надходять незамінні амінокислоти. Головним вітаміном можна назвати вітамін РР — в 100 г шматочку його міститься майже на 70% від добової потреби. Також в продукті присутні в значній кількості кобальт, хром і цинк.
Користь для організму
Цей апетитний м’ясний продукт є цінним джерелом протеїнів, які необхідні організму для оновлення клітин, відновлення крові і вироблення життєвої енергії. Його рекомендується їсти дітям, жінкам в період вагітності і людям, зайнятим важкою фізичною працею. А в поєднанні з усіма прянощами, які присутні в його складі, він сприяє зміцненню імунітету, захисту очей від захворювань сітківки, позитивно впливає на роботу нирок.
Застосування в кулінарії
Буженина може вживатися як друга страва в супроводі гарніру з картоплі, інших овочів, рису, поленти, гречаної розсипчастої каші. До неї можна подавати як томатні і вершкові класичні соуси, так і пряні заправки на ягідній основі. У холодному вигляді вона може подаватися як закуска разом з сирною нарізкою, вона також використовується для приготування бутербродів і сендвічів.
Також буженина може бути інгредієнтом для пасти карбонари і супу розсольнику.
Протипоказання і можливу шкоду
Буженина зі свинини відрізняється підвищеним вмістом холестерину. І хоча вчені вже не раз спростовували однозначну шкоду цієї речовини для серцево-судинної системи, холестерин здатний погіршувати функціонування кишечника і печінки, ось чому бужениною не рекомендується захоплюватися. Цілком безпечно з’їдати її 100-150 г в день, за умови, що всього кількість м’ясних продуктів за добу не перевищує 300 г.протипоказаний цей продукт, приготований з будь-якого м’яса, при панкреатиті.