Чи може бути користь від рисового вина?

Історики кажуть, що людина навчилася готувати вино не пізніше, ніж пекти хліб. І здається, що для першої мети були випробувані всі їстівні злаки, яких налічується в світі близько тисячі, але лише одиницям вдалося закріпитися у виноробстві на століття і до наших днів. Рисове вино є традиційним алкогольним напоєм Японії, Китаю, країн Південно-Східної Азії і природно, всюди його готують зі своїми традиційними варіаціями. Так, в індійській Бенгалії це червоне за рахунок специфічних грибків вино чолай, в Японії — солодкий Мірін, в Кореї — молочне макколлі, а в Камбоджі — сомбай з додаванням фруктів і прянощів.


                                    Может ли быть польза от рисового вина?

Корисні властивості

Щоб зрозуміти, чи може бути користь від рисового вина, потрібно в першу чергу звернутися до технології його виготовлення. По суті, вона полягає в тому, щоб надати зерну з водою і додаванням спеціальної закваски (зазвичай дріжджовий) заграти в природних умовах. При цьому крохмаль із зерна перетворюється в цукру.

Напій, виготовлений за старовинними рецептами, може бути корисний здатністю знищувати патогенні мікроорганізми. Невипадково за старих часів алкоголь було прийнято додавати в воду для її очищення. Ось чому рисове вино сприяє попередженню інфекційних захворювань шлунково-кишкового тракту. Цей алкогольний продукт також корисний для:

  • оновлення крові;
  • регенерації кісткових тканин;
  • поліпшення роботи серця;
  • вироблення гормонів радості;
  • прискорення травлення.

Шкода і протипоказання

Рисове вино однозначно протипоказано при виразковій хворобі шлунка і панкреатиті, а також при порушеннях функціонування нирок і печінки.

Його також не рекомендується вживати при схильності до підвищеного рівня глюкози в крові і надмірній вазі.

Чи можна приготувати вдома?

Перш за все потрібно відзначити, що скопіювати в домашніх умовах багато Легендарні рисові вина неможливо — для цього треба було б відтворити занадто трудомісткі технології, нехай і засновані на стародавніх традиціях.

Однак можна самостійно приготувати просто хороше рисове вино, грунтуючись на загальних, класичних принципах його рецептури. І звичайно, базовий рецепт завжди можна урізноманітнити.

Рецепт рисового вина з лимоном

Дріжджі повинні бути, в ідеалі, японськими під назвою Кодзі або хоча б просто винними. В іншому випадку, буде вже марно вживати напій з думками про те, що може бути якась користь від такого рисового вина-тому що замість нього вийде брага.

Рис рекомендується вибирати клейкий довгий або круглий нешліфований. 

Для приготування легкого вина золотистого відтінку з ароматом цитрусових і приємною гіркуватістю потрібно:

  • 500 г рису;
  • 100 г родзинок;
  • 1300 г цукрового піску;
  • 2 лимона;
  • 3 л води;
  • 1 ч.л. дріжджів.

Процес приготування складається з наступних кроків:

  • Рис багаторазово промити в проточній воді і пересипати в ємність для бродіння продукту.
  • Ізюм на 5 хвилин залити окропом, порубати ножем.
  • Всипати до зерна цукор, родзинки і все перемішати.
  • З лимонів зняти цедру, покришити її, вичавити фруктовий сік. Додати цитрусові інгредієнти в ємність до решти.
  • Влити воду і додати дріжджі, все ретельно перемішати.
  • Прикрити ємність відрізом бавовняної тканини і кришкою.
  • Залишити сусло для процесу бродіння протягом 10-12 днів, кожні 24 години перемішуючи.
  • Витримати продукт ще 2 доби.
  • Злити рідину, процідивши через багатошарову марлю.
  • Розлити майбутнє вино в стерильні бутлі, відступаючи від верху на кілька сантиметрів, щільно закрити кришками.
  • Виставити пляшки в темне і прохолодне місце.
  • Залишити вино настоюватися до готовності протягом 3-4 тижнів.
  • Рисове вино може бути корисно якщо вживати його помірно, в тому числі, не просто як напій, але і як інгредієнт для приготування страв. Наприклад, суші (просочення рису), овочевих рагу (підлива), м’яса і риби на грилі (маринад).