Історики кажуть, що людина навчилася готувати вино не пізніше, ніж пекти хліб. І здається, що для першої мети були випробувані всі їстівні злаки, яких налічується в світі близько тисячі, але лише одиницям вдалося закріпитися у виноробстві на століття і до наших днів. Рисове вино є традиційним алкогольним напоєм Японії, Китаю, країн Південно-Східної Азії і природно, всюди його готують зі своїми традиційними варіаціями. Так, в індійській Бенгалії це червоне за рахунок специфічних грибків вино чолай, в Японії — солодкий Мірін, в Кореї — молочне макколлі, а в Камбоджі — сомбай з додаванням фруктів і прянощів.
Корисні властивості
Щоб зрозуміти, чи може бути користь від рисового вина, потрібно в першу чергу звернутися до технології його виготовлення. По суті, вона полягає в тому, щоб надати зерну з водою і додаванням спеціальної закваски (зазвичай дріжджовий) заграти в природних умовах. При цьому крохмаль із зерна перетворюється в цукру.
Напій, виготовлений за старовинними рецептами, може бути корисний здатністю знищувати патогенні мікроорганізми. Невипадково за старих часів алкоголь було прийнято додавати в воду для її очищення. Ось чому рисове вино сприяє попередженню інфекційних захворювань шлунково-кишкового тракту. Цей алкогольний продукт також корисний для:
- оновлення крові;
- регенерації кісткових тканин;
- поліпшення роботи серця;
- вироблення гормонів радості;
- прискорення травлення.
Шкода і протипоказання
Рисове вино однозначно протипоказано при виразковій хворобі шлунка і панкреатиті, а також при порушеннях функціонування нирок і печінки.
Його також не рекомендується вживати при схильності до підвищеного рівня глюкози в крові і надмірній вазі.
Чи можна приготувати вдома?
Перш за все потрібно відзначити, що скопіювати в домашніх умовах багато Легендарні рисові вина неможливо — для цього треба було б відтворити занадто трудомісткі технології, нехай і засновані на стародавніх традиціях.
Однак можна самостійно приготувати просто хороше рисове вино, грунтуючись на загальних, класичних принципах його рецептури. І звичайно, базовий рецепт завжди можна урізноманітнити.
Рецепт рисового вина з лимоном
Дріжджі повинні бути, в ідеалі, японськими під назвою Кодзі або хоча б просто винними. В іншому випадку, буде вже марно вживати напій з думками про те, що може бути якась користь від такого рисового вина-тому що замість нього вийде брага.
Рис рекомендується вибирати клейкий довгий або круглий нешліфований.
Для приготування легкого вина золотистого відтінку з ароматом цитрусових і приємною гіркуватістю потрібно:
- 500 г рису;
- 100 г родзинок;
- 1300 г цукрового піску;
- 2 лимона;
- 3 л води;
- 1 ч.л. дріжджів.
Процес приготування складається з наступних кроків:
Рисове вино може бути корисно якщо вживати його помірно, в тому числі, не просто як напій, але і як інгредієнт для приготування страв. Наприклад, суші (просочення рису), овочевих рагу (підлива), м’яса і риби на грилі (маринад).