Продукти, в яких знаходиться велика кількість флавонідів, позитивно позначаються на стабільній роботі серцево-судинної системи. Але за ефект від такої їжі певною мірою відповідають мікроорганізми в кишечнику.
Флавоніди можуть перебувати в різних продуктах – в чаї, овочах, фруктах, червоному вині і навіть в какао. Така їжа добре позначається на здоров’ї в цілому і допомагає знизити тиск.
У кишечнику ці речовини починають працювати спільно з мікробіомою. При цьому мікробіома може змінювати свій склад, а флавоніди – надавати різну ступінь впливу на організм. Було проведено багато роботи щодо зв’язку складу мікробіоти і ефекту від флавонідів для артеріального тиску.
У дослідженнях було представлено 904 людини у віці близько 25 років. Цілий рік вчені перевіряли такі показники:
- раціон добровольців;
- тиск;
- біохімічні показники;
- склад мікробіома;
- спосіб життя;
- вага;
- інші фактори, що впливають на тиск.
У тих учасників, у кого в раціоні було багато флавонідів, рівень тиску був вище. Також у них спостерігалося велика кількість різноманітних бактерій, які знаходилися в кишечнику. При вживанні 100 г ягід в день або 2,8 келиха вина в тиждень дозволяло знизити рівень тиску на 4,1 і 3,7 мм рт. ст. відповідно. Але при цьому вчені говорять про те, що люди, які раніше не пили вино, не повинні починати його пити з метою зниження тиску.