Чому фрукти, овочі та вино не однаково впливають на тиск різних людей

Продукти, в яких знаходиться велика кількість флавонідів, позитивно позначаються на стабільній роботі серцево-судинної системи. Але за ефект від такої їжі певною мірою відповідають мікроорганізми в кишечнику.


                                    Почему фрукты, овощи и вино не одинаково влияют на давление разных людей

Флавоніди можуть перебувати в різних продуктах – в чаї, овочах, фруктах, червоному вині і навіть в какао. Така їжа добре позначається на здоров’ї в цілому і допомагає знизити тиск.

У кишечнику ці речовини починають працювати спільно з мікробіомою. При цьому мікробіома може змінювати свій склад, а флавоніди – надавати різну ступінь впливу на організм. Було проведено багато роботи щодо зв’язку складу мікробіоти і ефекту від флавонідів для артеріального тиску.

У дослідженнях було представлено 904 людини у віці близько 25 років. Цілий рік вчені перевіряли такі показники:

  • раціон добровольців;
  • тиск;
  • біохімічні показники;
  • склад мікробіома;
  • спосіб життя;
  • вага;
  • інші фактори, що впливають на тиск.

У тих учасників, у кого в раціоні було багато флавонідів, рівень тиску був вище. Також у них спостерігалося велика кількість різноманітних бактерій, які знаходилися в кишечнику. При вживанні 100 г ягід в день або 2,8 келиха вина в тиждень дозволяло знизити рівень тиску на 4,1 і 3,7 мм рт. ст. відповідно. Але при цьому вчені говорять про те, що люди, які раніше не пили вино, не повинні починати його пити з метою зниження тиску.