Культура споживання вина та сиру у Франції

Культура споживання вина і сиру у Франції йде в глибину століть. Відомо, що кожен Французький регіон славиться своїми сирами і своїми винами, що відрізняються один від одного за смаковими якостями.


                                    Культура потребления вина и сыра во Франции

Наприклад, плоди винограду, вирощувані в різних регіонах (північ або північний схід), мають значні відмінності за смаком. Проте культура вживання в їжу сиру і вина скрізь приблизно однакова.

Трохи про столовому етикеті

Французький столовий етикет має на увазі, що якщо людина наливає вино сам собі — це непристойно. У будь – якому випадку, наливати вино-прерогатива когось іншого. З сиром же справа йде навпаки: сирна тарілка «подорожує» по всьому столу, а учасники трапези беруть з неї стільки сиру, скільки їм захочеться. М’які сорти сиру прийнято вживати з хлібом, відламуючи від нього невеликі шматочки і намазуючи сиром.

Традиційні поєднання

На вині і сирі базуються основні принципи французької кухні. Вино у Франції подають практично до кожної трапези, навіть за обідом, після якого люди, зазвичай, повертаються на свої робочі місця. У Франції прийнято пити вино потроху, розтягуючи задоволення, а закушувати його сирної тарілкою, успішно замінює будь-який десерт. На сирну тарілку зазвичай кладуть від трьох до шести різних сортів сиру, який ріжуть на невеликі шматочки. Сирну тарілку доповнюють свіжими фруктами і горіхами (найчастіше, це волоські горіхи і виноград).

Сирна тарілка у Франції-не зовсім «тарілка» в загальноприйнятому розумінні: сири подають до столу на спеціальній дощечці з дерева. Спочатку вживають легкі види сирів, а пряні (блакитні, рокфор і т.д.) прийнято їсти в останню чергу. До речі, в якості легкого вечері для будь-якої людини цілком підійдуть гарне бордо і така сирна тарілка.