Францію по праву можна назвати країною виноробного мистецтва. Виноградників там дуже багато, понад 150 тисяч, а за рік країна виробляє приблизно 1,5 мільярдів галонів вина.
За традицією найменування всім французьким винам дають на підставі регіону, а не сорти винограду. До речі, якщо один і той же виноградний сорт вирощують в різних регіонах Франції, його смакові якості будуть значно відрізнятися.
Регіональна класифікація вин
Регіональна Класифікація французьких вин базується на спеціально розроблених стандартах, які зараз є світовими:
- столові вина. Найпростіші види вин, зі змішуванням ягід різних врожаїв. Вони можуть бути вироблені в різних регіонах Франції. Ціна у такого вина не дуже висока;
- регіональні вина. Це напої місцевого виробництва, їх виготовляють невеликі винні господарства. І виноградні сорти, і рівень врожайності, і фортеця тут мають суворий контроль;
- VDQS-марочні вина дуже високої якості. Їх виготовляють тільки з декількох регіонах, а виробництво марочних вин становить не більше двох відсотків. Безумовно, всі виробничі етапи і навіть методики обробітку сировини строго контролюють фахівці;
- Позначення, прийняте для рідкісних елітних вин. Вони контролюються спеціально створеною комісією, що відстежує і вирощування, і збір винограду, і всі виробничі етапи.
Таке вино тестують в лабораторії і обов’язково дегустують експерти.
Бордо
Тут випускають переважно сухі червоні вина. Саме Бордо є найбільшим регіоном виноробства в країні. Продукція регіону завжди отримує високі нагороди, беручи участь у міжнародних конкурсах. Приставку “шато «(що в перекладі означає» замок”) винороби використовують повсюдно, так як раніше місцем для зберігання алкогольних напоїв служили замки. Таку практику застосовують і зараз на деяких підприємствах.
Бургундія
Бургундія-один з кращих регіонів виготовлення вин. Виноградні сорти, вирощувані там:
- Піно Нуар;
- Шардоне;
- Гамір.
Виробники при назві вин не користуються традиційною приставкою «шато». Вони вважають за краще» пропрієті «і»домейн”.
Луара
Виноградні сорти, вирощувані в Луарі-це:
- Совіньйон;
- Каберне Фран;
- Каберне;
- Гамір;
- Гролло.
Луара-місцевість, де здебільшого виготовляють червоні напівсолодкі вина, але білі, ігристі і червоні там теж виробляють в достатку.
Шампань
Регіон виготовлення справжнього шампанського. Тільки він має офіційне право на його виробництво. Також Шампань славиться і виготовленням тихих вин: в асортименті представлені і білі, і червоні сорти. Виноград, який використовується при їх виготовленні — це Піно Меньє, Шардоне і Піно Нуар.