Як з’явився знаменитий французький Круасан

Це кондитерський виріб завжди асоціюється у людей з Францією, хоча має австрійське Походження. Слово “Круасан «в перекладі з французької мови означає»півмісяць”.


                                    Как появился знаменитый французский круассан

Незважаючи на довгу історію, народну популярність у Франції круасани знайшли тільки в XIX столітті — завдяки появі в Парижі кондитерської Серпня Цанга.

Історія

Круасани в їх сучасному варіанті були придумані у Франції, але початок їх історії тісно пов’язана з Австрією. Йдеться про солодких рогаликах, що мали специфічну форму. Пік популярності круасани здобули в XVII столітті, після перемоги австрійців над турками. Вороги вирішили зробити підкоп під стіни міста, а пекарі, які працювали вночі, почули це і сказали стражникам про небезпеку. Ворогів не пропустили в місто, і в честь такої події пекарі зробили рогалики, за формою нагадують ісламський півмісяць.

Трохи пізніше у Відні відкрили першу кондитерську, в якій виготовляли круасани, подаючи їх з кавою. Згодом французи розробили технологію приготування листкового тіста для цих виробів. Так почалася історія сучасного круасана. Відомо, що великий внесок в неї був внесений Марією-Антуанеттою, дружиною французького монарха Людовика XVI. Саме з її подачі кухарі-кондитери стали готувати круасани для знаті. У 1839 році в Парижі була відкрита знаменита Віденська булочна під керівництвом Серпня Цанга, повсюдно поширила моду на хрусткі вироби.

Начинка

Для круасанів використовують начинки у вигляді:

  • джем;
  • повидло;
  • сирів різного сорту;
  • ягода;
  • фрукт;
  • шоколаду (він може бути твердим або розтопленим);
  • м’ясних слайсів;
  • ковбаса;
  • горіх;
  • курага;
  • ізюм.

Нерідко всередину виробів кладуть і мармелад.

Як приготувати круасани?

Для приготування круасанів знадобляться наступні інгредієнти:

  • неповна чайна ложка свіжих дріжджів;
  • 50 мл води;
  • 170 мл молока;
  • щіпка солі;
  • 2,5 столові ложки цукру;
  • одне яйце;
  • 400 грамів пшеничного борошна;
  • 100 грамів вершкового масла
  • один яєчний жовток;
  • 10 грам ванільного цукру;
  • начинка (найпростіше використовувати хороше повидло з яблук.

Дріжджі розводять у воді і витримують протягом 10 хвилин, після чого вбивають в суміш яйце, додають молоко, цукровий пісок, сіль і все перемішують. Залишилося всипати борошно, замісити саме тісто і залишити його ненадовго: нехай підійде протягом 25 хвилин.

Далі тісто розкочують і рівномірно розподіляють по ньому попередньо розм’якшене вершкове масло. Тісто згортають у формі закритого конверта з защипуванням країв. Далі йому потрібно знову дати трохи «підійти», після чого обережно придавлювати руками, стиснутими в кулаки, як би розгортаючи. Процедуру повторюють два рази з інтервалом в 15 хвилин.  Залишилося розім’яти тісто в пласт і акуратно нарізати шматочками. Їх потрібно розкачати і розрізати у формі трикутників, покласти начинку на край кожного з них і згорнути круасани, починаючи від гострого кута. Через 25 хвилин вироби ставлять в духовку, попередньо змастивши їх сумішшю, що складається з ванільного цукру і жовтка. Температура випічки – 165 градусів.

Схожі вироби

На випічку схожі гамбургські булочки, що виникли як спроба німецького варіанту французького круасана. Є схожі вироби і в Туреччині. Радянські рогалики теж мають віддалену схожість з французьким круасаном.