Це кондитерський виріб завжди асоціюється у людей з Францією, хоча має австрійське Походження. Слово “Круасан «в перекладі з французької мови означає»півмісяць”.
Незважаючи на довгу історію, народну популярність у Франції круасани знайшли тільки в XIX столітті — завдяки появі в Парижі кондитерської Серпня Цанга.
Історія
Круасани в їх сучасному варіанті були придумані у Франції, але початок їх історії тісно пов’язана з Австрією. Йдеться про солодких рогаликах, що мали специфічну форму. Пік популярності круасани здобули в XVII столітті, після перемоги австрійців над турками. Вороги вирішили зробити підкоп під стіни міста, а пекарі, які працювали вночі, почули це і сказали стражникам про небезпеку. Ворогів не пропустили в місто, і в честь такої події пекарі зробили рогалики, за формою нагадують ісламський півмісяць.
Трохи пізніше у Відні відкрили першу кондитерську, в якій виготовляли круасани, подаючи їх з кавою. Згодом французи розробили технологію приготування листкового тіста для цих виробів. Так почалася історія сучасного круасана. Відомо, що великий внесок в неї був внесений Марією-Антуанеттою, дружиною французького монарха Людовика XVI. Саме з її подачі кухарі-кондитери стали готувати круасани для знаті. У 1839 році в Парижі була відкрита знаменита Віденська булочна під керівництвом Серпня Цанга, повсюдно поширила моду на хрусткі вироби.
Начинка
Для круасанів використовують начинки у вигляді:
- джем;
- повидло;
- сирів різного сорту;
- ягода;
- фрукт;
- шоколаду (він може бути твердим або розтопленим);
- м’ясних слайсів;
- ковбаса;
- горіх;
- курага;
- ізюм.
Нерідко всередину виробів кладуть і мармелад.
Як приготувати круасани?
Для приготування круасанів знадобляться наступні інгредієнти:
- неповна чайна ложка свіжих дріжджів;
- 50 мл води;
- 170 мл молока;
- щіпка солі;
- 2,5 столові ложки цукру;
- одне яйце;
- 400 грамів пшеничного борошна;
- 100 грамів вершкового масла
- один яєчний жовток;
- 10 грам ванільного цукру;
- начинка (найпростіше використовувати хороше повидло з яблук.
Дріжджі розводять у воді і витримують протягом 10 хвилин, після чого вбивають в суміш яйце, додають молоко, цукровий пісок, сіль і все перемішують. Залишилося всипати борошно, замісити саме тісто і залишити його ненадовго: нехай підійде протягом 25 хвилин.
Далі тісто розкочують і рівномірно розподіляють по ньому попередньо розм’якшене вершкове масло. Тісто згортають у формі закритого конверта з защипуванням країв. Далі йому потрібно знову дати трохи «підійти», після чого обережно придавлювати руками, стиснутими в кулаки, як би розгортаючи. Процедуру повторюють два рази з інтервалом в 15 хвилин. Залишилося розім’яти тісто в пласт і акуратно нарізати шматочками. Їх потрібно розкачати і розрізати у формі трикутників, покласти начинку на край кожного з них і згорнути круасани, починаючи від гострого кута. Через 25 хвилин вироби ставлять в духовку, попередньо змастивши їх сумішшю, що складається з ванільного цукру і жовтка. Температура випічки – 165 градусів.
Схожі вироби
На випічку схожі гамбургські булочки, що виникли як спроба німецького варіанту французького круасана. Є схожі вироби і в Туреччині. Радянські рогалики теж мають віддалену схожість з французьким круасаном.