Відоме легке блюдо, яке за деякими даними вперше було приготовлено і почало набувати свою популярність в середземноморській Ніцці. Багато хто відзначає, що за якістю смаку він нітрохи не поступається олів’є. Це ситна і яскрава страва, яка, безумовно, заслуговує на те, щоб її приготувати вдома.
Зимові свята-ідеальний час для приготування такого салату, а історія у нього багата і цікава.
З історії появи
Йдеться про салат з анчоусами або тунцем, який традиційно включає:
- масло оливи;
- анчоуси та (або) тунець;
- варені яйця.
Одна з версій свідчить про те, що рецепт салату Нісуаз вперше був описаний Огюстом Ескоф’є, одним з відомих французьких рестораторів. Є й інша версія, згідно з якою вже в ХХ столітті мер Ніцци Жан Медсан написав кулінарну книгу, де і згадав саме цей рецепт. Відомо, що в XIX столітті в Ніцці існував салат, куди входили томати, оливкова олія і анчоуси. Його описували як їжу для простих людей, але з плином часу рецепт облагородили і ввели в нього кілька інших інгредієнтів.
Класичний спосіб приготування
Для того, щоб приготувати салат Нісуаз в класичному стилі, потрібно взяти:
- пучок зеленого салату;
- 4 яйця;
- трохи солі;
- 4 свіжих томата;
- 250 грам зеленої квасолі в стручках;
- 4 картоплини;
- півкіло філе тунця;
- трохи чорного меленого перцю;
- 2 столові ложки олії оливи;
- 60 грамів анчоусів;
- банку маслин без кісточок;
- 2 столові ложки лимонного соку.
Лист салату промивають і обсушують, яйця варять і ріжуть часточками. Квасоля чистять і промивають з бланшировкой в воді, яку треба трохи підсолити. Час бланшировки квасолі-близько 3-4-хвилин, після чого її обдають холодною водою і поки залишають осторонь, відкинутою на друшляк. Відварену картоплю ріжуть на кружечки, томати — на часточки, тунець — дрібними шматочками. Після нарізки тунця обсмажують в маслі оливи. Час обсмажування становить приблизно 2 хвилини. Анчоуси дрібно ріжуть.
Для соусу знадобляться лимонний сік, масло оливи і трохи чорного перцю. Все це змішують. Салатні листя розкладають по тарілках, після чого на них викладають підготовлені інгредієнти і поливають готовий салат соусом, використовуючи маслини в якості прикраси.