Брі-улюблений сир королів

Брі-сир, який має велику популярність у Франції і у всій Європі. Для його виготовлення використовують коров’яче молоко. Це м’який сорт сиру, а називається він на честь однойменної провінції у Франції, де почали його виробництво.


                                    Бри - любимый сыр королей

Даний продукт має блідий відтінок, а пліснява скоринка у нього біла. Володіє м’яким і пікантним смаком з аміачним відтінком. Біла скоринка у нього також їстівна, як і внутрішній вміст.

Як роблять Королівський сир

Молоко, яке використовується для виготовлення цього сиру, або незбиране, або знежирене. Для того, щоб отримати сирну масу, в молоко потрібно додати сичужний фермент і нагріти його до температури 37 градусів. Після процесу нагрівання сир розкладають по формах або ковшах. Форми висотою 20 сантиметрів наповнюють сиром в кілька шарів, після чого масу висушують. Час сушіння становить близько 18 годин. Далі сирні голови треба вийняти з форм, посолити і покрити цвіллю, після чого їх відправляють в підвал і витримують, як мінімум, місяць.

Смак сиру залежить від терміну його витримки в підвалі. Наприклад, якщо тримати його близько року, смак продукту стає насиченим, а кірка темніє і розсипається. Йдеться про сир брі ноар, тобто «чорному Брі». При великій витримці сиру аміаку в ньому стає більше.

Поживні характеристики і корисні властивості

Вітамін А, що міститься в сирі Брі, зміцнює зір і підтримує шкіру в хорошому стані. Також продукт багатий вітамінами групи В, благотворно впливають на нервову систему. Достаток кальцію в сирі сприяє зміцненню кісток. Лактози продукт практично не містить, тому ідеально підходить для тих, у кого діагностована алергія на лактозу. Крім того, продукт:

  • багатий корисними амінокислотами;
  • багатий корисними бактеріями, благотворно впливають на травлення;
  • є прекрасною профілактикою карієсу.

Цвілеві грибки, що містяться в сирі, захищають шкірні покриви від УФ-випромінювання.

Можлива шкода сиру

Продукт є дуже корисним і при помірному вживанні не приносить ніякої шкоди. Якщо ж ним зловживати, це згубно позначиться на кишковій мікрофлорі.

Кілька кулінарних ідей

Вдома можна приготувати смачне і незвичайне блюдо: грушу з сиром Брі і креветками. Для цього знадобляться наступні інгредієнти:

  • 5-6 королівських креветок;
  • 50 грам сиру брі;
  • 1 зубчик часнику;
  • маленький перчик чилі;
  • 2 волоські горіхи;
  • трохи солі;
  • соняшникова олія;
  • лимонний сік.

Грушу розрізають на дві частини і за допомогою чайної ложки вирізують серединку. Далі фрукт збризкують лимонним соком і обсмажують з обох сторін на соняшниковій олії. Після цього в сковороді обсмажують перчик чилі і зубчик часнику, який треба попередньо розчавити. Креветки теж потрібно обов’язково обсмажити (час обсмажування становить приблизно 2 хвилини). Обсмажені креветки акуратно нарізають шматочками і заповнюють ними груші. Далі викладають подрібнений часник і перчик, а сир брі, нарізаний скибочками, кладуть зверху. Для приготування страви підійдуть як духовка, так і мікрохвильовка, куди начинені груші поміщають на 3-5 хвилин, до розплавлення сиру. На гарячу грушу кладуть цілу креветку, посипають волоським горіхом, і в такому вигляді подають страву до столу.

Кростіні – теж відмінна закуска, для якої знадобляться:

  • сир брі (200 грамів);
  • багет;
  • волоські горіхи (½ склянки);
  • зерна граната (½ склянки);
  • вершкове масло-4 столових ложки;
  • коричневий цукор – 2 столових ложки.

Духова шафа розігрівають до температури 180 градусів, після чого потрібно взяти багет і розрізати його на тонкі шматочки, якими заповнюють деко. Дві столові ложки вершкового масла розтоплюють і змащують ними хліб, після чого поміщають його в духову шафу і запікають до появи золотистої скоринки (час — від 3 до 4 хвилин). Горіхи крупно рубають, потім розтоплюють вершкове масло з додаванням цукру. Краще використовувати для цієї мети сотейник, а вогонь на плиті повинен бути середнім. Після того як масло і цукор придбають однорідну консистенцію, до них додають порцію волоських горіхів, змішують і витримують на вогні протягом 2 хвилин. Потрібно почекати, поки горіхи повністю не покриються карамельним шаром. Карамелізовані горіхи акуратно дістають з ємності і викладають на пергаментний папір, попередньо змащену маслом.

З сиру зрізають корочку, нарізають його на скибочки і викладають на підсмажені в духовці шматочки багета. Залишилося ще раз помістити хліб з сиром в духову шафу на 3-4 хвилини, до розплавлення сиру. Готову закуску посипають карамелізованими горіхами і зернами граната і в такому вигляді подають до столу.