Францію невипадково називають законодавицею мистецтва кулінарії. Коли французи приймають їжу, вони не тільки насичуються, але і показують свій образ буття.
Основоположник кухні у Франції-король Франциск перший, який правив в XVI столітті. Той період прийнято вважати часом появи так званої «кухні буржуа», що представляє собою щось середнє між стравами, що вживаються простими людьми, і вишуканими кулінарними винаходами. Починаючи з XVIII століття французи впевнено поширюють свої кулінарні традиції по всьому світу.
Типові продукти та страви
Молочну продукцію в кухні Франції майже не використовують, за винятком сиру, без якого не обходиться практично жоден прийом їжі. Сир виробляють масово, а основу продукту складають козяче, коров’яче і овече молоко. Крупи у Франції непопулярні, французи їх взагалі не їдять, вважаючи за краще регулярне вживання овочів і фруктів. Шпинат, різні види капусти та інші овочі користуються великою популярністю. М’ясо вживають нежирне: це баранина, курка, дичина і телятина. Готуючи будь-яке м’ясне блюдо, кухарі, крім обробки продуктів теплом, часто користуються вугіллям або відкритим вогнем. У свою чергу, морепродукти і рибні страви займають у французькій кухні особливе місце.
Коли кухар або господиня готують страву з м’яса або риби, його приготування ніколи не обходиться без алкогольних напоїв — у вигляді вина і коньяку. Саме вони роблять їжу особливою, зі специфічним ароматом і присмаком. Що стосується соусів, їх у Франції обчислюють сотнями. Як і алкогольні напої, соуси призначені для того щоб посилювати смак того чи іншого блюда і надавати йому особливий шарм. Основою для апетитного соусу може послужити звичайний бульйон, і для будь-якої господині не складе великих труднощів використовувати його як один із складових компонентів для оригінального соусу.
З основних страв французької кухні слід виділити:
- біфштекси з кров’ю (їх подають зі смаженою картоплею);
- паштет;
- морепродукт;
- Риб;
- равлик.
До вишукувань кухні, безумовно, відносять устриць. Їх подають до столу живими. Чи їдять французи, насправді, жаб? Так, безумовно, але не всіх: існують так звані «м’ясні» жаби, виведені спеціально для цих цілей. Купити лапки “м’ясних” земноводних можна в будь-якому магазині. Спочатку їх треба замаринувати, потім обваляти в борошні і обсмажити на сковороді.
Регіональна кухня
Є страви, які отримали свої найменування на честь регіонів, де вони були приготовлені, наприклад:
- перигорський паштет (Перигора);
- байонський окіст;
- провансальські томати;
- горщик Тулузи, в якому подають сосиски і боби.
У Нормандії популярні сир камембер і кальвадос — алкогольний напій, приготований з яблук. Діжонську гірчицю традиційно готують в Бургундії, а млинці під назвою креп — в Бретані. Крім того, саме Бургундія є місцевістю, де готують рідкісні вина і сир.