Валлійська кухня: що слід знати

Валлійська кухня – частина британської, але унікальний приклад того, як зберегти давні традиції, не піддавшись впливу сусідніх культур. Уельс здавна відгороджений від іноземних культурних традицій в кулінарії, тому його національні рецепти погано відомі в світі.


Валлийская кухня: что следует знать

Історія

До ХХ століття описів і збірок традиційних рецептів регіону не було в письмовому вигляді. Техніка і традиції приготування страв зберігалися і передавалися усно.

В кінці XII століття англійський історик Джеральд Уельський писав в повідомленні королю про те, що люди в Уельсі живу на продуктах стада (молоко, сир і т.д.) і вівсі.

Традиційна валлійська кухня бере початок в повсякденній їжі селянського народу, на відміну від британської, де національні рецепти зароджувалися в середовищі дворянства.

При цьому XVIII і XIX століття важкі для історії цього регіону через брак продовольства. В результаті, розвиток місцевої кулінарії було призупинено.

У 60-х роках ХХ століття виробництво місцевої продукції обмежилася, фермери рідко виробляли сири, а місцеве вино і пиво було низькосортним.

На початку 90-х років відбувається серйозний підйом культури і кухні Уельсу. На фермах створюються місцеві сири, а також унікальні види хліба і масла, супи.

Географічні умови сформували різні регіональні традиції приготування їжі в Уельсі. У високогірних районах раціон бідніший, там використовувався лише овес (графство Гуінет), в той час як в низинних регіонах вирощували також пшеницю (Англсі). Раціон прибережних жителів ряснів морепродуктами або водоростями (Пембрукшир, Кередігіон, Меріонетшир).

Основні продукти валлійської кухні

Першочерговий продукт-крупа і хліб. Протягом історії, основними крупами був овес або ячмінь, рідше – жито. З них робили хліб.

Використовується цибуля-порей, який навіть визнаний в якості національного овоча Уельсу.

Худоба-багатство кельтів, тому м’ясо місцевих корів, свиней і биків також один з головних продуктів. Існують навіть окремі місцеві породи корів і свиней. Відомі сири, наприклад – Керфіллі.

Національні продукти та напої

  • Коул-суп або бульйон, що складається з яловичини або баранини з додаванням цибулі-порею, моркви і сезонних овочів.
  • Бара Лор-блюдо, яке готується шляхом повільної варіння морських водоростей протягом 8-10 годин. Зазвичай подається з беконом.
  • Гламорганська ковбаса-це Вегетаріанська закуска, що складається з сиру, цибулі-порею та сухарів.
  • Валлійські тістечка-невеликі пиріжки, які готують на камені або сковороді, часто подають з родзинками. За консистенцією випічка схожа з пісочним печивом.

Національні напої в валлійській кухні мало поширені і обмежуються місцевим домашнім алкоголем, зазвичай це пиво і вино. Масштабно ведеться виробництво віскі. На початку ХХ століття створена компанія Welsh Whisky (Penderyn).