Чи є користь від лисичок?

Лисичка звичайна, або справжня, також відома під народною назвою Півник, є одним з найпоширеніших грибів в Росії і країнах Європи від скандинавських просторів і аж до узбережжя Середземномор’я. Вона відрізняється високими смаковими і поживними якостями, з неї можна приготувати виключно апетитні страви.


                                    Есть ли польза от лисичек?

Як виглядають, де ростуть

Янтарно-Жовті лисички, схожі на готові розкритися назустріч сонцю квіткові головки, добре помітні в змішаних лісах і березняках, але також іноді зустрічаються вони в хвойних лісах. Щоб набрати їх, зазвичай доводиться забиратися в саму гущавину, набагато рідше можна виявити їх на узліссях або галявинах. Але на щастя, вони ростуть купчасто — де знайшлася одна, там з величезною ймовірністю будуть і ще інші.

Вирушати на тихе полювання рекомендується з ілюстрованим визначником (на папері або з цифровим в смартфоні) або в компанії досвідченого грибника. Тому що лисички бувають різні-їстівні, умовно їстівні і помилкові.

Склад і калорійність

Користь від лисичок полягає в їх невисокій калорійності і насиченості протеїнами. У 100 г сирого продукту міститься всього 32 ккал. У них також присутній 89% води.

Вони належать до рекордсменів серед рослинних продуктів за вмістом вітаміну D2-в 100 г його міститься 5,3 мкг, що задовольняє добову потребу дорослої людини в ньому на 70%. Багаті ці дари лісу також вітамінами В2, В3 і В5. Якщо з’їсти ті ж 100 г продукту, то потреба в них буде закрита приблизно на 21%.

З мінералів в них міститься найбільше заліза і міді — 100 г продукту покривають добову норму їх вживання приблизно на 38%.

Корисні і лікувальні властивості

Невисока калорійність і білкова насиченість дозволяють включати лисички в раціони для схуднення і спортивного харчування. Крім того, ці гриби:

  • підвищують фізичну витривалість;
  • сприяють виробленню гормонів “радості” не гірше шоколаду;
  • прискорюють регенерацію тканин;
  • сприяють процесу оновлення крові.

Розкриваючи тему про те, чи є користь від лисичок, варто уточнити, що вони зберігають свій чудовий смак і користь, в тому числі і в сушеному вигляді. Їх рекомендується їсти взимку-для зміцнення імунітету і поліпшення терморегуляції організму.

Чи можна вагітним і годуючим жінкам

Дієтологи не забороняють майбутнім і годуючим матусям їсти гриби. Але рекомендується не захоплюватися ними в консервованому вигляді — щоб не викликати в організмі надлишок солей, що шкідливо для нирок.

З якого віку можна давати дітям

Дієтологи не рекомендують давати діткам будь-які гриби раніше 5 років-оскільки їх білки, на відміну від тих, які містяться в м’ясі, бобових і молочних продуктів, особливо складно засвоюються, вимагають вироблення особливих ферментів підшлункової і повністю сформованої кишкової мікрофлори.

Чи можуть бути шкідливі

При захворюваннях шлунково-кишкового тракту незважаючи на корисні якості лисичок варто обмежити їх кількість в раціоні. Крім того, за рахунок високого вмісту білка, їх не рекомендується їсти багато людям з порушеннями функцій нирок.

Як і скільки зберігати

У свіжому вигляді гриби зберігаються не більше 6-8 годин — за цей час потрібно встигнути їх перебрати, вимити і почистити. На щастя, цей вид практично не доставляє клопоту — лисички вкрай рідко виявляються червивими. Прибравши дари лісу в холодильник, їх можна зберегти в свіжому вигляді на 2 доби максимум. При температурі -18…-24℃ у морозилці гриби можуть лежати до 1 року.

Як приготувати: рецепти

Щоб отримати більше користі від лисичок, важливо не піддавати їх занадто довгій тепловій обробці. Тоді вони стають «гумовими», а білок в них руйнується. З цих грибів готують перші і другі страви. Їх можна консервувати, подавати в складі закусок і салатів.

Лисички смажені з картоплею

Щоб картопля вийшла рум’яної і не стала схоже на пюре, краще вибирати сорти із середнім вмістом крохмалю. 

Для приготування потрібно:

  • 5 невеликих картоплин;
  • 300 г свіжих грибів;
  • 7 ст. л. сметани;
  • 1 ч. л. солі;
  • за смаком чорний мелений перець;
  • масло рослинне для смаження.

Процес приготування виглядає наступним чином:

  • Лисички на 10 хвилин опустити в киплячу підсолену воду.
  • Картоплю очистити і нарізати скибочками.
  • Викласти картоплю на сковороду з розігрітим маслом, обсмажити на сильному вогні 10 хвилин.
  • Додати дари лісу і відрахувати на жарку ще 15 хвилин, поки всі продукти не стануть золотистими. Посолити, поперчити.
  • Перед подачею змішати зі сметаною.
  • Салат з лисичками

    Ця страва дуже популярно в південних областях Італії. Щоб приготувати його потрібно:

    • 200 г консервованих лисичок;
    • 1 банка консервованого тунця;
    • 3 відварених яйця;
    • 1 яблуко;
    • 50 г макаронів на зразок ріжків;
    • натуральний йогурт за смаком;
    • діжонська гірчиця за смаком.

    Процес приготування:

  • Гриби порізати дрібно.
  • Яйця порубати кубиками.
  • Яблуко очистити і нарізати соломкою.
  • Макарони відварити до готовності.
  • Все перемішати.