Лисичка звичайна, або справжня, також відома під народною назвою Півник, є одним з найпоширеніших грибів в Росії і країнах Європи від скандинавських просторів і аж до узбережжя Середземномор’я. Вона відрізняється високими смаковими і поживними якостями, з неї можна приготувати виключно апетитні страви.
Як виглядають, де ростуть
Янтарно-Жовті лисички, схожі на готові розкритися назустріч сонцю квіткові головки, добре помітні в змішаних лісах і березняках, але також іноді зустрічаються вони в хвойних лісах. Щоб набрати їх, зазвичай доводиться забиратися в саму гущавину, набагато рідше можна виявити їх на узліссях або галявинах. Але на щастя, вони ростуть купчасто — де знайшлася одна, там з величезною ймовірністю будуть і ще інші.
Вирушати на тихе полювання рекомендується з ілюстрованим визначником (на папері або з цифровим в смартфоні) або в компанії досвідченого грибника. Тому що лисички бувають різні-їстівні, умовно їстівні і помилкові.
Склад і калорійність
Користь від лисичок полягає в їх невисокій калорійності і насиченості протеїнами. У 100 г сирого продукту міститься всього 32 ккал. У них також присутній 89% води.
Вони належать до рекордсменів серед рослинних продуктів за вмістом вітаміну D2-в 100 г його міститься 5,3 мкг, що задовольняє добову потребу дорослої людини в ньому на 70%. Багаті ці дари лісу також вітамінами В2, В3 і В5. Якщо з’їсти ті ж 100 г продукту, то потреба в них буде закрита приблизно на 21%.
З мінералів в них міститься найбільше заліза і міді — 100 г продукту покривають добову норму їх вживання приблизно на 38%.
Корисні і лікувальні властивості
Невисока калорійність і білкова насиченість дозволяють включати лисички в раціони для схуднення і спортивного харчування. Крім того, ці гриби:
- підвищують фізичну витривалість;
- сприяють виробленню гормонів “радості” не гірше шоколаду;
- прискорюють регенерацію тканин;
- сприяють процесу оновлення крові.
Розкриваючи тему про те, чи є користь від лисичок, варто уточнити, що вони зберігають свій чудовий смак і користь, в тому числі і в сушеному вигляді. Їх рекомендується їсти взимку-для зміцнення імунітету і поліпшення терморегуляції організму.
Чи можна вагітним і годуючим жінкам
Дієтологи не забороняють майбутнім і годуючим матусям їсти гриби. Але рекомендується не захоплюватися ними в консервованому вигляді — щоб не викликати в організмі надлишок солей, що шкідливо для нирок.
З якого віку можна давати дітям
Дієтологи не рекомендують давати діткам будь-які гриби раніше 5 років-оскільки їх білки, на відміну від тих, які містяться в м’ясі, бобових і молочних продуктів, особливо складно засвоюються, вимагають вироблення особливих ферментів підшлункової і повністю сформованої кишкової мікрофлори.
Чи можуть бути шкідливі
При захворюваннях шлунково-кишкового тракту незважаючи на корисні якості лисичок варто обмежити їх кількість в раціоні. Крім того, за рахунок високого вмісту білка, їх не рекомендується їсти багато людям з порушеннями функцій нирок.
Як і скільки зберігати
У свіжому вигляді гриби зберігаються не більше 6-8 годин — за цей час потрібно встигнути їх перебрати, вимити і почистити. На щастя, цей вид практично не доставляє клопоту — лисички вкрай рідко виявляються червивими. Прибравши дари лісу в холодильник, їх можна зберегти в свіжому вигляді на 2 доби максимум. При температурі -18…-24℃ у морозилці гриби можуть лежати до 1 року.
Як приготувати: рецепти
Щоб отримати більше користі від лисичок, важливо не піддавати їх занадто довгій тепловій обробці. Тоді вони стають «гумовими», а білок в них руйнується. З цих грибів готують перші і другі страви. Їх можна консервувати, подавати в складі закусок і салатів.
Лисички смажені з картоплею
Щоб картопля вийшла рум’яної і не стала схоже на пюре, краще вибирати сорти із середнім вмістом крохмалю.
Для приготування потрібно:
- 5 невеликих картоплин;
- 300 г свіжих грибів;
- 7 ст. л. сметани;
- 1 ч. л. солі;
- за смаком чорний мелений перець;
- масло рослинне для смаження.
Процес приготування виглядає наступним чином:
Салат з лисичками
Ця страва дуже популярно в південних областях Італії. Щоб приготувати його потрібно:
- 200 г консервованих лисичок;
- 1 банка консервованого тунця;
- 3 відварених яйця;
- 1 яблуко;
- 50 г макаронів на зразок ріжків;
- натуральний йогурт за смаком;
- діжонська гірчиця за смаком.
Процес приготування: