Існує безліч рецептів приготування щуки, але найсмачнішими вважаються ті, які були приготовані на березі річки. Російські національні страви можуть сміливо включати щуку в сметані, холодець і юшку з цієї риби. Багатьом сподобається щука, фарширована овочами. Розглянемо різні варіанти, які можна приготувати в домашніх умовах.
Щука в сметанному соусі
Приготувавши рибу за цим рецептом, ви отримаєте соковиту і ніжну щуку. Риба запікається в духовці з додаванням сиру, лимона, цибулі і спеціальних спецій.
Які продукти знадобляться:
- Щука -1 кілограм;
- Цибуля ріпчаста – 1-2 штуки;
- Вершкове масло – 50 грамів;
- Сметана – 1 склянка;
- Сир – 50 грамів;
- Лавровий лист – 1 штука.;
- Чорний перець горошком – 4 штуки.;
- Вода або бульйон – 1 склянка;
- Лимонний сік -1/4 цілого лимона;
- Сіль – 0,5-0,75 чайної ложки.
Покрокове приготування:
- Щуку очистіть від луски і випатрайте. Ретельно вимийте його всередині. Голову також слід прибрати. Підготовлену рибу нарізати шматочками. Їх товщина не повинна бути більше 4 см. Посоліть шматочки.
- Очистіть від шкірки і наріжте кільцями.
- Візьміть вогнетривку каструлю і покладіть в неї щуку. Поверх риби викладаємо кільця цибулі, лавровий лист і перець.
- Вершкове масло наріжте шматочками і рівномірно розподіліть його по всій поверхні страви.
- Заливаємо блюдо сметаною і ставимо в духовку, яку слід розігріти до 190 градусів. Тушкуйте щуку протягом півгодини, періодично підливаючи сік, що виходить. Повторюйте це кожні 10 хвилин.
- Поки риба готується, натріть на тертці сир. Підберіть дрібну тертку, щоб отримати сир дрібної консистенції.
- Перед закінченням приготування посипаємо щуку сиром і залишаємо її ще трохи потомитися у вимкненій духовці. Для повного приготування буде достатньо 10 хвилин.
- Злийте соус і злийте його. Додайте в соус воду або бульйон. Вичавіть сік лимона.
Дістаньте рибу з страви і викладіть її на тарілку. Полийте щуку приготованим соусом і прикрасьте часточками лимона.
Щука, фарширована власним м’ясом
Такий варіант риби підійде в якості холодної закуски.
Для його приготування знадобляться такі продукти:
- Щука (1-1,5 кг) – 1 штука;
- Цибуля ріпчаста – 1-2 штуки;
- Білий хліб – 200-250 грам;
- Молоко – 200 грам;
- Морква – 1 штука;
- Яйця варені – 1-2 штуки;
- Сало – 100-150 грам;
- Сіль – 1,5 чайної ложки.
Покрокова інструкція приготування:
- Для початку необхідно підготувати моркву з цибулею. Їх слід вимити і почистити.
- Очистіть щуку від луски. Промийте його. Відріжте у риби голову і видаліть нутрощі через отвір, що утворився. Ретельно промийте внутрішню частину щуки.
- Залийте білий хліб молоком. Вона повинна бути добре вимочена.
- Цибулю нашаткувати великими шматочками.
- Наступний етап дуже кропіткий. З м’яса необхідно зняти шкіру. Це складно, але можливо. Подрежьте шкірку по краю і зніміть її, як панчоху.
- На шкірі може залишитися філе. Його також необхідно видалити. Зніміть м’ясо з кісток і відкладіть в сторону. Голову щуки також слід очистити від залишків нутрощів. Видаліть зябра і промийте голову.
- М’ясо перекрутити, додати до нього перекручене свиняче сало, зварені круто яйця, розмочений і скручений білий хліб. У фарш додають перекручену цибулю і моркву. Все ретельно перемішати, посолити і поперчити.
- Духовку необхідно розігріти до 170 градусів. Наповнюємо фаршем шкіру щуки і її голову. Для цього слід загорнути у фольгу, причому необхідно зробити кілька шарів. Готуйте рибу в духовці близько 40 хвилин при температурі 170 градусів.
- Приготовану в духовці щуку перекладіть на блюдо і наріжте шматочками.
Щука, фарширована власним м’ясом, готова!
Щука в паніровці з горіховою крихтою
Цей варіант смаженої риби має неймовірний смак і аромат. Шматочки щуки виходять дуже соковитими і ніжними. Отже, які ж продукти будуть потрібні і як приготувати смачну закуску?
Продукти для приготування щуки в паніровці:
- Щука вагою близько 0,9-1 кілограма;
- Яйце – 1 штука;
- Панірувальні сухарі – 2 столові ложки;
- Волоські горіхи і арахіс – по 30 грамів;
- Борошно – 2 столові ложки;
- Лимонний сік – 1 столова ложка;
- Лимонна цедра – 0,5 чайної ложки;
- Сіль і чорний мелений перець – за смаком;
- Рослинна олія – для смаження.
Покрокове приготування:
- Підготуйте все заздалегідь, відмірявши всі сипучі продукти.
- Щуку очистіть від луски і випатрайте. Ретельно промийте його зовні і зсередини. Нарізати на шматочки, які зручно смажити. Покладіть їх в миску, поперчіть, посоліть. Сюди ж, в мисці, посипаємо лимонною цедрою і збризкуємо лимонним соком. На маринування піде близько 15 хвилин.
- Обсмажте волоські горіхи та арахіс на сковороді без олії. Сушіть до тих пір, поки шкірка арахісу не почне добре відходити.
- Арахіс і волоські горіхи подрібнити в крихту. Додайте до них панірувальні сухарі. Все перемішайте і додайте трохи солі.
- Розбийте яйце в миску і ретельно збийте його виделкою.
- Візьміть шматок риби, обваляйте його в борошні. Разом з борошняною посипкою занурте в яєчну суміш і обваляйте в панірувальній суміші з горіхів і панірувальних сухарів.
- Обсмажте рибу в паніровці на розпеченій сковороді з рослинним маслом. Обсмажуємо з двох сторін. Готовність можна визначити по золотистому кольору риби.
- Готові шматочки перекладіть на блюдо. Подавайте як закуску або разом з гарніром. Гарніром може послужити рис або картопля.
Панірування з суміші горіхів і панірувальних сухарів відбиває неприємний запах бруду, який притаманний річковій рибі і щуці зокрема.
Заливна щука
Це дуже смачне і красиве на вигляд блюдо. Варена риба зберігає форму, не ділиться на частини. Бульйон, завдяки використанню голів від різних риб, виходить дуже наваристим. У замороженому вигляді вона прозора і красиво виглядає.
Продукти для приготування холодцю з щуки в домашніх умовах:
- Щука – 1 штука (риби слід брати близько 800-900 грам);
- Голови і хвости від двох лящів для бульйону (з голів попередньо слід видалити зябра);
- Морква, петрушка, пастернак, селера – по половині кожного коренеплоду;
- Цибуля ріпчаста – 1 невелика головка;
- Коріння кропу і петрушки;
- Лавровий лист – 1 штука;
- Перець горошком – кілька штук;
- Сіль – за смаком;
- Желатин – одна упаковка.
Покрокове приготування з нюансами:
- Особливого рецепту приготування щуки не існує. Готується вона так само, як і з іншої річкової риби.
- Залийте головки і підготовлені хвостики двома літрами води. Доводимо до кипіння і знімаємо піну шумівкою. Зменшіть потужність плити. Додаємо спеції і овочі. Посоліть за смаком і варіть близько 20 хвилин. Кришку слід залишити прочиненою.
- Наріжте щуку на шматки, опустіть їх в бульйон і варіть близько 20 хвилин. Загальний час приготування залежить від розміру шматочків. Дістаньте відварену щуку і викладіть її на блюдо. Бульйон слід процідити через марлю і посолити за смаком. Ще в теплому вигляді його слід розбавити желатином. Інструкція по приготуванню є на упаковці з желатином. Деякі любителі «гостренького» додають в бульйон тертий хрін.
- Відокремте м’ясо від хребта, розрізавши шматки уздовж хребта. Видаліть шматочки кісток.
- Розділіть шматочки риби по мисках. У кожну миску наливаємо охолоджений бульйон до половини. Зверху прикрасьте шматочки риби відвареними овочами, рубаною зеленню, часточками лимона.
- Поставте пластини в прохолодне місце і залиште до повного замерзання. Після цього додаємо бульйон до країв і знову ставимо в холодне місце.
Після застигання холодець з щуки готовий до подачі!
Фарширована щука в духовці
Щука після варіння часто стає сухою. Щоб позбутися від цього, слід нафарширувати його соковитою і жирною начинкою. Соковита овочева начинка робить щуку ароматною і соковитою. Ця ж начинка може бути і гарніром.
Що потрібно для приготування:
- Велика щука – 1 штука (слід купувати рибу в 3-4 кілограми);
- Гречка – 1 склянка;
- Помідори – 3 штуки;
- Цибуля ріпчаста – 1 штука;
- Морква – 1 штука;
- Болгарський перець – 1 штука;
- Сіль і перець – за смаком;
- Соняшникова олія – 2 столові ложки;
- майонез – 2 столові ложки;
- Зелень – 50 грамів.
Покрокове приготування:
- Щуку вимийте, видаліть луску. Відокремте голову і видаліть нутрощі. Один раз промийте всю рибу.
- Відварюємо гречку до повної готовності.
- Цибулю з болгарським перцем і помідори нарізати кубиками.
- Морква необхідно натерти на крупній тертці. Зелень слід дрібно нарізати.
- Підготовлену моркву з цибулею обсмажити на олії до золотистого кольору. Багато олії наливати не потрібно, щоб овочі не вийшли занадто жирними.
- Змішайте в мисці відварену гречку, обсмажені овочі, нарізані помідори з болгарським перцем. Додайте зелень. Все перемішати, посолити, поперчити за бажанням і один раз перемішати.
- За цей час риба повинна просохнути. Натріть його сіллю і перцем. Змастіть верх і внутрішню частину майонезом. Всередину риби викласти підготовлену начинку.
- Духовку слід заздалегідь розігріти до 200 градусів. Перекладіть рибу на деко і поставте в духовку. На приготування піде близько 45 хвилин.
- Дістаньте рибу і прикрасьте її скибочками лимона.
У готовому вигляді фарширована щука виділяє незвичайний аромат. Соковита начинка цілком може стати повноцінним гарніром.
З щуки можна готувати різні страви, починаючи з цілих, запечених в духовці, і закінчуючи рибними котлетами. У той час як деякі рецепти з риби займають багато часу, інші вимагають мінімальної підготовки. Наприклад, в мультиварці щука готується дуже швидко. При цьому він залишається соковитим і ароматним. Холодець на щуку також не вимагає особливих навичок. Найголовніше – добре проварити щуку, щоб вийшов насичений відвар.
Знижка 10% на підписку!
Шефмаркет привозить продукти з рецептами, щоб можна було легко і смачно готувати в домашніх умовах. Замовляйте щотижневу доставку та отримуйте знижку 10% на все меню! Доставка завжди безкоштовна, навіть за місто.