Найсмачніші рецепти з щуки

Самые вкусные рецепты приготовления щуки - Здоров'я

Існує безліч рецептів приготування щуки, але найсмачнішими вважаються ті, які були приготовані на березі річки. Російські національні страви можуть сміливо включати щуку в сметані, холодець і юшку з цієї риби. Багатьом сподобається щука, фарширована овочами. Розглянемо різні варіанти, які можна приготувати в домашніх умовах.

Щука в сметанному соусі

Приготувавши рибу за цим рецептом, ви отримаєте соковиту і ніжну щуку. Риба запікається в духовці з додаванням сиру, лимона, цибулі і спеціальних спецій.

Які продукти знадобляться:

  • Щука -1 кілограм;
  • Цибуля ріпчаста – 1-2 штуки;
  • Вершкове масло – 50 грамів;
  • Сметана – 1 склянка;
  • Сир – 50 грамів;
  • Лавровий лист – 1 штука.;
  • Чорний перець горошком – 4 штуки.;
  • Вода або бульйон – 1 склянка;
  • Лимонний сік -1/4 цілого лимона;
  • Сіль – 0,5-0,75 чайної ложки.
Самые вкусные рецепты приготовления щуки - Здоров'я
Щука в сметанному соусі

Покрокове приготування:

  1. Щуку очистіть від луски і випатрайте. Ретельно вимийте його всередині. Голову також слід прибрати. Підготовлену рибу нарізати шматочками. Їх товщина не повинна бути більше 4 см. Посоліть шматочки.
  2. Очистіть від шкірки і наріжте кільцями.
  3. Візьміть вогнетривку каструлю і покладіть в неї щуку. Поверх риби викладаємо кільця цибулі, лавровий лист і перець.
  4. Вершкове масло наріжте шматочками і рівномірно розподіліть його по всій поверхні страви.
  5. Заливаємо блюдо сметаною і ставимо в духовку, яку слід розігріти до 190 градусів. Тушкуйте щуку протягом півгодини, періодично підливаючи сік, що виходить. Повторюйте це кожні 10 хвилин.
  6. Поки риба готується, натріть на тертці сир. Підберіть дрібну тертку, щоб отримати сир дрібної консистенції.
  7. Перед закінченням приготування посипаємо щуку сиром і залишаємо її ще трохи потомитися у вимкненій духовці. Для повного приготування буде достатньо 10 хвилин.
  8. Злийте соус і злийте його. Додайте в соус воду або бульйон. Вичавіть сік лимона.

Дістаньте рибу з страви і викладіть її на тарілку. Полийте щуку приготованим соусом і прикрасьте часточками лимона.

Щука, фарширована власним м’ясом

Такий варіант риби підійде в якості холодної закуски.

Для його приготування знадобляться такі продукти:

  • Щука (1-1,5 кг) – 1 штука;
  • Цибуля ріпчаста – 1-2 штуки;
  • Білий хліб – 200-250 грам;
  • Молоко – 200 грам;
  • Морква – 1 штука;
  • Яйця варені – 1-2 штуки;
  • Сало – 100-150 грам;
  • Сіль – 1,5 чайної ложки.
Самые вкусные рецепты приготовления щуки - Здоров'я
Щука, фарширована власним м’ясом

Покрокова інструкція приготування:

  1. Для початку необхідно підготувати моркву з цибулею. Їх слід вимити і почистити.
  2. Очистіть щуку від луски. Промийте його. Відріжте у риби голову і видаліть нутрощі через отвір, що утворився. Ретельно промийте внутрішню частину щуки.
  3. Залийте білий хліб молоком. Вона повинна бути добре вимочена.
  4. Цибулю нашаткувати великими шматочками.
  5. Наступний етап дуже кропіткий. З м’яса необхідно зняти шкіру. Це складно, але можливо. Подрежьте шкірку по краю і зніміть її, як панчоху.
  6. На шкірі може залишитися філе. Його також необхідно видалити. Зніміть м’ясо з кісток і відкладіть в сторону. Голову щуки також слід очистити від залишків нутрощів. Видаліть зябра і промийте голову.
  7. М’ясо перекрутити, додати до нього перекручене свиняче сало, зварені круто яйця, розмочений і скручений білий хліб. У фарш додають перекручену цибулю і моркву. Все ретельно перемішати, посолити і поперчити.
  8. Духовку необхідно розігріти до 170 градусів. Наповнюємо фаршем шкіру щуки і її голову. Для цього слід загорнути у фольгу, причому необхідно зробити кілька шарів. Готуйте рибу в духовці близько 40 хвилин при температурі 170 градусів.
  9. Приготовану в духовці щуку перекладіть на блюдо і наріжте шматочками.

Щука, фарширована власним м’ясом, готова!

Щука в паніровці з горіховою крихтою

Цей варіант смаженої риби має неймовірний смак і аромат. Шматочки щуки виходять дуже соковитими і ніжними. Отже, які ж продукти будуть потрібні і як приготувати смачну закуску?

Продукти для приготування щуки в паніровці:

  • Щука вагою близько 0,9-1 кілограма;
  • Яйце – 1 штука;
  • Панірувальні сухарі – 2 столові ложки;
  • Волоські горіхи і арахіс – по 30 грамів;
  • Борошно – 2 столові ложки;
  • Лимонний сік – 1 столова ложка;
  • Лимонна цедра – 0,5 чайної ложки;
  • Сіль і чорний мелений перець – за смаком;
  • Рослинна олія – для смаження.
Самые вкусные рецепты приготовления щуки - Здоров'я
Щука в паніровці з горіховою крихтою

Покрокове приготування:

  1. Підготуйте все заздалегідь, відмірявши всі сипучі продукти.
  2. Щуку очистіть від луски і випатрайте. Ретельно промийте його зовні і зсередини. Нарізати на шматочки, які зручно смажити. Покладіть їх в миску, поперчіть, посоліть. Сюди ж, в мисці, посипаємо лимонною цедрою і збризкуємо лимонним соком. На маринування піде близько 15 хвилин.
  3. Обсмажте волоські горіхи та арахіс на сковороді без олії. Сушіть до тих пір, поки шкірка арахісу не почне добре відходити.
  4. Арахіс і волоські горіхи подрібнити в крихту. Додайте до них панірувальні сухарі. Все перемішайте і додайте трохи солі.
  5. Розбийте яйце в миску і ретельно збийте його виделкою.
  6. Візьміть шматок риби, обваляйте його в борошні. Разом з борошняною посипкою занурте в яєчну суміш і обваляйте в панірувальній суміші з горіхів і панірувальних сухарів.
  7. Обсмажте рибу в паніровці на розпеченій сковороді з рослинним маслом. Обсмажуємо з двох сторін. Готовність можна визначити по золотистому кольору риби.
  8. Готові шматочки перекладіть на блюдо. Подавайте як закуску або разом з гарніром. Гарніром може послужити рис або картопля.

Панірування з суміші горіхів і панірувальних сухарів відбиває неприємний запах бруду, який притаманний річковій рибі і щуці зокрема.

Заливна щука

Це дуже смачне і красиве на вигляд блюдо. Варена риба зберігає форму, не ділиться на частини. Бульйон, завдяки використанню голів від різних риб, виходить дуже наваристим. У замороженому вигляді вона прозора і красиво виглядає.

Продукти для приготування холодцю з щуки в домашніх умовах:

  • Щука – 1 штука (риби слід брати близько 800-900 грам);
  • Голови і хвости від двох лящів для бульйону (з голів попередньо слід видалити зябра);
  • Морква, петрушка, пастернак, селера – по половині кожного коренеплоду;
  • Цибуля ріпчаста – 1 невелика головка;
  • Коріння кропу і петрушки;
  • Лавровий лист – 1 штука;
  • Перець горошком – кілька штук;
  • Сіль – за смаком;
  • Желатин – одна упаковка.
Самые вкусные рецепты приготовления щуки - Здоров'я
Заливна щука

Покрокове приготування з нюансами:

  1. Особливого рецепту приготування щуки не існує. Готується вона так само, як і з іншої річкової риби.
  2. Залийте головки і підготовлені хвостики двома літрами води. Доводимо до кипіння і знімаємо піну шумівкою. Зменшіть потужність плити. Додаємо спеції і овочі. Посоліть за смаком і варіть близько 20 хвилин. Кришку слід залишити прочиненою.
  3. Наріжте щуку на шматки, опустіть їх в бульйон і варіть близько 20 хвилин. Загальний час приготування залежить від розміру шматочків. Дістаньте відварену щуку і викладіть її на блюдо. Бульйон слід процідити через марлю і посолити за смаком. Ще в теплому вигляді його слід розбавити желатином. Інструкція по приготуванню є на упаковці з желатином. Деякі любителі «гостренького» додають в бульйон тертий хрін.
  4. Відокремте м’ясо від хребта, розрізавши шматки уздовж хребта. Видаліть шматочки кісток.
  5. Розділіть шматочки риби по мисках. У кожну миску наливаємо охолоджений бульйон до половини. Зверху прикрасьте шматочки риби відвареними овочами, рубаною зеленню, часточками лимона.
  6. Поставте пластини в прохолодне місце і залиште до повного замерзання. Після цього додаємо бульйон до країв і знову ставимо в холодне місце.

Після застигання холодець з щуки готовий до подачі!

Фарширована щука в духовці

Щука після варіння часто стає сухою. Щоб позбутися від цього, слід нафарширувати його соковитою і жирною начинкою. Соковита овочева начинка робить щуку ароматною і соковитою. Ця ж начинка може бути і гарніром.

Що потрібно для приготування:

  • Велика щука – 1 штука (слід купувати рибу в 3-4 кілограми);
  • Гречка – 1 склянка;
  • Помідори – 3 штуки;
  • Цибуля ріпчаста – 1 штука;
  • Морква – 1 штука;
  • Болгарський перець – 1 штука;
  • Сіль і перець – за смаком;
  • Соняшникова олія – 2 столові ложки;
  • майонез – 2 столові ложки;
  • Зелень – 50 грамів.
Самые вкусные рецепты приготовления щуки - Здоров'я
Фарширована щука в духовці

Покрокове приготування:

  1. Щуку вимийте, видаліть луску. Відокремте голову і видаліть нутрощі. Один раз промийте всю рибу.
  2. Відварюємо гречку до повної готовності.
  3. Цибулю з болгарським перцем і помідори нарізати кубиками.
  4. Морква необхідно натерти на крупній тертці. Зелень слід дрібно нарізати.
  5. Підготовлену моркву з цибулею обсмажити на олії до золотистого кольору. Багато олії наливати не потрібно, щоб овочі не вийшли занадто жирними.
  6. Змішайте в мисці відварену гречку, обсмажені овочі, нарізані помідори з болгарським перцем. Додайте зелень. Все перемішати, посолити, поперчити за бажанням і один раз перемішати.
  7. За цей час риба повинна просохнути. Натріть його сіллю і перцем. Змастіть верх і внутрішню частину майонезом. Всередину риби викласти підготовлену начинку.
  8. Духовку слід заздалегідь розігріти до 200 градусів. Перекладіть рибу на деко і поставте в духовку. На приготування піде близько 45 хвилин.
  9. Дістаньте рибу і прикрасьте її скибочками лимона.

У готовому вигляді фарширована щука виділяє незвичайний аромат. Соковита начинка цілком може стати повноцінним гарніром.

З щуки можна готувати різні страви, починаючи з цілих, запечених в духовці, і закінчуючи рибними котлетами. У той час як деякі рецепти з риби займають багато часу, інші вимагають мінімальної підготовки. Наприклад, в мультиварці щука готується дуже швидко. При цьому він залишається соковитим і ароматним. Холодець на щуку також не вимагає особливих навичок. Найголовніше – добре проварити щуку, щоб вийшов насичений відвар.

Знижка 10% на підписку!

 Самые вкусные рецепты приготовления щуки - Здоров'я

Шефмаркет привозить продукти з рецептами, щоб можна було легко і смачно готувати в домашніх умовах. Замовляйте щотижневу доставку та отримуйте знижку 10% на все меню! Доставка завжди безкоштовна, навіть за місто.