Запечений окунь в духовці вважається ніжним і дієтичним блюдом, рецепти з риби досить різноманітні. Запікати його можна цілком, шматочками, у фользі або на решітці, окремо або з овочами. При приготуванні риби в духовці всі корисні речовини зберігаються, а смак страви залишається більш натуральним і натуральним.
Існує безліч способів приготування окуня в духовці. Блюдо вийде дуже ніжним і дивовижним, якщо використовувати червоного морського окуня. Ця риба багата легкозасвоюваним білком, жиророзчинними вітамінами, амінокислотами. Має низьку калорійність. Тому вживати окуня в їжу можна досить часто. Це не зашкодить фігурі!
Морський окунь в духовці: рецепти з фото
Найпростіше приготувати морського окуня в духовці у фользі, рецепти, як правило, передбачають запікання риби з лимоном і спеціями. З прянощів найбільш підходящі чорний перець, орегано, сушений базилік, майоран, чебрець. З цитрусових можна використовувати не тільки лимон. Він підкреслить ніжний смак риби, апельсинів або мандаринів. Можна додавати цитрусові у фольгу при запіканні, або робити з них соус.
При роботі з замороженою сировиною рибу необхідно правильно розморожувати. Оптимальний варіант – тримати продукт в холодильнику до повного розморожування. В цьому випадку вода буде рівномірно розподілена і м’ясо буде соковитим. Екстрене розморожування, наприклад, заливання риби окропом, використовувати не варто. В цьому випадку м’ясо вийде сухим і жорстким.
Морський окунь, запечений в духовці, найпростіший рецепт
М’ясо морського окуня дуже ніжне. Кісток в рибі мало. Тому страва припаде до смаку навіть дітям, які не люблять рибні страви. Наведений нижче рецепт є найпростішим. Потрібно просто загорнути тушку у фольгу, приправити її лимонним соком або перекласти часточки лимона.
Назвати сібаса звичною стравою навряд чи вийде. Тому він ідеально підходить як для святкового столу, так і для особливих випадків.
Інгредієнти:
- Тушка окуня – 1 штука близько 400-500 грам;
- Лимон – 1/2 штуки;
- Сіль, чорний мелений перець за смаком;
- Спеції для риби за смаком.
Спосіб приготування:
- Очистіть тушку риби, видаліть всі нутрощі і плавники, промийте і висушіть;
- Посолити, поперчити тушку, додати спеції;
- Лимон нарізати скибочками;
- Зробіть на тушці надрізи по 0,5 сантиметра. Вставте в них кружечок лимона;
- Загорніть тушку у фольгу. Зробити це можна у вигляді цукерки;
- Готуйте тушку при 200 градусах протягом 30-35 хвилин;
- Розгорніть окуня і відправте його в духовку ще на 10 хвилин, поки не випарується сік, а шкіра не підрум’яниться;
- Гаряче блюдо подається самостійно або в поєднанні з круп’яними або овочевими гарнірами.
Сибас у фользі в духовці: рецепт під сирною скоринкою
Дуже ніжна риба під ароматною сирною скоринкою виглядає апетитно. Під час його приготування по кухні розповсюджуються чарівні аромати. Тому дочекатися закінчення часу приготування буде дуже складно!
Рецепт передбачає використання овочів і грибів. Тому виходить повноцінне друге блюдо, яке ідеально підійде як для вечері, так і для особливих випадків. Щоб отримати хрустку сирну скоринку, блюдо необхідно запікати під відкритою кришкою. Сир не тільки розплавиться, але і трохи підсмажиться і стане хрустким.
Інгредієнти:
- Філе морського окуня – 600 грамів;
- Будь-які гриби – 300 грамів. Краще брати королівські гриби або білі гриби. В цьому випадку блюдо буде більш ароматним;
- Стиглі помідори – 2 штуки;
- Твердий сир – 100 грам;
- Сметана – 5 столових ложок;
- Яйце куряче – 1 штука;
- Вершкове масло – 2 неповні столові ложки;
- Цибуля ріпчаста – 1 штука;
- Чорний перець горошком – 5 горошин;
- Лимонний сік – 2 столові ложки;
- Корінь імбиру – 1 см;
- Посоліть за смаком.
Спосіб приготування:
- Добре промийте філе під проточною холодною водою;
- Корінь імбиру натерти в ступку на дрібній тертці, покласти перець і сіль.
- Подрібнити масу до однорідного стану;
- Змішайте спеції з лимонним соком. Отриманою масою натріть окуня і залиште рибу маринуватися приблизно на 20-30 хвилин;
- Обсмажте на сковороді цибулю на вершковому маслі. Як тільки він стане золотисто-коричневого кольору, додаємо нарізані гриби і обсмажуємо до напівготовності;
- Сир натерти на крупній тертці і змішати зі сметаною;
- У мисці збиваємо яйце до однорідності і додаємо його в сирно-сметанну масу;
- Обсмажити філе на сковороді до золотистої скоринки;
- Помідори вимити, спеціальним ножем зняти шкірку, нарізати тонкими кільцями;
- Потім викласти рибу в змащене маслом деко, зверху додати гриби з цибулею, помідори і полити сирним соусом;
- Запікайте блюдо при 180 градусах близько 20-25 хвилин.
Простий рецепт: морський окунь в духовці у фользі з овочами
Якщо ви замислюєтеся про те, як смачно приготувати окуня в духовці для подачі повноцінного блюда до столу, то запікайте рибу разом з овочами. Овочі можна брати будь-які. А ось до риби найкраще поєднуються морква, селера, помідори, цибуля.
Страва виходить з приємним кислуватим присмаком. Для його додання потрібно використовувати огірковий розсіл. Розсіл повинен бути з маринованих огірків. Якщо взяти воду з-під маринованих огірків, то смак буде зовсім іншим.
Інгредієнти:
- Філе морського окуня – 800 грамів;
- Молода цибуля ріпчаста – 8 невеликих головок;
- Морква – 1 середня;
- Помідор – 2 штуки, середній;
- Корінь селери – 1 штука;
- Вершкове масло – 1 неповна столова ложка;
- Огірковий розсіл – 5 столових ложок;
- Борошно – 2 столові ложки;
- Свіжа петрушка – кілька гілочок;
- Чорний мелений перець і сіль за смаком.
Спосіб приготування:
- Філе нарізати середніми шматочками з урахуванням кількості порцій;
- Помідори очистити від шкірки, нарізати кільцями;
- Цибулю розрізати на 2-4 частини, в залежності від розміру;
- Зелень петрушки, селери подрібнити;
- Моркву нарізати кубиками або півкільцями;
- На змащене маслом деко спочатку покладіть коріння, потім цибулю, помідори і рибу. Кожен шар потрібно злегка поперчити і посолити, щоб блюдо не вийшло прісним;
- Заливаємо масу розсолом і тушкуємо блюдо при 180 градусах 15 хвилин під закритою кришкою;
- Відкрийте кришку, злийте сік, що утворився;
- Посипаємо масу сіллю, перцем і борошном, акуратно перемішуємо і ставимо в духовку ще на 10 хвилин. Збільште температуру до 200 градусів.
Рецепт приготування окуня в духовці досить простий. При цьому можна експериментувати з гарнірами і соусами. Класичним рецептом страви з риби є рисовий. Що стосується соусів, то найкраще підійде традиційна біла, вершкова заправка. У будь-якому випадку подавати рибу потрібно з лимоном. Скибочку краще класти на блюдо при подачі на стіл, щоб можна було вичавити ту кількість соку, яке необхідно для підкреслення ніжного смаку готової риби.