Влітку, коли хочеться побалувати себе чимось смачненьким, ідеально підійде горбуша на мангалі, на мангалі рецепт її приготування досить простий. Рибу не потрібно довго маринувати. Щоб витримати горбушу в маринаді, знадобиться всього півгодини. Можна нарізати рибу на стейки, шматочки по 5 см або смажити цілком.
На відміну від жирних сортів червоної риби, рожева трохи сухувата на смак. Щоб отримати соковиту горбушу на грилі, рецепти маринадів повинні включати жирові компоненти. Риба, приготована на багатті, зберігає всі корисні речовини. Крім того, він має приємний аромат диму. Що підвищує апетит і покращує настрій! Можна готувати рибу з овочами. З цього вийде повноцінне друге блюдо, яке підійде не тільки для відпочинку на природі, але і прикрасить святкову вечерю.
Ніжна горбуша на багатті: рецепт смачної страви з секретами приготування
Горбушу слід підготувати перед маринуванням. Для цього потрібно вимити рибу, очистити її від луски і випатрати. Голову і хвіст краще не відрізати. В цьому випадку блюдо вийде більш соковитим і ніжним. Безпосередньо перед запіканням тушку змащують рослинним маслом. Завдяки цій маніпуляції риба не буде прилипати до решітки.
Якщо планується готувати цілі тушки на вугіллі, то на шкірі слід робити надрізи. Можна нафарширувати рибу спеціями, зеленню, часником, лимоном. Блюдо буде набагато смачніше, якщо подавати його з соусами. Горбуша у фользі дуже смачна. Рецепт його приготування представлений нижче.
Інгредієнти:
· Філе горбуші – 500 грамів;
· Червона цибуля – 2 головки;
· Часник – 3 зубчики;
· Оливкова олія – 2 столові ложки. Можна використовувати звичайне рослинне масло. Але оливкова олія більш ароматна;
· Спеції для риби – за смаком;
· Жирна сметана – 1 склянка;
· Лимон – 1 штука;
· Подрібнена свіжа зелень – 3 столові ложки;
· Волоські горіхи – 100 грамів.

Спосіб приготування:
- Промийте філе. Ми будемо використовувати його в повному обсязі;
- Цибулю нарізати півкільцями;
- Лимон вимийте, покатайте його кілька разів по столу, притискаючи рукою.
- Повинен йти специфічний цитрусовий запах. Розріжте лимон на дві половинки і виділіть сік. Залишки лимона викидати не варто. Його слід нарізати скибочками по 3-4 мм;
- У ємності змішайте оливкову олію з лимонним соком, пропущеним через прес часником, зеленню. Додайте в соус трохи солі і додайте чорний перець/спеції за смаком. Замість солі можна використовувати соєвий соус;
- Умочити філе в соус;
- Викладаємо філе на фольгу, додавши все соус. Загорніть фольгу в конвертик, щоб соус не витікав;
- Готуйте рибу на грилі протягом 20 хвилин. Після цього переверніть решітку і варіть ще 10 хвилин;
- Поки риба запікається, приготуйте соус. Для цього волоські горіхи переберіть, очистіть від жорстких серединок, пропустіть через блендер. Не варто подрібнювати занадто дрібно;
- Волоські горіхи змішати зі сметаною, сіллю і чорним меленим перцем. Подавайте отриманий соус з горбушею.
Ніжна горбуша на мангалі: рецепти з фото
Риба виходить дуже ніжною, якщо її нарізати невеликими шматочками і замаринувати. До горбуші ідеально підходять лимон і гірчиця. Можна взяти покупну гірчицю або зробити її самостійно – все залежить від часу, який ви готові витратити на приготування страви.
Шашлик з горбуші готується за 15 хвилин на розпеченому вугіллі. Важливо, щоб не було відкритого вогню. В іншому випадку шматочки підгорять. Не забувайте вчасно перевертати шматочки, щоб вони рівномірно пропеклися з усіх боків.
Інгредієнти:
· Горбуша – 2 кг;
· Рослинна олія – 5 столових ложок;
· Гірчиця – 3 столові ложки;
· Цибуля ріпчаста – 2-3 головки. Краще використовувати червону цибулю, так як він має більш ніжний смак без гіркоти;
· Оцет 6% – 1 чайна ложка;
· Сіль і спеції для риби – за смаком.

Спосіб приготування інгредієнтів:
- Горб промивають, ріжуть на філе і нарізають шматочками по 4-5 см.
- Цибулю нарізають півкільцями і трохи притискають. Цибуля повинна дати сік;
- У мисці змішайте рослинне масло з оцтом і гірчицею, додайте сіль і спеції, перемішайте;
- Змішайте шматочки з маринадом і цибулею. Залиште на 20-30 хвилин. Як правило, риба встигне промаринуватися, поки вугілля прогорять;
- Насадити шматочки горбуші на шампури, чергуючи з кільцями цибулі, довести шашлик до готовності. Ви можете покласти рибу разом з цибулею на гриль;
- Горбуша на грилі хороша, як в холодному, так і в гарячому вигляді. Подавати його краще з великою кількістю свіжих овочів і зелені.
Горбуша на мангалі на мангалі рецепт з Італії
Рибу на розпеченому вугіллі готують не тільки в Росії. В Італії горбуша також досить популярна. Його смажать разом з маринованими овочами, по черзі насаджуючи на шампур шматочки риби і овочів.
Блюдо виходить дуже красивим, ситним, а головне – корисним. Адже овочі, приготовані на грилі, так само як і риба, зберігають всі корисні речовини. Блюдо виходить настільки смачним і ароматним, що з’їдається дуже швидко. Тому його слід готувати більше!
Інгредієнти:
· Горбуша – 1 велика;
· Помідори – 4 штуки;
· Тертий хрін – 3 чайні ложки;
· Лимонний сік – 1 лимон;
· Цибуля ріпчаста – 4 головки;
· Баклажани – 2 середніх;
· Кабачок – 1 великий;
· Помідори черрі – 20 штук;
· Рослинна олія – 3 столові ложки;
· Твердий сир – 200 грамів (за бажанням).

Спосіб приготування:
- Рибу вимийте, очистіть від шкірки, випатрайте і наріжте досить великими шматками;
- Помідори промити, очистити від шкірки, пропустити через блендер;
- Змішати томатне пюре з лимонним соком, тертим хріном, сіллю і спеціями;
- Отриманим маринадом залити рибу і добре перемішати;
- Дві цибулини нарізати півкільцями і додати до риби. Ще раз добре перемішайте вміст ємності;
- Баклажани нарізати скибочками, посипати сіллю і залишити на 20 хвилин.
- Після цього баклажани вимити, змішати з рослинним маслом і обсмажити на решітці до м’якості;
- Додаємо до баклажанів шматочки риби, кільця кабачків, помідори черрі і цибулю, розрізані на 4 частини. Перед тим як викласти овочі на гриль, їх потрібно змішати з рослинним маслом, трохи посолити і поперчити;
- Запікайте блюдо, скропивши трохи маринадом;
- Після приготування горбушу і овочі можна посипати тертим сиром.
Під час приготування горбуші важливо не переварити рибу. Адже вона може стати сухою і твердою. У маринад слід додати оливкову олію, яке зробить блюдо більш соковитим і ароматним. Оливкова олія не дасть рибі перетворитися в вугілля. Адже воно пригорає набагато менше, ніж звичайне рослинне масло.