Смачні рецепти свинячої рульки, запеченої в духовці

Вкусные рецепты свиной рульки, запеченной в духовке - Здоров'я

У Німеччині та Чехії серед святкових страв особливою популярністю користується свиняча рулька, запечена в духовці, рецепт цього продукту популярний і в Росії. Соковита і ніжна м’ясна частина з глянсовою скоринкою стане ідеальною стравою для великої компанії. Продукт має високу калорійність. Завдяки своїй жирності він відмінно зігріває і насичує. У той же час вживати його в їжу часто не можна. Щоб знизити жирність готової страви, рульку слід доповнити квашеною або тушкованою капустою, свіжими овочами, печеними яблуками та іншими ситними низькокалорійними гарнірами.

Існує кілька способів приготування нижньої частини окосту. Шматок можна запікати різними способами або готувати за допомогою всіляких кухонних гаджетів. З нього виходять ароматні ласощі. Естетичний вигляд нижньої частини окосту залежить від способу приготування. Якщо ви хочете, щоб шкірка мала глянсову поверхню, то готувати слід в духовці. Якщо ви хочете відчути аромат диму, приготувати м’ясну частину вам допоможе мангал або гриль. Чи важливо, щоб м’ясо вийшло соковитим? Тоді використовуйте рукав для запікання!
Блюдо вийде неймовірно смачним, якщо врахувати певні секрети. Про них ми розповімо вам нижче!

Як смачно приготувати рульку в духовці? Ключові секрети

Звичайно ж, спочатку слід правильно вибрати шинку. Рулька повинна бути з тонкими жировими включеннями, мати світлу шкіру без плям. Якщо м’ясо дуже яскраве, неприродного кольору, то від його покупки краще відмовитися.

Вкусные рецепты свиной рульки, запеченной в духовке - Здоров'я
Як смачно приготувати рульку в духовці? Ключові секрети

Приготоване блюдо порадує вас смаковими характеристиками, якщо:

  • Підготуйте шматок правильно. Для цього м’ясну частину промивають, соскабливают, очищають від щетини, роблять надрізи;
  • Замаринуйте частину. Існує кілька способів маринування. Спочатку можна натерти шкіру сумішшю спецій. По-друге, спеції можна замінити сумішшю лимонного соку з соєвим соусом і часником;
  • Час запікання можна скоротити, якщо м’ясний шматок попередньо відварити в бульйоні з різними корінням. Деякі кухарі рекомендують замочувати м’ясну частину в холодній воді на кілька годин. Ця маніпуляція дозволить домогтися м’якості і соковитості м’якоті. Варити шинку можна не тільки у воді. Досвідчені кухарі рекомендують використовувати пиво або квас;
  • Шматок покриється золотистою скоринкою, якщо його попередньо обмазати медово-гірчичною заправкою.

Хвостовик слід купувати охолодженим. Вага повинна бути 1,5-2 кг.

Простий рецепт свинячої рульки в духовці

У чеських ресторанах задню частину м’яса просто запікають в духовці, не використовуючи ніяких підручних засобів у вигляді фольги або рукавів. Результат перевершить всі ваші очікування. Через кілька годин на столі буде найніжніша м’якоть з глазурованою скоринкою. Шматок вариться не у воді зі спеціями, а в пивному бульйоні, для якого слід купувати якісне пиво. Якщо ви не переносите цей алкогольний напій, то його цілком можна замінити квасом, який часто використовувався в старій Європі.

У представленому рецепті шматок не маринується. Його кип’ятять близько 1,5 години. М’ясну частину будемо варити на овочевому бульйоні. Тому він вийде яскравим на смак і ароматним.

Інгредієнти:

  • Охолоджена рулька – 1,5 кг;
  • Цибуля ріпчаста -2 штуки;
  • Морква – 1 штука;
  • Стебло селери – 2 штуки;
  • Цукор – 1 столова ложка;
  • Кмин – 1 столова ложка;
  • Сіль – 1 столова ложка;
  • Перець горошком – 1 столова ложка;
  • Кориця – 5 паличок;
  • Рослинна олія – 2 столові ложки;
  • Темне і світле пиво – по 1/2 літра;
  • Вода – 2 літри;
  • Рідкий мед – 100 грам;
  • Гірчиця Джон – 50 грам;
  • Бадьян – 3 штуки;
  • Лимонний сік – 50 мл.
Вкусные рецепты свиной рульки, запеченной в духовке - Здоров'я
Простий рецепт свинячої рульки в духовці

Спосіб приготування:

  1. Шматок вимити, обсушити паперовим рушником. При необхідності його слід обпалити;
  2. За допомогою тонкого, але гострого ножа надрізаємо шкіру по всій площі;
  3. Помістіть деталь в каструлю, залийте пивом і водою;
  4. Моркву, цибулю, корінь селери нарізати великими шматками і відправити в бульйон. Киньте туди спеції;
  5. Доведіть бульйон до кипіння. Тушкуйте його близько 1,5 години на повільному вогні;
  6. Поставте мед з бадьяном на вогонь і доведіть масу до кипіння. Потім додаємо лимонний сік, гірчицю. Перемішайте масу, потім вимкніть вогонь;
  7. Коли м’ясна частина приготується, вимкніть вогонь. Залиште шматок остигати при кімнатній температурі. Чи не виймати з бульйону;
  8. Розігрійте духовку до 180 градусів. Викладаємо м’ясну частину на жароміцний лист, змащений рослинним маслом. Поставте його в духовку на півгодини;
  9. Потім дістаньте шматочок, промажте приготовленої глазур’ю. Запікайте рульку при 200 градусах ще 15 хвилин. За цей час скоринка пропечеться і стане блискучою. Страва буде виглядати чудово!

Заправку або глазур можна приготувати і іншим способом. Для цього замість лимонного соку використовуємо соєвий соус, який почали використовувати зовсім недавно, але вже встигли зарекомендувати себе в складі глазурі.

Ароматний рецепт рульки, запеченої в духовці

М’ясна частина з овочами дуже оригінальна на смак. При спільному запіканні вдасться подати повноцінне блюдо, яке не вимагає доповнень. Овочі можна подавати будь-яким способом, але краще використовувати сезонні. Саме в останньому міститься велика кількість мінералів і вітамінів, багато з яких зберігаються при запіканні. Тому блюдо порадує не тільки своїми смаковими характеристиками, але і принесе безсумнівну користь для організму.

Важливо розуміти, що час приготування м’ясної частини набагато вище, ніж у овочів. Тому готувати їх слід окремо. Що стосується овочевої складової, то її можна запікати в рукаві, на грилі або будь-яким іншим зручним способом. Наприклад, можна просто протушкувати овочі на сковороді, або приготувати їх на пару до готовності. М’ясо відмінно поєднується не тільки з овочами, але і з грибами. Готувати гриби краще з овочевим гарніром.

Інгредієнти:

  • Свиняча рулька – 2 кг;
  • Гриби – 300 грам;
  • Картопля – 4 штуки;
  • Болгарський перець – 2 штуки;
  • Баклажани – 1 середнього розміру;
  • Кабачок – 1 штука;
  • М’ясний бульйон – 1 склянка;
  • Сіль, чорний мелений перець, розмарин – за смаком.
Вкусные рецепты свиной рульки, запеченной в духовке - Здоров'я
Ароматний рецепт рульки, запеченої в духовці

Спосіб приготування:

  1. Готують шматок так само, як і в попередньому рецепті;
  2. Змішайте в мисці сіль і спеції. Отриманою масою добре потріть шкіру. Суміш потрібно втирати в надрізи. Залиште шматок маринуватися на півгодини. Не варто ставити його в холодильник!
  3. Покладіть рульку в рукав і вилийте туди бульйон. Надішліть його в духовку на 2,5 години запікатися при температурі 200 градусів;
  4. Поки шматок готується, займемося овочами. Їх слід очистити від шкірки, нарізати досить великими шматочками. Гриби очистіть від шкірки, наріжте крупно і відправте до овочів. Посоліть і поперчіть суміш. Готуйте своїм улюбленим способом. Якщо ви хочете, щоб овочі зберегли свій натуральний смак, їх слід запікати в рукаві або фользі. Загальний час приготування становить близько 40-60 хвилин;
  5. за 15 хвилин до закінчення часу приготування м’ясної частини розрізаємо рукав і залишаємо рульку ще на 15-20 хвилин, щоб вона покрилася золотистою скоринкою;
  6. Подавати частину потрібно з овочами.

Незважаючи на те, що блюдо збалансоване і готове, його можна доповнити квашеною капустою. Він допомагає жирній їжі швидше перетравлюватися і знижує рівень холестерину. Урізноманітнити блюдо можна журавлиною або брусницею. Відмінно підійдуть соуси, приготовані з цих ягід. Вони створять приємний післясмак.

Тривале томління при середніх температурах дозволяє приготувати м’ясну частину неймовірно ніжною і соковитою. Під час випікання жир розтоплюється, а не запечатується. В результаті м’ясо стає більш пісним, але не сухим. Перетримати продукт в духовці дуже складно. Адже навіть якщо ви збільшите час приготування на пару годин, м’ясо все одно буде на висоті!

Тепер ви розібралися, як приготувати рульку в духовці. Якщо ви сумніваєтеся в тому, чи варто це робити, то важливо врахувати той факт, що нижня частина шинки коштує відносно дешево, і з неї можна приготувати справжній кулінарний шедевр. Звичайно, процес приготування складно назвати швидким. Але ви точно залишитеся задоволені результатом!