Баранина в духовці вважається вишуканим, але в той же час простим блюдом, рецепт її приготування може передбачати запікання самого м’яса, а також повноцінного блюда з овочами, крупами і різними компонентами. Смак готового продукту визначається маринадом. Маринувальна суміш готується на основі різних компонентів. Найчастіше використовується рослинна олія, йогурт, червоне вино.
Баранина ідеально поєднується з гострими соусами. На Сході люблять доповнювати його солодким вином, абрикосами, фініками. Підкреслити смак м’яса можна за допомогою різних спецій. Як правило, в хід йдуть кмин, чебрець, материнка, майоран. Баранина відрізняється високою калорійністю і відмінними смаковими характеристиками. У його жирі мало холестерину. Тому продукт запобігає розвитку атеросклерозу. М’ясо стимулює роботу підшлункової залози. Тому він сприяє профілактиці цукрового діабету.
Як смачно приготувати баранину в духовці? Ключові секрети
Для запікання в духовці досвідчені кухарі рекомендують придбати задню ногу. Можна запікати його цілком або використовувати тільки філе. Досить популярна шийна частина з ребрами і філе. З грудинки виходять смачні запечені булочки. Лопатка ідеально підходить для приготування печені.

Якщо ви хочете, щоб запечене м’ясо радувало своїми смаковими характеристиками, то слід врахувати деякі нюанси:
- Баранина повинна бути свіжою, з легким ароматом і рожевим відтінком;
- Перед запіканням м’ясо ретельно промивають і обсушують паперовим рушником. Ребра слід очистити, зняти шкіру, а також зрізати частину жиру;
- Якщо ви хочете, щоб м’ясо покрилося апетитною скоринкою, то запікати його слід на решітці. Не забудьте покласти під решітку деко, в якому буде збиратися зайвий жир;
- М’ясо без кісток готується довше. Це пов’язано з тим, що кістки проводять тепло;
- Ступінь готовності шматка визначають по соку. Якщо сік рожевий, то м’ясо з кров’ю всередині, якщо каламутне, але прозоре, то шматок середньої прожареності. Якщо соку мало і він майже прозорий, то страва повністю готова.
Баранячий жир швидко твердне. Тому приготоване блюдо слід подавати до столу в гарячому вигляді.
Смачна баранина: рецепти в духовці з овочами
Баранина ідеально підходить для приготування повноцінного обіду. Добре поєднується з різними овочами і приправами. Готова страва ідеально підійде для святкового столу, коли хочеться здивувати своїх гостей. З овочів слід брати картоплю, моркву, помідори. Вони швидко пропечуться і підкреслять ніжний смак м’яса.
Важливо розуміти, що баранина з картоплею є досить калорійним блюдом. Тому його слід подавати з квашеною капустою або салатом зі свіжих овочів. Легкі салати допоможуть швидше насититися. Тому калорійність обіду буде знижена.
Інгредієнти:
- Баранячі реберця – 500 грам;
- Картопля – 5 бульб середнього розміру;
- Морква – 1 штука / за бажанням;
- Цибуля ріпчаста – 1 головка;
- Помідори – 3 штуки;
- Вода – 1/2 склянки;
- Сіль, чорний перець – за смаком;
- Улюблені спеції – за бажанням;
- Рослинна олія – 2-3 столові ложки.

Спосіб приготування:
- Реберця промити, обсушити паперовим рушником. Запікати їх краще цілим шматком, а ділити на порції безпосередньо перед подачею на стіл;
- Вимийте і очистіть овочі. Картоплю нарізати скибочками, моркву – соломкою або кружечками, цибулю – півкільцями, помідори – секторами;
- Покладіть овочі на деко, зверху на них покладіть баранину;
- Налийте воду на деко. Збризніть блюдо рослинним маслом;
- Надішліть деко в розігріту до 200 градусів духовку. Перед цим його вміст слід накрити фольгою;
- Запікайте страву не менше 1,5 години. Після цього зніміть фольгу, дайте м’ясу покритися золотистою скоринкою;
- Вимкніть вогонь, залиште блюдо в духовці на 15-20 хвилин, а потім подавайте до столу.
Баранина, запечена в рукаві в духовці: рецепт з фото
За допомогою рукава для запікання можна приготувати неймовірно смачну страву з мінімальними витратами часу. Блюдо виходить майже як на пару. М’ясо буде неймовірно ніжним і соковитим. Скоринки, звичайно ж, не буде. Зате ви будете впевнені в якості продукту. Найголовніше, що м’ясо не пересохне. Можна покласти м’ясо в рукав разом з овочами. Блюдо вийде дуже смачним, зі збереженням повного набору корисних поживних речовин.
Рукав герметичний. Продукт в ньому готується у власному соку. Деко не потрібно нічим змащувати. Під час приготування їжа не буде прилипати до нього. Тому мити його не доведеться. Блюдо не буде пригорати в рукаві. Завдяки цьому початківці господині часто використовують його для приготування складних страв, з якими у них ще немає досвіду.
Інгредієнти:
- Філе баранини – 2 кг;
- Морська сіль або сіль грубого помелу – 1 столова ложка;
- Насіння гірчиці – 2 чайні ложки;
- Улюблені спеції – 1/2 чайної ложки;
- Розмарин – кілька гілочок / за бажанням;
- Оливкова олія – 2 столові ложки.

Спосіб приготування:
- Ретельно промийте м’ясо, зріжте з нього зайвий жир і плівки. Ще раз промийте шматок. Якщо вона занадто велика, то можна розрізати її на 2-3 частини. Обсушити м’ясо паперовим рушником;
- Спеції змішати з сіллю і розтерти в порошок;
- Отриманою сумішшю акуратно натираємо баранину з усіх боків;
- Потім змастіть шматочки гірчицею і збризніть оливковою олією;
- Покладіть м’ясо в рукав для запікання;
- Надішліть блюдо в розігріту до 220 градусів духовку на 40 хвилин;
- Потім зменшіть температуру до 180 градусів і залиште блюдо ще на півгодини;
- Якщо ви хочете, щоб з’явилася золотава скоринка, то рукав слід розрізати і залишити м’ясо ще на 20 хвилин. Температуру слід підвищити до 220 градусів. Це швидше схопиться поверхня і стане хрусткою;
- Сік з рукава потрібно перелити в окрему тарілку. Він буде виступати в ролі соусу;
- Дістаньте м’ясо, наріжте на порційні шматки і подавайте з соком.
Замість рукава баранину можна загорнути у фольгу. В цьому випадку блюдо придбає фантастичний аромат і буде мати різні смакові характеристики. Слід підготувати обидва варіанти, щоб вибрати для себе найбільш оптимальне рішення.
Універсальна баранина в духовці: рецепт з фото крок за кроком
Баранина, запечена в духовці, рецепт з фото дозволить приготувати універсальне блюдо. М’ясо можна подавати як в гарячому вигляді, так і в холодному вигляді в якості закуски. Для приготування страви використовуємо тільки філейну частину без жиру і кісток!
Смак готової страви визначається спеціями, які використовувалися для приготування. Зазвичай використовують розмарин і кмин, ці прянощі можна замінити шавлією і чебрецем. М’ясо готується у фользі трохи довше, ніж в рукаві, але виходить ніжним і досить соковитим, але без великої кількості рідини.
Інгредієнти:
- лопатка без кісток – 1 кг;
- Червоне солодке вино – 100 мл;
- Розмарин – 1 гілочка;
- Коріандр – 2 чайні ложки;
- Сіль і перець – за смаком;
- Кмин – 1 чайна ложка.

Спосіб приготування:
- М’ясо вимити, очистити від плівок, обсушити паперовим рушником;
- Змішайте сіль з використовуваними спеціями. Отриманою масою натерти шматок і викласти його в миску;
- Зверху покладіть гілочку розмарину, залийте м’ясо вином. Відправляємо баранину в холодильник маринуватися на 2 години, періодично слід перевертати шматок, щоб він рівномірно просочився вином;
- Дістаньте м’ясо, покладіть його у фольгу і щільно загорніть. Важливо, щоб не було деталей, які не обклеєні фольгою;
- Надішліть заготовку в розігріту до 180 градусів духовку на 2 години.
Запікання баранини в духовці не займе багато зусиль. Зате на виході вийде смачне і поживне блюдо. Якщо ви хочете додати баранині приємні смакові характеристики, то експериментуйте з маринадами. Їх існує величезна кількість. Тому завжди є можливість підібрати для себе оптимальний варіант.