Гусак вважається бажаною стравою на будь-якому святковому столі. Приготувати його соковитим і м’яким досить складно. У птиці багато жиру, товста шкіра і важкі кістки. Тому багатьох цікавить питання: «Як приготувати цілого гусака в духовці, щоб блюдо радувало своєю соковитістю і хрусткою скоринкою?».
По-перше, потрібно правильно підібрати тушку. Перевагу слід віддавати молодим гусям, так як вони запікаються набагато швидше. По-друге, купуйте охолоджену птицю. Визначити свіжість по замороженому м’ясу складно. По-третє, для запікання в духовці варто купувати птицю вагою 2-4 кг. Крім того, процес випічки розтягнеться на 5 годин.
Як приготувати гусака в духовці?
Перед тим як готувати страву, птицю потрібно правильно підготувати. Для цього тушку ретельно оглядають на наявність пір’я і залишків нутрощів. Птицю добре промивають під проточною водою. Якщо ви придбали фермерського гусака, то слід опустити його в киплячу воду, тримаючи спочатку за голову, а потім, навпаки, за ноги.
Обробляти тушку немає необхідності. Необхідно лише прибрати зайвий жир з шиї, живота і хвоста.
М’ясо вийде ніжним і м’яким, якщо дотримуватися ряду основних рекомендацій:
- Перед приготуванням птицю слід замаринувати. Тушку в маринаді витримують від 6 до 12 годин. Найчастіше для приготування маринаду використовується суміш солі з прованськими травами або білим вином, яблучним оцтом або лимонним соком;
- Фарширована тушка запікається в жаровні з високими стінками;
- Птиця повинна бути нафарширована на 2/3 обсягу. Не варто сильно набивати нутрощі, так як м’ясо буде погано пропікатися і буде жорстким;
- Цілу тушку можна приготувати і на решітці. В цьому випадку краще поставити під решітку деко, щоб там накопичувався жир і не пригорав.
Гусака можна приготувати в духовці по-різному, в рецепт може входити гречаний фарш, квашена капуста, овочі і ягоди. У класичному рецепті птицю фарширують яблуками, апельсинами або чорносливом.
Татарський рецепт гусака, запеченого в духовці
Страви татарської кухні дуже калорійні і жирні. Найголовніше, що вони ситні і практичні. У цьому рецепті потрібно нашпигувати гусака рисом. Тому м’ясо буде подаватися відразу з гарніром. Крупа просочиться гусячим жиром, буде дуже ароматною і неймовірно апетитною.
Інгредієнти:
· Гусак – 1 тушка;
· Рис – 700 грам;
· Цибуля ріпчаста – 1 штука;
· Розтоплене вершкове масло – 150 грам;
· Морква – 1 штука;
· Сметана – 200 грамів;
· Рослинна олія для смаження;
· Сіль і чорний мелений перець за смаком.
Спосіб приготування:
- Тушку добре вимити, обсушити паперовим рушником і добре натерти сіллю зовні і всередині. На кожен кілограм домашньої птиці має припадати 1 чайна ложка солі. Загорніть тушку в харчову плівку і відправте в холодильник маринуватися на 12 годин;
- Цибулю дрібно нарізати, моркву натерти на тертці;
- Обсмажте цибулю на рослинному маслі до тих пір, поки він не стане прозорим;
- Додати до цибулі моркву і обсмажити до м’якості;
- До цибулі та моркви додати розтоплене вершкове масло, посолити та поперчити;
- Рис відварити до напівготовності і змішати з зажаркою;
- Набийте масою гусака, зшийте черевце нитками або приколіть зубочистками. Якщо цього не зробити, то весь фарш вийде;
- Зверху змащуємо птицю сметаною. При бажанні сметану можна замінити майонезом. В цьому випадку скоринка буде більш хрусткою;
- Блюдо запікається в духовці від 1,5 до 3 годин. Як тільки при проколюванні м’яса витече прозора рідина, вогонь можна вимикати. Випікання здійснюється при максимальній температурі, поступово знижуючи до 180 градусів;
Якщо ви не хочете ризикувати, то можна запекти блюдо в рукаві. В цьому випадку м’ясо вийде ніжніше, а процес займе набагато менше часу! При бажанні рис в рецепті можна замінити гречкою. Блюдо вийде не менш смачним!
Як смачно приготувати гусака в духовці з квашеною капустою?
Гусяче м’ясо досить жирне і калорійне. Тому правильно підібраний гарнір допоможе йому легше засвоїтися. Прекрасним доповненням до птиці стане тушкована капуста, яка нейтралізує жир. Блюдо досить просте в приготуванні, але вимагає лише часу.
Інгредієнти:
· випотрошена гусяча тушка – 1 штука;
· Квашена капуста – 350 грам;
· Капуста білокачанна – 150 грам;
· Гриби – 200 грам;
· Цибуля ріпчаста – 1 штука;
· Рослинна олія – 3 столові ложки;
· Сіль і чорний мелений перець за смаком.
Спосіб приготування:
- Тушку вимити, обсушити рушником, залити маринадом і залишити в холодильнику на 12 годин;
- Свіжу капусту нашаткувати тонкою соломкою, цибулю – кубиками;
- Обсмажити цибулю, додати до нього капусту і півсклянки води, тушкувати близько 10 хвилин;
- До тушкованої головці додати квашену капусту і нарізані гриби, тушкувати ще 15 хвилин. Важливо гасити блюдо, а не смажити. Тому, якщо рідина випарувалася, то потрібно просто додати трохи води;
- Натріть тушку сумішшю солі і перцю, нафаршируйте остигнула начинкою, зашийте черевце;
- Помістіть гусака в рукав і запікайте в розігрітій духовці при 180 градусах близько 2 годин;
- Після закінчення часу запікання розріжте рукав, і потримайте птицю ще 10-15 хвилин в духовці. Це необхідно для того, щоб скоринка вийшла хрусткою.
Смачний рецепт гусака, запеченого в духовці з перловкою
Фарширований гусак буде дуже до речі для святкового столу. Але якщо нафарширувати його ячменем, тушкованим з грибами і курячою печінкою, то вийде маса захоплених слів від гостей і близьких.
Інгредієнти:
· Гусак – 1 тушка;
· Перлова крупа – 1 склянка;
· Гриби свіжі – 100 грамів. При бажанні можна взяти заморожені або сушені гриби. Блюдо вийде не менш смачним;
· Цибуля ріпчаста – 1 штука;
· Куряча печінка – 150 грам;
· Свіжа зелень – пучок;
· Рослинна олія для смаження;
· Посоліть і поперчіть за смаком.
Спосіб приготування:
- Замаринувати гусака на 12 годин;
- Перловку відварити до готовності, промити холодною водою, щоб каша стала розсипчастою;
- Обсмажте цибулю на олії до тих пір, поки він не стане м’яким;
- Додаємо до цибулі нарізану курячу печінку, заливаємо невеликою кількістю води і тушкуємо до готовності близько 35 хвилин;
- Обсмажте гриби на окремій сковороді протягом 15-20 хвилин;
- Змішати ячмінь, гриби і печінку, додати рубану зелень;
- Нафарширувати гусака кашею, набиваючи тушку на 2/3 обсягу;
- Зашити отвір;
- Готуйте страву в духовці близько 2,5 годин. При використанні рукава для запікання скоротіть час приготування до 1,5 години.
Потрібно не тільки вміти готувати, але і подавати гусака на стіл. Птицю викладають на листя салату і подають з великою кількістю свіжих овочів. Жир, який залишився на деку, не повинен виливатися. З нього готують соус, який подають до птиці. Зовнішній вигляд страви і смакові характеристики псуються досить швидко. Тому подавати гусака до столу потрібно відразу після приготування!