Смачною альтернативою звичайному свіжому сиру вважається сирна запіканка з яблуком, рецепт в духовці для приготування страви дозволяє отримати смачне і корисне ласощі. Сирна запіканка має низьку калорійність. Він ідеально підходить для сніданку, підходить для повноцінного перекусу і навіть для вечері. Блюдо підійде в якості десерту, коли хочеться побалувати себе чимось солодким.
Сир багатий вітамінами групи В і кальцієм. Крім того, в ньому міститься білок, який легко засвоюється організмом. Сир необхідний дітям, людям похилого віку і всім тим, хто відновлюється після важких захворювань. Він не перевантажує шлунок і дає тривале відчуття ситості. Сирна запіканка з яблуком – відмінне блюдо для тих, хто з якихось причин не любить свіжий сир.
Сирна запіканка з яблуками: рецепт правильного харчування
Сир добре поєднується з яблуками. З такого дуету можна приготувати корисну, дуже ніжну і соковиту запіканку. Перевага дієтичної запіканки в тому, що вона готується абсолютно без борошна. З його приготуванням впораються навіть початківці кулінари. Всього 25 хвилин, і корисне ласощі буде на вашому столі.
Замініть цукор в рецепті стевією, яка поєднує в собі масу корисних властивостей. По-перше, ця трава в рази солодша за цукор. Він не підвищує рівень цукру в крові. Він не руйнується при термічному впливі. Тому стевію часто включають в якості натурального підсолоджувача при приготуванні випічки і солодких страв.
Інгредієнти:
- Сир жирністю 5% – 500 грам;
- Яйце куряче – 3 штуки;
- Кисло-солодкі яблука – 3 штуки;
- Стевія – за смаком;
- Кориця – за смаком.
Спосіб приготування:
- Почнемо приготування запіканки з відділення білків від жовтків;
- Жовтки додати до сиру і розтерти в єдину масу за допомогою блендера;
- Яєчні білки помістіть в суху ємність, додайте до них дрібку солі і збийте міксером до появи сильних піків;
- Яблука вимийте, очистіть від серцевини і шкірки. Одне яблуко нарізати тонкими скибочками, друге – невеликими шматочками, третє натерти на тертці;
- Змішайте натерте яблуко і невеликі шматочки з сиром. Додайте стевію і знову добре перемішайте основу;
- Потім починаємо додавати в масу збитий яєчний білок і акуратно перемішуємо;
- Викласти основу в форму для запікання, змащену олією, зверху викласти часточки яблук і посипати корицею;
- Надішліть запіканку запікатися на 45-50 хвилин при 180 градусах. Духовка повинна бути попередньо розігріта!
- Дайте запіканці охолонути, наріжте шматочками і подавайте до столу!
Якщо стевії під рукою не виявилося, то не варто впадати у відчай. Можна обійтися і зовсім без нього. По-перше, яблуко додасть деяку солодкість. По-друге, подавати запіканку можна з медом, кленовим сиропом, заварним кремом або варенням.
Солодка сирно-яблучна запіканка в духовці: покроковий рецепт
Класичний варіант сирної запіканки готується на основі борошна або манної крупи. У цьому рецепті ми розглянемо другий варіант. Манна крупа містить невелику кількість клітковини. Тому його використовують для дієтичного харчування. Крім того, в манній каші міститься багато крохмалю і рослинного білка. Тому він відмінно насичує шлунок, не перевантажуючи кишечник.
Цей рецепт виходить більш калорійним, ніж попередній. Але з іншого боку, в ньому більше жирів і білків. До того ж запіканка виходить дуже смачною і ситною. Завдяки помірному вмісту цукру він сподобається дітям! Така запіканка вийде як пиріг. У розрізі це буде виглядати дуже незвично!
Інгредієнти:
- Сир жирністю 5% – 400 грам;
- Сметана 20% жирності – 3 столові ложки;
- Яйце куряче – 1 столова ложка;
- Цукор – 4 столові ложки;
- Манна крупа – 2 столові ложки;
- Вершкове масло – 1 столова ложка;
- Яблука – 2 штуки;
- Мед – 1 столова ложка;
- Кориця – 1/4 чайної ложки.
Спосіб приготування:
- Почнемо приготування запіканки з підготовки яблук. Їх необхідно промити, очистити від серцевини і шкірки, нарізати невеликими шматочками. Засипте скибочки 2 чайними ложками цукру і меду, акуратно перемішайте і відправте на розігріту сковороду гаситися. Не забувайте постійно помішувати. Як тільки волога випарується, додаємо корицю і перемішуємо;
- Розм’якшити сир виделкою або пуншом блендером, змішати з цукром, що залишився, яйцем і манною крупою. Все акуратно перемішуємо, а потім додаємо розм’якшене вершкове масло. Краще, якщо вершкове масло трохи розтопити, а потім додати в основу. Маса повинна настоятися близько 20 хвилин, щоб з нею було легше працювати;
- У форму, змащену олією, викладаємо частину сиру;
- Потім викладаємо начинку і решту сиру. Акуратно придавлюємо масу шпателем, щоб вона ущільнилася;
- Запіканка готується в розігрітій до 190 градусів духовці протягом 35-45 хвилин. Як тільки верх підрум’яниться, можна вимкнути вогонь;
- Подавайте масу зі сметаною!
Простий рецепт запіканки з сиром і яблуками
Рецепт готується дуже швидко. Запіканка виходить в міру щільною, але при цьому зберігає свою ніжність. До складу входить як манна крупа, так і борошно. В цьому випадку проблем з випічкою не виникне. Блюдо вийде навіть у початківців господинь.
Перевага яблучної запіканки в тому, що це самодостатнє блюдо. Його подають з чаєм або кавою. Не обов’язково доповнювати його чимось солодким. У будь-якому випадку подавати запіканку можна зі сметаною, варенням, згущеним молоком, карамеллю і навіть ягідним сирком. Все залежить від особистих переваг.
Інгредієнти:
- Сир – 500 грамів;
- Манна крупа – 1 столова ложка;
- Яйце куряче – 3 штуки;
- Борошно – 3 столові ложки;
- Цукор – 1/2 склянки;
- Вершкове масло – 70 грамів;
- Яблуко – 1 штука.
Спосіб приготування:
- Збийте яйце, потім додайте до нього цукор і знову збийте масу;
- Додати сир, ретельно перемішати масу;
- Додайте в основу манну крупу і борошно, потім додайте розтоплене вершкове масло;
- Довести масу до однорідності і викласти в змащену маслом форму;
- Наріжте яблуко скибочками і рівномірно розподіліть до основи;
- Випікати близько півгодини при 180 градусах.
Сирна запіканка з яблуком – універсальне блюдо. Його вживають як в гарячому, так і в холодному вигляді. Для приготування страви потрібно взяти сухий сир. Якщо продукт рідкий, то його слід відкинути на друшляк або марлю і тримати до тих пір, поки не стече зайва рідина.