Інгредієнти:
- Рулька (свиняча)
2 штуки
- Капуста квашена
400 грамів
- Картопля
5 штук
- Пиво (світле нефільтроване)
1 літр
- Масло топлене
50 грамів
- Апельсин
1 штука
- Яблуко (зелене)
2 штуки
- Гвоздика
7 штук
- Томатна паста
4 ст. л.
- Лавровий лист
5 штук
- Мед
3 ст. л.
- Чебрець
1 щіпка
- Перець
10 горошин
- Кмин
1 щіпка
- Гірчиця
1 ст. л.
- Сіль
- Перець чорний мелений
- Кількість порцій: 2
- Час приготування: 30 хвилин
- Час приготування: 1 годину
- Температура подачі: Гаряче блюдо
- Тип обробки: Запікання
- Кухня: Німецька
- Привід: Пікнік
- Сезон: весна-літо
Приготування:
- Крок 1. Приготувати маринад.
Якщо вам попалася рулька з щетиною, потрібно провести «депіляцію» – обпалити її вогнем або на конфорці. Я купила гладку, тому мені не потрібно цього робити.
Рульку зазвичай маринують. У гірчиці, з фруктами, в алкоголі. Цю свинячу частина майже неможливо зіпсувати ніяким маринадом. Я віддаю перевагу світле нефільтроване пиво. Заливаю рульку на ніч. Якщо потрібно приготувати її тут і зараз, то можна просто налити пиво в каструлю так, щоб воно повністю покривало голяшку, посипати її меленим перцем, чебрецем, вкласти в ємність пару горошин перцю, лаврове листя і ставити на вогонь варитися. Навіщо це потрібно: м’ясо свинячий ляшки саме по собі досить жорстке, маринування, а потім і варіння розм’якшують м’язові волокна. Це, самі розумієте, дуже позначається на смаку.
- Крок 2. Загасити капусту.
Поки наша рулька булькає на вогні ( варити її потрібно близько години), ділиться навпіл апельсин, яблуко дрібно нарізається кубиками, скибочками, брусочками, соломкою – як хочете.
Коли готова нарізка, перемішуємо її з капустою ( хто купує її в листках і рубає, я не заморочуюся – купила рубану відразу) , апельсин видавлюємо, можна з м’якоттю – смаку ніяк не зашкодить, а от колір буде «смачним» сонячним. Я купувала соковиту квашену капусту з морквою, її наявність або відсутність в рецепті неважливо, яка є. Розігріваю отриману суміш на вогні з додаванням рослинної олії. Тушу її під кришкою 30 хвилин, іноді підливаю воду, т. к. моя капуста була суховата. Вона буває і з розсолом, тоді воду додавати не потрібно, вистачить його і апельсинового соку. Потім капусту відправляється гвоздика, лаврове листя, томатна паста, кмин. Продовжуємо тушкувати далі, періодично помішуючи. В ідеалі капуста повинна вийти м’якою, але не разваристой.
- Крок 3. Запекти рульку.
Розігріваємо духовку до 190 градусів. Коли рулька зварилася, зливаємо пиво (ось варварство!:) ), перекладаємо голяшку в блюдо для запікання, рясно поливаємо м’ясо вершковим маслом, сіллю, перцем. І в духовку.
Навіщо я так роблю? Сама по собі відварна свинина з товстою шкірою не може бути феєричною, а ось запікання на високій температурі робить шкіру хрусткою. Чудовий контраст з соковитим м’ясом!
Запікати треба годину – півтора, слідкуйте за рулькою, тому що у кожного своя потужність духовки. Раз в 30 хвилин відкривайте її і перевіряйте шкіру за кольором.
- Крок 4. Відварити картоплю.
Напевно, самий простий крок в цьому рецепті. Картоплю потрібно помити ( не чищу, т. к. шкірка у нього досить груба) , крупно нарізати часточками, відварити в солоній воді і запекти в духовці разом з рулькой ( на окремій секції, звичайно), поки вона готується.
- Крок 5. Глазурувати рульку.
Глазурування – це покриття продукту глазур’ю. У цьому випадку використовую ароматний мед. Завдяки глазированию свиняча шкіра сушиться, набуває привабливий коричневий відтінок, солодкий аромат. Просто відкриваю духовку, злегка поливаю голяшку медом, выделившимися м’ясними соками і теплим вершковим маслом. Закриваю.
Невеликий секрет: у процесі готування поглядайте в духовку – рулька любить увагу – і рясно поливайте ногу глазур’ю, перевертайте її, щоб соки усмоктувалися і м’ясо не сушилася. Адже «фішка» свинячий ляшки, як і качки – шкіра. Вона не повинна підгоряти.
- Крок 6. Сервірувати готову страву.
Отже, голяшка набула темного коричнево – червоний колір і вже проситься на тарілку? Дістаємо її, викладаємо на блюдо побільше, поруч – подушечку з тушкованою квашеною капусти, гірчицю, запечені картопляні часточки. Можна прикрасити зеленню, але це зовсім необов’язково. Можна подати це страва до пива.
І кличемо всіх до столу. Або ж самому приступити до обіду, поки смачна рулька не охолола.
Приємного апетиту!