Одним з найпопулярніших перших страв є щі, рецепт супу досить простий і вимагає використання мінімуму компонентів. Основою є білокачанна капуста, яка необхідна для безперебійного функціонування нашого організму. В овочі міститься величезна кількість клітковини, яка благотворно впливає на процес травлення. Капуста містить багато цінних вітамінів і мінералів. Тому перша страва вийде неймовірно смачним, ситним і корисним.
На основі овочевого, м’ясного або курячого бульйону готують щі, рецепт зі свіжою капустою нейтральний за смаком. Його можна їсти тим, кому заборонені кислі овочі. У класичній подачі суп доповнюється сметаною, жирними вершками, домашнім майонезом і свіжою зеленню. Спеції зроблять смак супу більш гармонійним. У бульйон слід додати лавровий лист і перець горошком. Суп подають з хлібом, різною випічкою або грінками.
Як приготувати щі зі свіжої капусти?
Багато господинь замислюються про те, як зварити смачні щі зі свіжої капусти правильно. Існує кілька різновидів супу. Повноцінний щі вариться на крутому м’ясному бульйоні. Вони виходять неймовірно ситними. Тому такий суп хороший для прохолодної погоди. Він не тільки наситить, але і зігріє. Любителі риби можуть приготувати рибний щі. Вони будуть ситними, але в той же час легкими, тобто не будуть перевантажувати шлунок. Існує рецепт пісного щі, який готується з додаванням грибів. Такий пісний щі ідеально підходять для дієт і посту.

Якщо ви хочете, щоб щі стали коронною стравою, слід дотримуватися основних рекомендацій:
- Суп на основі м’яса слід готувати на наваристому бульйоні. Для цього м’ясо тушкують не менше двох годин. Накип слід постійно видаляти, щоб бульйон залишався прозорим. Коріння, приправи і спеції зроблять основу супу більш ароматною;
- Капуста повинна бути щільною. Відмінно підійдуть осінні сорти. Свіжу капусту краще залишити для салатів. Він абсолютно непридатний для приготування супів. Капустяне листя бере аромати з бульйону. Тому, чим довше гаситься капуста, тим вона більш насичена на смак;
- Деякі кухарі рекомендують готувати щі в духовці. Для цього накриваємо деко фольгою і залишаємо в духовці на 1-2 години;
- Можна додавати крупу в першу страву, яку вводять для закладки капусти і картоплі. Крупи урізноманітнюють смак і зроблять суп більш поживним;
- Щоб основа вийшла густішою, можна додати підсмажене борошно або дрібну картоплю, яка в процесі варіння розчиниться, зробивши консистенцію супу схожою на пюре.
Простий щі зі свіжої капусти: покроковий рецепт
На Русі щі готували в печі. І зараз багато кухарів використовують цю хитрість. Звичайно, час приготування в цьому випадку збільшується, але результат перевершить всі очікування. Якщо у вас немає багато часу, то можна зварити суп на плиті. Щи – це овочеве перше блюдо. Тому склад супу завжди можна збагатити помідорами, болгарським перцем та іншими овочами.
Розглянемо класичний рецепт супу на основі м’ясного бульйону. Кількість м’яса береться з розрахунку 500 грам на 500 грам капусти, тобто кількість капусти і м’яса має бути рівним.
Інгредієнти:
- Яловичина на кістки – 500 грамів;
- Капуста – 500 грамів;
- Морква – 1 штука;
- Цибуля ріпчаста -1 головка;
- Помідор – 2 штуки;
- Картопля – 2 штуки;
- Рослинна олія – 2 столові ложки;
- Часник – 2 зубчики;
- Лавровий лист – 3-4 штуки;
- Перець – 6 горошин;
- Сіль – 1/2 столової ложки;
- Зелень – 1/2 пучка / для подачі;
- Сметана – 100 грам / для заправки за бажанням.

Спосіб приготування:
- Яловичину ретельно вимийте, очистіть від прожилок і плівок. Потім заливаємо його холодною водою (2-2,5 літра) і відправляємо на вогонь. У міру закипання м’яса почне утворюватися накип, який ми видаляємо шумівкою. Після закипання зменшіть вогонь і тушкуйте яловичину близько 2-2,5 годин;
- Поки тушкується яловичина, займемося приготуванням овочів. З моркви, цибулі та помідорів зробимо традиційну зажарку. Моркву краще натерти на тертці, а цибулю нарізати дрібними кубиками. Тушкуємо їх на розігрітому рослинному маслі близько 2 хвилин. Потім додайте помідор, очищений від шкірки і нарізаний кубиками. Уклавши помідор, тушкуємо овочі ще 5-7 хвилин;
- Капусту нашаткувати тонкою соломкою. Краще скористатися спеціальним ножем. Деякі кухарі люблять нарізати лсітію на квадратики. Загалом, все залежить від особистих переваг;
- Після того як м’ясо звариться, дістаньте його з бульйону і дайте йому трохи охолонути. Потім відокремте від кістки і наріжте середніми кубиками. Надішліть яловичину назад в бульйон;
- Додаємо в основу капусту, варимо її 15-20 хвилин, а потім кладемо нарізану середніми кубиками картоплю. Бульйон довести до кипіння;
- Надішліть зажарку в суп, і тушкуйте її ще 15-20 хвилин;
- Перед тим, як вимкнути вогонь, додайте натертий з сіллю часник, лавровий лист і запашний перець. Вимкніть вогонь і додайте в суп подрібнену зелень;
- Накрийте каструлю кришкою і дайте першій страві настоятися протягом 15-20 хвилин;
- Доповніть першу страву сметаною і подавайте до столу.
Ніжні щі з капустою: рецепт по-європейськи
В Європі вважають за краще готувати супи-пюре. Вони відрізняються ніжною консистенцією. Традиційний щі можна приготувати у вигляді картопляного пюре. Такий суп ідеально підійде для пісного столу. Його доповнюють сухариками, сухариками. Також можна скористатися автозаправними станціями. Ми розглянемо пісний рецепт щі. Але насправді такий суп можна приготувати і на м’ясному бульйоні. У натерте пюре краще додавати м’ясо невеликими шматочками.
Деякі кухарі вважають за краще залишати частину зажарки, яка буде прикрашати готову страву. Вершки додадуть приємний смак готовому супу. У період посту краще вживати рослинний продукт.
Інгредієнти:
- Капуста – 1 кг;
- Цибуля ріпчаста -2 штуки;
- Картопля – 1 штука;
- Рослинна олія -2 столові ложки;
- Овочевий або курячий бульйон – 1,5 літра;
- Вершки жирністю 10% – 200 мл;
- Кайенский перець – щіпка.

Спосіб приготування:
- Капустяне листя нарізати тонкою соломкою і варити, потім відкинути на друшляк, щоб стекла зайва волога;
- Цибулю нарізати кубиками і обсмажити на олії, потім додати до нього нарізану кубиками картоплю. Тушкуйте масу близько 5-7 хвилин на повільному вогні. Залийте овочі бульйоном, доведіть його до кипіння і тушкуйте ще 10 хвилин;
- Додайте в основу капустяну соломку і перець. Доведіть суп до кипіння і зніміть з вогню;
- Дайте йому охолонути протягом декількох хвилин. Потім перетерти через сито або пробити блендером. Перший варіант більш тривалий, але консистенція супу буде неймовірно повітряної!
- Перелийте натертий суп в каструлю і поставте на вогонь. Додаємо до нього жирні вершки, доводимо суп до кипіння. Вимкніть вогонь і подавайте страву до столу!
Щі з риби: класичний рецепт
Щі зі свіжої капусти вважаються досить смачними і незвичайними: класичний рецепт схожий з м’ясним. Виняток становить бульйон, який готується на основі декількох видів риби. Як правило, використовується судак, минь, тріска. Можна взяти суповий набір з червоної риби. Якщо ви хочете зварити щі з особливого випадку, то підійде палтус, з якого виходить наваристий жирний бульйон з відмінними смаковими характеристиками.
Деякі кухарі рекомендують готувати бульйон на основі рибного філе, так як при використанні кісток виходить більш рибний смак і суп починає нагадувати юшку. Але краще спробувати обидва варіанти, щоб у вас була можливість вибрати для себе найкращий.
Інгредієнти:
- Філе риби зі шкірою без кісток – 600 грам;
- Капуста білокачанна – 600 грам;
- Морква – 1 штука;
- Цибуля ріпчаста -1 штука;
- Томатна паста – 1 столова ложка;
- Борошно – 2 столові ложки;
- Спеції і сіль – за смаком;
- Свіжа зелень – 1/2 пучка;
- Рослинна олія – для смаження;
- Вершкове масло – 1 столова ложка.

Спосіб приготування:
- Ретельно промийте рибу, залийте холодною водою і поставте на вогонь. Додайте лавровий лист і улюблені спеції. Доведіть воду до кипіння, зменшіть вогонь і варіть суп близько 10 хвилин;
- Поки вариться бульйон, займемося пасеруванням овочів. Обсмажити моркву і цибулю на рослинному маслі, через пару хвилин додати томатну пасту. Тушкувати ще 5-7 хвилин;
- Капусту нашаткувати тонкою соломкою і відправити в проціджений рибний бульйон. Дістаньте рибу з бульйону і покладіть її в окрему каструлю. Доводимо масу до кипіння, потім додаємо в неї зажарку. Варити 15-20 хвилин, поки капуста не звариться;
- Обсмажте борошно на розігрітому вершковому маслі до золотистої скоринки, додайте її в бульйон;
- Варіть суп на повільному вогні 3-5 хвилин;
- У тарілку кладемо кілька шматочків риби, які заливаємо бульйоном, посипаємо суп зеленню і подаємо до столу.
Не менш смачні щі з грибами, які можна вживати маринованими, свіжими, сушеними. Якщо ви любите більш кислий смак, то варто використовувати квашену капусту. Рецептів супів існує величезна кількість. Тому завжди вдасться приготувати першу страву по-особливому і здивувати своїх близьких і гостей.