Приготувати смачні еклери в домашніх умовах не складе труднощів, рецепт з фото дозволить виконати всі маніпуляції правильно з мінімальними витратами часу. Їх готують із заварного тіста. Тому далеко не кожен початківець кондитер зважиться на їх виконання. Насправді замісити основу не складно, якщо знати деякі тонкощі.
Еклери можна доповнювати різними кремами і начинками, покривати глазур’ю, цукровою пудрою, тертим шоколадом, свіжими фруктами. В результаті у вас вийде досить простий, але неймовірно смачний десерт, який по достоїнству оцінять не тільки діти, а й дорослі. Коржі мають довгасту форму. На відміну від профитролей, їх начиняють тільки солодкими начинками і подають як десерт!
Як приготувати еклери: секретні нюанси
Ніжні, пухнасті і порожнисті всередині – ось якими повинні бути еклери, рецепт з фото починається крок за кроком з підготовки необхідних компонентів. В основу тіста входить вершкове масло, борошно, вода, сіль і цукор. Замість води можна взяти молоко. В цьому випадку вироби вийдуть більш м’якими і ніжними. При використанні води вироби краще тримають форму. Тому початківцям кулінарам краще використовувати воду. Цукор використовується не у всіх рецептах.

При приготуванні заварного тіста слід враховувати деякі нюанси:
- Борошно перед додаванням в тісто необхідно просіяти 2 рази. Вводити його потрібно в основу цілком, а не частинами!
- Яйця потрібно витримати при кімнатній температурі протягом 2-3 годин. Якщо працювати з холодною сировиною, тісто може не піднятися. Тому всі докладені зусилля будуть витрачені даремно! Додавати їх потрібно по черзі, кожен раз вимішувати основу до однорідності. Якщо кількість основних інгредієнтів строго фіксовано, то кількість яєць може варіюватися. Орієнтуватися потрібно на текстуру тіста. Текстура основи повинна бути середньої щільності;
- Тісто для еклерів замішується гарячим. Перед тим як вводити яйця, його слід охолодити. В іншому випадку яйця просто згорнуться. Поставте тісто в духовку в теплому вигляді. Кондитерський мішок використовується для додання тістечок довгастої форми.
Як і при будь-якому іншому випічці, дверцята духовки не можна відкривати. Процес приготування повинен починатися з високої температури. Як тільки коржі піднімуться, температуру потрібно трохи знизити.
Класичний рецепт еклерів в домашніх умовах
Класичний рецепт ласощів прийшов з Франції. Найчастіше торти наповнюють заварним кремом, покривають шоколадною глазур’ю або посипають цукровою пудрою. Коржі можна начиняти по-різному. У першому випадку він робить поздовжній надріз, ласощі ділиться на дві половини. Нижня частина покривається кремом і прикривається верхньою частиною. У другому випадку з одного боку десерту робиться невелике заглиблення, в яке за допомогою кондитерського мішка вводяться вершки.
Ласощі, виготовлене за класичним рецептом, володіє відмінними смаковими характеристиками. Він приведе до столу всю родину!
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 310 грам;
- Яйця курячі – 6 штук;
- Вершкове масло – 150 грамів;
- Вода – 250 мл;
- Молоко – 650 мл;
- Цукровий пісок – 250 грам;
- Ванілін – 1 грам;
- Сіль – 1/2 чайної ложки.

Спосіб приготування:
- Для початку приготуємо крем. Йому потрібен час, щоб охолонути. Наливаємо в ополоник 150 мл молока і додаємо 2 яйця. Просійте 160 грам борошна і додайте ванілін. Добре перемішайте масу, вона повинна стати гладкою і однорідною;
- Молоко, що залишилося підігріваємо до кипіння і починаємо додавати його в ополоник з основою. Важливо інтенсивно помішувати масу, щоб яйця не згорнулися;
- Поставте ополоник з основою на плиту і варіть на повільному вогні 12-15 хвилин. Не забувайте енергійно помішувати суміш. Вона повинна стати густою. Вимикаємо вершки і додаємо 50 грам розм’якшеного вершкового масла. Вимішуємо масу і накриваємо харчовою плівкою. Така проста процедура запобіжить пересихання крему у верхній частині;
- Для приготування основи потрібно налити воду в ківш, додати сіль і чайну ложку цукру, а вершкове масло, що залишилося. Доведіть масу до кипіння і варіть 3-4 хвилини;
- Просійте борошно 2 рази і додайте її в тісто. Перемішайте масу лопаткою. Як тільки основа почне відходити від стінок, знімаємо тісто з вогню. Остудіть основу. Після цього починаємо вводити по одному яйцю, кожен раз добре вимішуючи масу;
- Викладіть основу на пергаментний папір. При випічці заготовки сильно збільшуються в розмірах. Тому між ними потрібно залишати відстань в 4-5 см;
- Поставте заготовки в розігріту до 200 градусів духовку. випікайте коржі 10 хвилин, потім зменшіть температуру до 180 градусів і готуйте близько півгодини;
- Після виключення вогню еклери не варто відразу виймати з духовки, інакше вони стануть плоскими. Охолоджувати десерт потрібно при відкритих дверцятах духовки;
- Після того як коржі охолонуть, проробляємо в них отвори і наповнюємо їх через кондитерський мішок кремом.
Просто посипте готові еклери цукровою пудрою, додайте свіжу полуницю і листочок м’яти. Десерт буде ідеально виглядати на столі. Якщо ви любите традиційні рішення, то просто приготуйте шоколадну глазур. Для цього нагрійте в каструлі 2 столові ложки молока з 30 грамами вершкового масла. Додайте 3 столові ложки цукрової пудри і столову ложку какао. Покрийте еклери однорідною шоколадною глазур’ю. Поставте коржі в холодильник на пару годин і подавайте до столу.
Вершкові еклери в домашніх умовах: покроковий рецепт для вегетаріанців
Можна приготувати заварне тісто і без яєць. Цей рецепт відмінно підійде для вегетаріанців. Еклери виходять незвичайними на вигляд, але зате неймовірно смачними!
В якості основи виступає вершкове масло і густий йогурт. Краще використовувати натуральний йогурт без додаткових ароматизаторів.
Інгредієнти:
- Вода – 2 склянки;
- Вершкове масло – 2/3 склянки;
- Борошно біле – 1,25 склянки;
- Сіль – 1/4 чайної ложки;
- Цукор – 1 чайна ложка;
- Густий йогурт – 3 столові ложки.

Спосіб приготування:
- У ківш або невелику емальовану чашку налийте воду і нагрійте її разом з вершковим маслом до появи бульбашок;
- Зніміть суміш з вогню, додайте сіль і просіяне борошно. Вимішувати основу до тих пір, поки вона не почне відходити від стінок;
- Додати цукор і йогурт, ретельно вимісити і залишити на 10 хвилин;
- Тісто розкачати ковбаскою і нарізати довгими смужками;
- Запікають продукти так само, як і в попередньому рецепті.
У кожного є свої секрети ідеального заварного тіста. Але якщо скористатися наведеними вище рецептами, то ласощі неодмінно вийде.
Можна експериментувати не тільки з тестом, але і з кремом. Крім заварного крему, можна приготувати масляний крем. Для нього потрібно збити жирні вершки з цукром до утворення пишної стійкої маси. Цей рецепт можна трохи видозмінити і доповнити. Для цього половину крему замінюють маскарпоне. В цьому випадку крем буде більш щільним з приємним сирним присмаком.