Що таке Мірін?

Мірін являє собою поширений продукт японської кухні, унікальне і дуже солодке рисове вино. Примітно, що до XIX воно було особливо популярним у жінок, служачи десертним, вишуканим аналогом саке. Але сьогодні його прийнято використовувати, головним чином, як інгредієнт в кулінарії.


                                    Что такое мирин?

Склад і калорійність

Для виготовлення за класичною рецептурою використовується 3 складових — рис, спирт і специфічна закваска під назвою Кодзі з рисового солоду. Згідно з прийнятою класифікацією, існують такі різновиди цього вина:

  • Хон Мірін. Традиційний напій тільки з клейкого рису, Кодзі і спирту.
  • Сіо Мірін. Був винайдений в XVI столітті через потребу продавати алкогольний напій з мінімальним вмістом спирту, щоб уникнути оподаткування. Пізніше стандартними пропорціями складу стали 8-14% спирту. Тепер це найсучасніший продукт-в ньому є глюкозний або кукурудзяний сироп, спирт, вода, рис і сіль, а ось Кодзі відсутня.
  • Сін Мірін. Той самий затребуваний в кулінарії продукт, швидше маринад, а не вино за рахунок 1% вмісту спирту. У складі присутні рис, оцет і один з двох названих сиропів.
  • Мирин — це вино з вмістом величезної кількості цукрів, відповідальних за високу енергетичну цінність-в 100 мл напою налічується близько 258 ккал.

    Його безумовно не можна назвати продуктом здорового харчування. Дієтологи рекомендують вживати рисове вино з обережністю при захворюваннях серцево-судинної системи. Але з іншого боку, вони ж визнають, що це японське вино може позитивно впливати на когнітивні здібності і підвищувати життєвий тонус. Головне-не захоплюватися ним, а в ідеалі, зовсім використовувати лише як приправу.

    Застосування в кулінарії

    Неможливо відповісти на питання про те, що таке Мірін, не згадавши умами. Це унікальний смак, без якого немислима японська кухня. Вважається, що він об’єднує гідності всіх інших існуючих смаків, а домінують в ньому солодкість і пікантних. Критики кухні Країни висхідного сонця наполягають, що справжній смак умами створюється тільки за допомогою цього алкогольного напою.

    Цей алкогольний продукт служить інгредієнтом легендарного соусу теріякі. Його використовують для приготування глазурі, що покриває рум’яною скоринкою запікається птицю.

    Доповнюючими приправами вважаються соєвий соус, продукт ферментації соєвих бобів під назвою Тамарі і паста з бобових місо.

    Описуючи в деталях, що таке мирин, варто згадати одне древнє вірування. Колись в японській міфології говорилося про те, що додавання рисового вина в маринади для морепродуктів дозволяє позбавити їх від енергетичного негативного «нальоту», що залишається злими духами, тими, хто топить кораблі. Сучасні вчені, природно, це рішуче спростовують, але запевняють, що вино здатне пригнічувати діяльність багатьох шкідливих бактерій і відповідно, його додавання робить страви японської кухні з сирими або малосольними морепродуктами більш безпечними.

    Чи є аналоги?

    На жаль, японський алкогольний продукт незамінний. Можливо лише трохи наблизитися до того багатства збалансованих відтінків смаку і аромату, на які він здатний.

    Альтернативним варіантом може стати херес, але додавати херес потрібно в кількості меншій, ніж мирин, в 2-3 рази.

    Можна також спробувати поєднання бальзамічного оцту з соком цитрусових фруктів — лайма, лимона або грейпфрута, а також з додаванням будь-якого різновиду меду. Така суміш здатна замінити японський продукт, якщо за рецептом він потрібен для створення глазурі.